Waar ben je naar opzoek?

Alleenstaande moeder financieel: hoe kom je de maand door?

11 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Alleenstaande moeder financieel: hoe kom je de maand door?

Als je er als moeder alleen voor komt te staan dan kom je erachter dat er financieel ook het een en ander veranderd. Gedeelde kosten komen bijvoorbeeld op je eigen schouders terecht. Iets wat ervoor zorgt dat je maandelijks minder overhoudt en/of meer moet gaan werken. Toch is dit met jonge kinderen niet altijd even makkelijk. De meeste alleenstaande moeders met jonge kinderen hebben dan ook en parttime baan. Iets wat meestal niet voldoende geld oplevert om de maand door te komen. Waar moet je financieel gezien rekening mee houden als alleenstaande moeder en hoe knoop je alle eindjes aan elkaar?

Als alleenstaande moeder (of vader) eigenlijk, heb je recht op verschillende kortingen en toeslagen. Wat en hoeveel deze bedragen zijn kan per jaar verschillen. Zo veranderd er ieder jaar weer iets aan bijvoorbeeld de maximale inkomensgrens, het toeslagen- of kortingsbedrag zelf en/of de voorwaarden waar je aan moet voldoen om deze te ontvangen.

Waar moet je financieel gezien rekening mee houden als alleenstaande moeder in 2022 en wat kan je doen om te besparen?

Lees verder onder de afbeelding!

Alleenstaande moeder financieel: zo kom je de maand door!

Welke kortingen kan een alleenstaande moeder krijgen?

Als alleenstaande moeder moet je het financieel ook kunnen redden. Dit blog geeft je een overzicht van wat je als alleenstaande moeder kan krijgen en aanspraak op kan maken.

IInkomensafhankelijke combinatie korting 2022

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is in 2022 met 318 euro per jaar lager geworden. Je krijgt inkomensafhankelijke als je inkomen hoger is dan 5220 en je een zelfstandige of co-ouder bent. De verlaging is echter pas nadelig als je als ouder zijnde meer dan 27.350 euro verdiend.

Wil je in aanmerking komen voor IACK? Dan moet je een kind bij de gemeente bij je ingeschreven hebben staan op het woonadres. De korting kan je alleen aanvragen door middel van een voorlopige aanslag of tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Heffingskorting

Als je belasting betaald heb je recht op heffingskortingen. Dit is een korting op de belasting die je in zijn geheel moet betalen. Het maakt overigens niet uit of je in loondienst bent of als alleenstaande moeder een uitkering krijgt. De werkgever of uitkeringsinstantie houdt in dit geval al rekening met alle heffingskortingen.

Let op: Soms betaal je dusdanig weinig belasting (door bijvoorbeeld een lager inkomen) dat de heffingskortingen hoger uitvallen dan het bedrag dat je aan de belasting moet betalen. In dit geval kan je de heffingskortingen niet uitbetaald krijgen. Hier heb je namelijk meer dan 6 maanden een fiscale partner voor nodig en dan een die wel voldoende belasting betaald.

Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder 2022?

Het kan als alleenstaande moeder nodig zijn om extra steun te ontvangen qua inkomen. Dit is soms ook broodnodig, want kinderopvang, de zorgverzekering, een woning en verdere onderhoud van kinderen zijn lasten die alleen best lastig te dragen kunnen zijn….

  • Denise Meijer

Alleenstaande ouderkorting

Deze korting is helaas afgeschaft. Dit was een van de heffingskortingen van de Belastingdienst. Het bedrag werd in mindering gebracht op de belasting die je moest afdragen overheen volledige inkomen. Als alleenstaande moeder moet je dus financieel gezien op zoek naar andere kortingen.

Lees verder onder de afbeelding!

Alleenstaande moeder financieel: tips om de maand door te komen

Toeslagen alleenstaande moeder

Als alleenstaande moeder heb je meestal recht op meerdere toeslagen. Dit heeft te maken met hoeveel je per maand aan inkomsten hebt. Onder inkomsten valt bijvoorbeeld een uitkering, salaris en alimentatie. Valt het totaal bedrag onder de maximale inkomensgrens? Dan heb je mogelijk recht op de volgende toeslagen:

Kinderopvangtoeslag

Werk je als alleenstaande moeder en gaat je kind naar de kinderopvang? Dan heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Kijk op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag of je in aanmerking komt en vraag het meteen aan. De maximaal te vergoeden uurprijs voor kinderopvang waar je recht op hebt als alleenstaande moeder gaat in 2022 iets omhoog.

Hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van je situatie. Bijvoorbeeld hoeveel opvang je maandelijks nodig denkt te hebben. Verandert er iets in je situatie, dan heeft dat ook invloed op de hoogte van je toeslag. Geef veranderingen, zoals in de hoogte van je inkomen en opvanguren, daarom altijd meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Zo verklein je de kans dat je te veel of te weinig toeslag krijgt. En na afloop van het jaar geld moet terugbetalen of terugkrijgt.

Hanteert je kinderopvang hogere uurtarieven dan het maximale tarief vastgesteld door de overheid? Dan ontvang je geen toeslag over de meerprijs. Je eigen bijdrage wordt in dat geval dus hoger. Wat zijn de maximale, vastgestelde bedragen in 2022? 

  • Voor dagopvang is dit 8,50
  • BSO is het maximum 7,31
  • Voor je gastouder krijg je maximaal 6,52 per uur vergoed

Alleenstaande moeder en werken: wat als je weer aan de slag wil?

Als alleenstaande moeder is het lastig om alle eindjes aan elkaar te knopen. De combinatie jonge kinderen, school en werk is dan ook niet makkelijk om mee te jongleren. Hoewel er meerdere voorzieningen zijn om alleenstaande moeders te ondersteunen, kan…

  • Denise Meijer

Huurtoeslag

Ben je een alleenstaande moeder en heb je een huurwoning? Dan heb je, als je aan de voorwaarden voldoet, recht op huurtoeslag. Ben je een alleenstaande moeder (of vader) en verdien je niet meer dan 32.500 euro per jaar en heb je niet meer dan 31.747 euro aan vermogen? Dan heb je recht op huurtoeslag.

Wil je aanspraak maken op het maximale bedrag aan huurtoeslag? Dan mag je pr jaar niet meer dan 18.750 euro verdienen. Daarnaast moet je aan nog een paar voorwaarden voldoen om huurtoeslag te ontvangen. Zo mag je huurwoning niet meer dan 763,47 euro per maand kosten.

Kindgebonden budget

Je krijgt over ieder, thuiswonend kind van onder de 18, kindgebonden budget. De hoogte van dit bedrag hangt echter van meerdere factoren af. Denk hierbij aan je inkomen, de gezinssituatie en het aantal kinderen. Dit bedrag ontvang je automatisch. Je hoeft er geen proefberekening voor te maken.

Zorgtoeslag alleenstaande moeder

In 2022 is het grensbedrag voor de zorgtoeslag 31.998 euro. Hoeveel je precies gaat krijgen hangt sterk af van wat je als alleenstaande moeder verdiend en hoeveel vermogen je bezit. Let op: alimentatie wordt tevens als inkomen berekend en is dus van invloed op de zorgtoeslag. 

Lees verder onder de afbeelding!

Rechten alleenstaande moeder financieel

Bijstandsuitkering alleenstaande moeder

Verdien je als een alleenstaande moeder onder de bijstandsgrens? Dan heb je recht op een bijstandsuitkering. Deze uitkering bedraagt in 2022 voor een alleenstaande moeder 1037,12 per maand. Dit bedrag is netto en je krijgt er ook nog eens 54,59 vakantie-uitkering bovenop. Er zitten wat haken en ogen aan de bijstandsuitkering. Zo kan je te maken krijgen met een sollicitatieplicht. Dit werkt zo:

Sollicitatieplicht alleenstaande moeder

Ook als alleenstaande moeder heb je een sollicitatieplicht. In bepaalde, individuele gevallen kan de gemeente beslissen om hier een ontheffing voor te geven. Deze ontheffing is tijdelijk en wordt alleen verschaft onder strikte voorwaarden.

Eén van deze voorwaarden is dat je een kind van 5 jaar of jonger hebt. Je krijgt dan een ontheffing voor werken, maar moet in veel gevallen wel een opleiding volgen. Heb je een havo-, vwo,- of mbo-2 diploma? Dan kan je kiezen tussen school of stage. Heb je een lagere opleiding? Dan kan je ervoor kiezen om alsnog je havo, vwo of mbo-2 diploma te halen. De regeling geldt voor 5 jaar of in ieder geval tot het jongste kind 5 jaar oud is geworden. De voorwaarden kunnen echter per gemeente verschillen.

Welke hulp kan een alleenstaande moeder gebruiken?

Het financiële aspect is echter maar een van de problemen waar een alleenstaande moeder tegenaan kan lopen. Een beetje hulp is dan ook nooit weg. Al is het maar in de vorm van een oppas, iemand die de kinderen af en toe mee de deur uitneemt voor wat me-time en of een luisterend oor. Als alleenstaande moeder (of vader) sta je er namelijk voornamelijk alleen voor. De lasten die je normaal gesproken met je partner deelt komen nu voornamelijk op jouw schouders terecht. Het is dan ook zeker geen schande om hulp te vragen. Als je dit nodig hebt.

Hulp vragen als alleenstaande ouder

Hulp vragen als alleenstaande moeder lijkt misschien zoiets simpels. Toch zijn er een tal voor redenen waarom je hier wellicht wat huiverig tegenover staat. Zo zien sommige alleenstaande ouders dit als een vorm van falen. Een bevestiging dat ze het niet ‘alleen’ afkunnen. Toch is het zo dat je helemaal niet alleenstaand hoeft te zijn om een netwerk nodig te hebben. Durf dus te vragen. Zeker als je het nodig hebt.

Waarmee kan je als alleenstaande nog weleens een beetje hulp gebruiken? Denk hierbij aan bijvoorbeeld hulp in de huishouding, een oppas, iemand die boodschappen voor je haalt en natuurlijk vrienden of familie voor een luisterend oor. Alleenstaande moeder, vader of ouder zijn is stressvol. Dit is niets om jezelf voor te schamen. Pak dus elk beetje hulp aan wat je kan krijgen!

Lees verder onder de afbeelding!

Hulp geven alleenstaande moeder financieel

Tips om als alleenstaande moeder de maand door te komen

Je weet nu waar je als alleenstaande moeder financieel aantoe bent. Toch kan het zo zijn dat je wat moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen of om het financieel overzicht te bewaren. Het kan zo zijn dat je partner voorheen de financiën regelde of je nu gewoon simpelweg minder verdiend.

Kortom: er veranderd veel voor een alleenstaande moeder en dit is zeker financieel gezien een feit. Hoe kom je als alleenstaande moeder de maand door? We hebben een paar tips voor je wat je kan doen waar je eventueel op kan bezuinigen.

Tip 1: Maak een duidelijk financieel plan

Als je er alleen voor komt te staan is het belangrijk om te weten wat er qua geld binnenkomt en wat er uit gaat. Zo weet je precies waar je aan toe bent, wat je te besteden hebt en waar je eventueel op kan besparen. Zet de essentiële uitgaven onder een kolom, eveneens de kleinere, luxe-uitgaven (zoals Netflix, eten onderweg etc). Zo krijg je een duidelijk beeld van kosten waar eventueel wat op beknibbeld kan worden zodat je onder de streep iets of zoveel mogelijk overhoudt.

Tip: Op de website van PorteRenee vind je heel veel bespaar tips en tips om je geld te investeren en te laten groeien. Deze site is laagdrempelig en misschien heb je er wat aan.

Tip 2: Schulden? Probeer deze zo snel mogelijk af te lossen!

Heb je ergens schulden openstaan? Probeer deze dan zo snel mogelijk af te betalen. Ja, het betekent dat je per maand minder over hebt, maar uiteindelijk kan je na het aflossen van je schulden wel echt eigen kapitaal opbouwen. Heb je teveel schulden openstaan om in een keer af te lossen? Tref dan duidelijke betalingsregelingen. Schakel eventueel hulp in als je er qua schulden zelf niet meer uitkomt.

Tip 3: Sparen

Het doel van het financieel plan voor een alleenstaande moeder is dat je per maand wat overhoudt. Dit geld kan je sparen voor onvoorziene uitgaven. Denk aan een kapotte wasmachine bijvoorbeeld. Ook al spaar je slechts een tientje per maand: iedere cent die je overhoudt is er één die op je rekening staat voor wanneer het echt nodig is.

Tip 4: valkuilen bezuinigen

Veel (alleenstaande) ouders hebben de neiging om te bezuinigen op de verkeerde dingen. Denk hierbij aan de ‘duurdere’ zaken die wel nodig zijn. Zoals een goede verzekering, de inboedel en eventuele benodigdheden voor op school en gezond eten. Probeer jezelf en je kinderen in gedachten te houden als je bezig bent met bezuinigen. Je kan beter beknibbelen op een Netflix abonnement dan op een goede, stabiele internetverbinding bijvoorbeeld.

Tip 5: Waar kan je dan wel op bezuinigen?

Echt bezuinigen zit hem vaak in de kleine dingen. Het lijkt weliswaar of die paar euro per maand weinig gaan uithalen, maar op jaarbasis en verspreid over meerdere kleine kostenposten, kan dit bedrag zomaar flink oplopen. Waar kan je veilig op bezuinigen als alleenstaande moeder?

  1. Vaste lasten: Je kan bijvoorbeeld veilig bezuinigen op gas, elektra en water. Dit doe je simpel door korter te douchen, op te letten welke apparaten er onnodig worden gebruikt en de kachel soms even uit te zetten en te verruilen voor een warm dekentje.
  2. Boodschappen: Je kan bezuinigen op je boodschappen door de aanbiedingen goed in de gaten te houden. Daarnaast zit er een groot prijsverschil in bijvoorbeeld A-merken en een supermarkt huismerk.
  3. Kleding: Koop kleding eventueel tweedehands en heb je zelf nog nette kleding liggen dat niet wordt gebruikt? Bied het te koop aan via bijvoorbeeld Marktplaats.
  4. Speelgoed: hetzelfde geldt voor speelgoed. Op verkoopsites vind je vaak nog perfect speelgoed, maar dan voor minimaal de helft van de prijs.
  5. Onnodige uitgaven: wees streng voor jezelf. Dat ene kopje koffie onderweg lijkt misschien een relatief kleine uitgave, maar als je dit iedere dag doet dan kan het totaalbedrag flink oplopen. Een goedkoper alternatief is een thermosmok waar je jouw kopje koffie van thuis, mee kan nemen voor onderweg.

Tip 6: Passief inkomen genereren

Heb je je al eens verdiept in het genereren van een passief inkomen? Als alleenstaande moeder kan dit heel interessant zijn. Begin het met het lezen van het boek ‘Rijke pa, arme pa‘ en je financiële beeld gaat sowieso veranderen waardoor je misschien wel andere keuzes gaat maken.

Passief inkomen genereren: 12 boeken om te lezen!

Op dit moment is een passief inkomen genereren populairder dan ooit. Maandelijks wordt hier ontzettend veel naar Gegoogeld en zijn er steeds meer mensen die een passief inkomen weten te genereren. Maar hoe doe je dat nou: een passief inkomen…

  • Linda Bosscher

Waar kan je als alleenstaande moeder terecht voor hulp?

Hoe goed je ook je best doet, het kan zijn dat je er als alleenstaande moeder gewoon niet (financieel) uitkomt. Waar kan je terecht als dit het geval is?

  • De voedselbank is een liefdadigheidsinstelling waar je kosteloos levensmiddelen kan krijgen.
  • Bij het Leger des Heils kan je onder andere terecht voor jeugdhulp en gezinsondersteuning. Ook kan je hier tweedehandskleding kopen in een van de Leger des Heils Reshare Stores.
  • Single Supermom is er voor de alleenstaande moeder. Het maakt niet uit of je zwanger bent of nog bezig bent met je scheiding. Deze organisatie helpt ervoor dat je op je pootjes terecht komt en ook als alleenstaande moeder je dromen en doelen zal bereiken.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze blog alleenstaande moeder financieel en tips. Heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat het ons dan zeker weten. Je kan een comment achterlaten.

Bewaar deze blog op Pinterest ⤵️

In deze blog staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 6 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 9 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 9 maanden geleden
  • 7 minuten lezen