Beter slapen in 7 stappen: slaap (weer) als een roosje!
Een goede nachtrust is, als moeder zijnde, een zeldzaamheid. Misschien spreek ik voor mezelf, maar de laatste keer dat ik een ononderbroken nacht slaap heb gehad was ongeveer 10 jaar geleden. Nog voor de geboorte van mijn oudste zoon. We nemen het slechte slapen voor lief. Dit is nu eenmaal onderdeel van het ouderschap en op een begeef moment zo een gewenning dat ‘normaal’ slapen een vage herinnering is. Toch is kan jij ook beter slapen en dat doe je door middel van deze tips en 7 belangrijke stappen.
Beter slapen
We kunnen het gebrek aan slaap natuurlijk wel kleiner maken dan het is, maar je nachtrust is extreem belangrijk. Juist als je eenmaal moeder bent. Toch slapen moeders het minste van allemaal. Grappig, is het niet? We hebben al onze energie nodig om onze kroost in leven te houden, toch laten we kostbare energie verloren gaan omdat we zelfs in ons slaap (al dan niet onbewust) bezig zijn met de kinderen. Maar wij moeders kunnen best wel wat meer slaap gebruiken. We zouden allemaal graag beter slapen. In dit blog helpen we je graag een handje met 7 stappen zodat jij weer als een roosje kan slapen.
Negatieve effecten van slaapgebrek
Slaapgebrek lijkt heel onschuldig. Je neemt in de ochtend een paar bakken koffie, smeert wat concealer op je wallen en gaat over tot de orde van de dag. Maar slaap is lang niet zo onbelangrijk als we nog te vaak denken. Sterker nog: chronisch slaapgebrek is al meermaals in verband gebracht met zowel lichamelijke, als geestelijke problemen. Lijkt mij meer dan genoeg reden om eens vroeg onder de wol te kruipen vanavond.
Beter slapen in 7 stappen: want met deze tips slaap je als een roos
Maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Vroeg onder de wol kruipen is bijna een vereiste. Zeker als je vroeg je bed uit moet om je (schoolgaande) kinderen klaar te maken en je een druk dagschema hebt. Hoe zorg je dan dat je de benodigde 7 tot 8 uur slaap krijgt per nacht? Het liefst zonder eerst uren te malen en/of drie keer op een nacht wakker te worden. Dit is namelijk net zo slecht voor je gezondheid als te weinig aaneengesloten slaap.
Tip 1: Ideale slaaptemperatuur
Geloof het of niet, maar je slaapt niet lekker als je het net iets te warm of te koud hebt. De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden Celsius. Iets wat in de lente en herfst makkelijk te behalen is, maar in de zomer en winter kan dit iets lastiger worden. Het juiste beddengoed speelt hier ook een rol bij. Met een fijn 4-seizoenendekbed ben je tijdens ieder jaargetijde voorzien van een dekbed wat past.
Tip 2: Beter slapen met het juiste matras
Wist je dat een matras om de 10 jaar vervangen dient te worden? Een goed matras ondersteunt je hele lichaam gedurende de nacht. Als je goed nadenkt breng je zelfs het overgrote deel van je leven door op bed. Het is dan ook niet gek dat je best veel waarde mag hechten aan waar je op gaat liggen.
Tip 3: Het belang van een goed dekbed
We hadden het net al over een 4-seizoenen dekbed om tijdens ieder seizoen aangenaam warm of koel te slapen. Toch is de dikte niet alleen waar een dekbed om draait. Zo kan het zijn dat je misschien een zwaar dekbed prefereert of misschien juist een lichtere. Door te kiezen voor het juiste type dekbed zal je beter slapen.
Tip 4: Het belang van een juiste overtrek
Je beddengoed is essentieel als je lekker wil slapen. Ken je dat gevoel als je na het douchen in een heerlijk schoon bed stapt? Lekker warm onder de dekens die ook nog eens heerlijk aanvoelen. We hebben het nu niet alleen over je dekbed en kussens, maar ook over je overtrek. Dit is niet alleen belangrijk voor de algehele, rustgevende uitstraling van je slaapkamer. Het soort dekbedovertrek is ook essentieel voor hoe je slaapt. Zo is flanel weer warmer, waar katoen koeler aanvoelt. Stem je overtrek dus af op het seizoen en of je het snel warm of koud hebt gedurende de nacht.
Tip 5: Kijk naar je levensstijl
Kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen je nachtrust aanzienlijk bevorderen. Denk aan minder cafeïne en/of alcohol drinken. Eet minder (pittig) voedsel voor het slapengaan en beweeg regelmatig om ervoor te zorgen dat je beter slaapt.
Tip 6: Geen telefoon voor het slapengaan
Veel mensen hebben de neiging om in bed nog even met hun telefoon te spelen. Dit is dus een van de slechtste dingen die je kan doen. Zeker als je al last hebt van slaapgebrek. Het blauwe licht van je telefoon brengt je natuurlijke bioritme in de war. Het gevolg? Een onderbroken, onrustige nacht. Leg de schermpjes dus een half uur voor te slapengaan opzij. Lees liever een goed boek als je nog niet direct kan slapen.
Tip 7: Ontspan
Stress is een van de grootste boosdoeners als het aankomt op slaapgebrek. Je kan hier diverse dingen tegen doen. Neem een yogales of doe een cursus mindfulness. Je leert op deze manier ontspannende ademhalingsoefeningen om jezelf beter te kunnen ontspannen. Ga ook na waarom je zo gestresst bent. Anders is alles wat je doet slechts een symptoombestrijding. Het is beter om het probleem zo gericht mogelijk aan te pakken. Daar heb je het meeste baat bij.
Deze blogpost is een betaalde samenwerking.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.