Anticonceptie: De Mirenaspiraal
Geen maandelijks gedoe meer met buikpijn, maandverband en tampons, niet iedere dag een pil hoeven slikken en toch beschermd zijn tegen zwangerschap en maar één keer in de vijf jaar aan de anticonceptie hoeven denken. Dat klinkt bijna ideaal! Natuurlijk zijn er wel wat bijwerkingen; het kan een maand of 3 duren voordat je lichaam eraan gewend is. Een heus wondermiddel, als je de informatie op www.anticonceptie.nl en het anticonceptiespreekuur in het LUMC mag geloven: De Mirenaspiraal.
Wat is de Mirena?
De Mirena is een hormoonspiraaltje, dat door de huisarts of gynaecoloog in de baarmoeder wordt geplaatst. Vooral over het plaatsen doe de wildste indianenverhalen de ronde en dat met name over de pijn die het plaatsen doet. Zelfs als je al kinderen hebt zou de pijn bijna niet te harden zijn en flauwvallen is eerder regel dan uitzondering. Maar daarna… Daarna heb je 5 jaar lang nergens meer last van, zeggen ze.
De mirenaspiraal: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?
Het spiraaltje voorkomt dat bevruchte eicellen zich kunnen innestelen. Daarnaast geeft het een kleine hoeveelheid hormonen af, waardoor het slijm in de baarmoeder dikker wordt en zaadcellen minder makkelijk naar hun doel kunnen zwemmen. De hoeveelheid hormonen is minder dan wanneer je de pil slikt en hoeven niet -zoals bij de pil- je hele lichaam door om hun werk te doen. Dat maakt de Mirena betrouwbaarder dan de pil. Je kunt ‘m niet vergeten te slikken en als je ziek wordt, diarree of overgeven, vermindert de werking ook niet.
De voordelen zijn dus duidelijk. Betrouwbaar, gemakkelijk, discreet en je menstruatie verdwijnt (bijna) helemaal. Over de nadelen wordt door voorlichters makkelijk gedaan, alsof ze er niet zijn. Maar ook de Mirena heeft nadelen.
Lees ook: Lieve man: Het is tijd voor een vasectomie…
En dan nu: de nadelen!
Het plaatsen is geen pretje. Misschien niet eens zozeer wat de pijn betreft, want die kan ook ontzettend meevallen. Bovendien is pijn relatief. Om een Mirena te laten plaatsen moet je letterlijk met de billen bloot, in een gênante positie, met veel gedoe tussen je benen. Dan is dat pilletje dat je dagelijks slikt ineens een stuk aantrekkelijker.
Na het plaatsen kun je nog een paar dagen last houden van kramp of wat bloedverlies, maar ook dat hoeft niet bij iedereen zo te zijn. Aangeraden wordt de eerste zes weken na het plaatsen geen tampons te gebruiken. De touwtjes van de Mirena zouden in de tampon vast kunnen raken, waardoor je de Mirena uit je baarmoeder kunt trekken. Ook moet je de eerste zes weken voor de zekerheid een condoom gebruiken bij het vrijen. Na die zes weken ga je op controle; er wordt dan bepaald of de Mirena nog goed zit.
Een bijwerking die zo goed als nergens genoemd wordt en waarvan ook niet alle co-assistenten of arts-assistenten van op de hoogte zijn, is haaruitval. Van de Mirena kan je haar uitvallen. Je wordt niet van de ene op de andere dag kaal, maar het is ook niet bepaald een feestje als je even flink met je hoofd schud en de haren in het rond vliegen.
De hoeveelheid hormonen in de Mirena mag dan klein zijn, je krijgt wel extra hormonen in je lijf. Hormonen die een somber gevoel kunnen veroorzaken, tot depressiviteit aan toe. Stemmingswisselingen, angstaanvallen, zweetbuiten, minder tot geen zin in seks, dwanggedachten… Ze komen allemaal voor.
Lichamelijk kan er ook van alles gebeuren; vleesbomen, extra lichaamsbeharing, onverklaarbare pijnen, bloedverlies, cystevorming, ontstekingen die kunnen leiden tot onvruchtbaarheid.
Bovendien kan tijdens het plaatsen de baarmoederwand geperforeerd raken en de Mirena kan vanuit de baarmoeder in de buikholte terecht komen, met alle gevolgen van dien. Dat klinkt allemaal een stuk minder ideaal!
Wat kies jij?
Het is natuurlijk niet gezegd dat iedereen die een Mirena laat plaatsen last krijgt van deze bijwerkingen. Er zijn genoeg vrouwen die zweren bij een Mirena en nooit meer anders willen. Het is dus vooral een kwestie van je verdiepen in de voor- en de nadelen en besluiten welke argumenten voor jou het zwaarst wegen.
Mirenaforum
Een veelgehoorde klacht is dat artsen klachten niet (h)erkennen als klachten door de Mirena en hierdoor vooraf niet vertellen dat deze bijwerkingen kunnen optreden. Blijf dus ook vooral je verstand gebruiken. Een arts voelt niet wat jij voelt, en je kent je eigen lichaam het best. Heb je onverklaarbare klachten en denk je dat het met de Mirenaspiraal te maken kan hebben? Kijk dan vooral eens op het Mirenaforum. Hier staan vragen, antwoorden en verhalen van vrouwen die klachten hebben van de Mirena.
Wil jij meer weten welke anticonceptiemiddelen er zonder hormonen zijn? We hebben er al vele blogs over geschreven die je hier kunt vinden.
Photo by Reproductive Health Supplies Coalition on Unsplash