Bordje alweer niet leegegeten? Dit zijn jullie tips & trucs!
Het is niet altijd makkelijk om je kind te laten eten wat de pot schaft. Sommige kids belanden in een ‘ik lust niks’-fase en schijnen daar bijna onmogelijk weer uit te komen. Maar er is hoop! Samen met alle moeders staan we sterk, want we willen allemaal dat onze kinderen goed en gezond eten.
De mama’s uit het Clubhuis gebruiken deze tips!
1. Wedstrijdje
Veel kinderen zijn wel gevoelig voor competitiviteit (dat wordt ze nou eenmaal geleerd op school). Dus de tip van mama Ilse: wie het eerste het bord leeg heeft. Je zou daarna ook kunnen belonen. Bijvoorbeeld: de winnaar mag het toetje kiezen of kiezen wat we morgen gaan eten.
Lees ook: 12 Tips om je kind alles te laten eten
2. Je moet eten om te groeien
Als kind wou ik niks anders dan groter worden en volwassen zijn, dus deze truc had waarschijnlijk wel bij mij gewerkt. Mama Sharon: “Als je niet goed eet word je kleiner, als je wel goed eet word je groter.”
3. To toetje or not toetje
Volgens mij is dit een veelgebruikte regel in gezinnen: als je je bord niet leegeet, mag je geen toetje. Bij moeder Marijke werkt het: “Moet je zien hoe snel ze gaan eten, als ze zien dat de rest aan het toetje begint.”
4. Reverse thinking
Kinderen kunnen erg koppig zijn en juist niet doen wat je wilt en wel doen wat je niet wilt. Mama Esmeralda gebruikt deze tactiek en het werkt goed: “Wij zeggen dat de kinderen het vooral niet moeten opeten. En tadaa! Daar gaan ze!”
Lees ook: Zo gaan je kinderen meer groentes eten volgens de wetenschap
5. Jij lust het niet? Ik wel!
Mama Els heeft niet echt veel eetproblemen gehad met haar kinderen, maar toch deelt ze een gesprek aan de keukentafel.
Mama: “Oh, lust je dat niet. Mooi, dan mag ik het!”
Papa: “Nee, ik wil ook!”
Mama: “Nee, ik was eerst!”
Kind: “Nee, het is van mij!”
En voilà! Probleem opgelost.
6. Samen boodschappen doen
We hebben allemaal wel iets dat we minder lekker vinden (of gewoon ranzig) en dat kunnen onze kinderen natuurlijk ook hebben. Idee van mama Linda: samen boodschappen doen. Neem je kids mee naar de (super)markt om samen de groentes voor die dag (of week) te kiezen. Vervolgens kun je ook nog samen koken. Gezellig en leuk!
7. Nieuwe benaming
Sommige kinderen hebben meer moeite met de naam van de groente, dan met de smaak. Mama Janeska is creatief. Zo eet haar dochtertje rode komkommer in plaats van watermeloen. Andere mama’s voeren hun kinderen groene patatjes (sperziebonen) of vierkante kroketjes (vissticks).
Lees ook: Wat je tegen je kind kunt zeggen en mee wegkomt
8. Beloningssysteem
Moeder Bernadette houdt een heel beloningssysteem bij. Het minimale aantal happen van de eigen leeftijd van het kind is een sticker waard. Daarna krijgt het kind bij 7 stickers een beloning. Mama Bernadette: “Dit kun je steeds verder uitbreiden, zodat het kind meer stickers nodig heeft voor de beloning. En de beloning kan heel simpel zijn: het nieuwe snoep uitzoeken met het boodschappen doen of koekjes bakken bijvoorbeeld.”
9. Wedden dat…
Ook bij deze tactiek geldt: kinderen houden van uitdagingen en wedstrijdjes. Moeder Lisette speelt daar goed op in: “Wij zeiden: ‘wedden dat jij niet 5 boontjes tegelijk in je mond kunt stoppen?’ En dan waren de boontjes zo weggepropt hoor!’ Overigens adviseert ze nog wel om deze methode niet te hanteren als je je kind tafelmanieren probeert bij te brengen. 😉
10. Mooie opmaak
Kookprogramma’s kunnen je aanmoedigen om eens flink je best te doen op een gerecht. Daarnaast kun je ook letten op de presentaties van de borden, hoe het eten eruitziet. Mama Kimberly: “Je weet dat je een dikke vette bingo hebt als je na het leuk opmaken van het bord een ‘wauw’ als reactie krijgt.”
Welke tips & trucs gebruiken jullie om je kind alles te laten eten? Laat het weten in de reacties!
Bron hoofdafbeelding: Flickr