Dit kunnen andere landen leren van de Nederlandse opvoeding!
Uit een onderzoek van UNICEF blijkt Nederlandse kinderen het gelukkigst zijn, als we kijken naar de 29 rijkste landen. Hoe kan dit en wat doen wij kaaskoppen dan zo anders? De Verenigde Staten staat bijvoorbeeld op nummer 26.
Schrijvers Rina Mae Acosta en Michele Hutchison schreven een boek over de verschillen met de Nederlandse opvoeding. Beide vrouwen zijn getrouwd met een Nederlandse man en hebben dus de nodige ervaring met de cultuur verschillen. Het boek heet: “The happiest kids in the world: how Dutch parents help their kids (and themselves) by doing less”, vertaald: “De Gelukkigste kinderen van de wereld: hoe Nederlandse ouders hun kinderen en henzelf helpen door juist minder te doen.”
Lees ook: Je huis babyproof: Amerika vs. Nederland
Er zijn een paar sleuteltips waar bijvoorbeeld Amerikaanse ouders en kinderen wat van kunnen leren:
1. Relaxte familietijd
Volgens de schrijvers hebben wij Hollanders veel ‘family time’ , maar op een relaxt niveau. Tijdens het (avond)eten bijvoorbeeld! Ook laten Nederlandse ouders hun kinderen dichtbij henzelf spelen, terwijl de ouder met een eigen project of hobby bezig is.
Het zou te gestresst zijn om echt ‘quality time’ in te stellen. Dan ligt er te veel druk op, moet de gehele planning er voor wijken en kost vaak ook nog geld.
2. Zelfstandigheid van de kids
Nederlandse ouders gunnen hun kinderen de vrijheid en daardoor is de kroost erg onafhankelijk. Onze kinderen mogen in bomen klimmen, zonder opvangnet en al op jonge leeftijd leren wij onze kids om te fietsen. Wel zo makkelijk toch?
Het is niet zo dat wij Nederlanders nergens een risico in zien, maar wij zien het in perspectief, volgens Acosta.
3. Geen hoge druk op scholen
Nederlandse kinderen leren pas vanaf hun 6e of 7e levensjaar om te lezen en schrijven. Op de meeste scholen krijgen kinderen pas huiswerk vanaf dat ze in de tienerjaren zitten. Toch staat Nederland aan de top van beste schoolprestaties in het zelfde onderzoek van UNICEF.