Waar ben je naar opzoek?

Campervakantie met kinderen: kosten camper huren

9 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Campervakantie met kinderen: kosten camper huren

Een camper huren en rondreizen met kinderen; is dat wat? Wij zijn dit jaar op vakantie geweest met de camper. Dit stond al langer op ons verlanglijstje en door corona besloten we dit jaar een camper te huren. Zo konden we zelf bepalen waar de reis naartoe zou gaan en hadden we ons eigen sanitair. In deze blog ga ik het vooral hebben over de kosten camper huren, waar moet je op letten bij het huren van een camper en de indeling van de camper.

Ervaringen camper huren

In een serie blogs vertel ik alles over onze rondreis door Europa, waar je op moet letten bij het huren van een camper, wat de kosten zijn en tips voor een campervakantie met kinderen.

De camper hebben wij gehuurd bij Rico Recreatie in Gieten. Met een camper reizen is erg leuk maar bij het huren zijn we tegen een paar punten aangelopen. Daarover lees je in dit blog meer. Maar ik vertel ook meer over een camper huren, onze ervaringen, wat de indeling is van een camper, waar je op moet letten en welke kosten het huren van een camper met zich meebrengt.

Kosten camper huren

Het huren van een 6-persoons camper + hond voor drie weken kost +/- 4500 euro. Daarbij hebben we nog een servies pakket en een tuinset pakket gehuurd. Ik ga er nog verder op in wat we deze vakantie in totaal kwijt waren.

Tip: Als je een camper huurt moet je er rekening mee houden dat je 2 dagen kwijt bent voor het ophalen en terugbrengen van de camper. Er gaan dus al 2 dagen van je vakantie af.

Als je een camper gaat huren moet je rekening houden met (onvoorziene) kosten die je gaat maken tijdens je vakantie.

De kosten van het huren van een camper zijn variabel per seizoen, per aanbod en per verhuurder. De prijzen van een camper kunnen behoorlijk verschillen. Dit komt vaak door de leeftijd of het formaat van de camper.

Hoogseizoen: juli en augustus
Voorseizoen: mei en juni
Naseizoen: september
Laagseizoen: oktober t/m april

Bij het huren van een camper wordt er ook een borgsom gevraagd. Wij moesten 1000 euro borg betalen middels creditcard.

Aanvullende kosten huren camper

Naast het huren van de camper komen er ook andere kosten bij:

  • Verblijfskosten
  • Brandstofkosten
  • Tolwegen
  • Activiteiten tijdens de vakantie
  • Eten en drinken
  • Borg huren camper
  • Verzekering (annuleringsverzekering, reisverzekering en eigen risico verlaging)

Als je een camper huurt dan moet je ook rekening houden met het aantal kilometers wat je gaat rijden. Je moet vooraf een indicatie opgeven en daar betaal je dan voor.

Overnachten

Als je op reis gaat met een camper dan kun je overnachten op verschillende plekken. Houd er wel rekening mee dat wanneer je een grote camper hebt, je niet altijd op alle campings terecht kunt. Bekijk vooraf naar welke camping je wil gaan en kijk of je er kunt staan met je camper. Je hebt ook speciale camperplaatsen.

Download de app Campercontact en vind de mooiste camperplekken. Hier zitten ook gratis plekken tussen. In Noorwegen, Zweden en Schotland mag je wild kamperen en dat is ook gratis.

Tip: Als je een plek hebt gevonden op Campercontact, check dan ook de website van de camping en lees daar de reviews.

Brandstofkosten

Als je gaat reizen met een camper moet je rekening houden met brandstofkosten. In veel Europese landen kun je goedkoper tanken dan in Nederland. Dat scheelt dan weer. Zo is het tanken in Luxemburg momenteel goedkoop.

Tolwegen

Als je gaat rondreizen door Europa dan is de kans groot dat je tolwegen tegenkomt. Je kunt ook tolwegen vermijden maar dan doe je aanzienlijk langer over je reis.

Veel populaire vakantielanden hebben tolwegen. Denk hierbij aan: Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Kroatië, Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen en Slovenië. In sommige landen heb je naast tolwegen ook nog bruggen en tunnels waar je voor moet betalen.

De indeling van de camper

We hadden een 6-persoons camper met een stapelbed, een zithoek die je kon ombouwen tot bed en een alkoofbed. Dit is een ruimte boven de cabine en je klimt er via een trapje in. Met dit bed moet je rekening houden met de beperkte ruimte boven je. Mijn man en ik sliepen hierin en wij vonden het best krap. Voor kinderen zou dit een prima plek zijn om te slapen.

De volgende keer als wij wat gaan huren zoeken we een camper uit met een vast groot bed achterin. Ook het ombouwen van de zithoek is niet ideaal.

Tip: De bovenste bedden hadden een ‘vangnet’. Hierdoor zijn ze ook goed te gebruiken voor kleine kinderen. Als ze in bed leggen dan hang je het netje op zodat ze er niet uit kunnen vallen. Ga je met kleine kinderen op vakantie check dan of de camper een goede indeling heeft en of ze een vangnet hebben.

Een 6-persoons camper lijkt heel groot maar met zijn 5-en was het soms best krap. Het ombouwbed was al krap voor onze 11-jarige die daar samen sliep met zijn zusje. We hadden namelijk al het onderste stapelbed in gebruik om bagage te bergen. Daarom hadden we ook een extra tentje meegenomen waar de oudste in kon slapen als we ergens wat langer stonden. Als je de zithoek ombouwt tot een bed heb je binnen geen zitplaatsen meer. Bij goed weer maakt dat niet uit maar bij slecht weer is dat niet handig.

De tent is een Coleman OctaGo tent, geschikt voor 3 personen. Het tentje is makkelijk op te zetten en lekker ruim. Deze fijne tent biedt tal van gebruiksmogelijkheden: Als luxe kampeerslaapkamer, als speelruimte voor de kinderen of als de perfecte festivaltent. Verwijder de buitentent om van de OctaGo een insectenvrije afgeschermde ruimte te maken, perfect voor in uw tuin. 

De camper had ook een garage maar de ruimte daar werd al in beslag genomen door de tuinmeubels, een bbq en wat kampeer items zoals de tent, een gasstel en een vloerkleed voor buiten. Dat vloerkleed is heel fijn voor inloop van zand. Sowieso is het aan te raden om schoenen en slippers buiten de camper te laten zodat de vloer schoner blijft. Een ademend grondzeil kun je hier ook voor gebruiken.

De douche in de camper hebben we niet gebruikt. Ik heb deze gebruikt als opslag voor handdoeken, badjassen en toiletspullen. Als je twee kratjes op elkaar stapelt dan creëer je behoorlijk wat extra bergruimte. Ik heb veel kratjes gebruikt, super handig en het deelt veel makkelijker in.

De camper had een ruime koelkast (die helaas niet heel koud werd) en een vriezertje. Dat is wel heel handig.

Je moet slim omgaan met de opbergruimte die je hebt en vooral geen overbodige spullen meenemen. Geloof mij; je neemt al snel teveel mee.

Tip: We hadden geen airco in de camper. Wel tijdens het rijden maar niet bij stilstaan. Gelukkig koelde het overal in de nacht behoorlijk af anders was het erg warm geweest. Handig om vooraf wel te kijken of er een airco aanwezig is in de woonruimte (als je dat zou willen).

Camper huren

Als je zelf geen camper hebt kun je ervoor kiezen een camper te huren. Dat heeft voordelen maar ook zeker nadelen. Wij vonden het achteraf ontzettend duur en wij hadden niet zo’n goede ervaring met het huren van de camper. We hadden niet verwacht dat de kosten zo op zouden lopen.

We hebben een camper gehuurd bij Rico Recreatie in Gieten. Hiervoor moesten we 1000 euro borg betalen. Dat is behoorlijk veel geld! Je verwacht, als je zuinig omgaat met de camper, je het geld weer terugkrijgt. Echter was dat bij ons niet het geval.

Bij de uitgifte van de camper wordt alles nagelopen. Van schades worden foto’s gemaakt. Ik kan je aanraden om dit zelf ook heel nauwkeurig te doen en ook video’s te maken. Maak ook vooral video’s van het opzetten van de luifel en het interieur. Bij het terugbrengen van de camper hebben we namelijk veel gedoe gehad. Ze kwamen ook met schades die wij wel op eigen gemaakte foto’s bij uitgifte al hadden vastgelegd.

Vervelende ervaring met huren

Tijdens de eerste paar dagen van de reis kwamen we erachter dat het wasbakje in de badkamer lek was. Deze konden we dus niet gebruiken want het water stroomde de camper in. Ook het warm water kregen we niet aan de praat. Bij het in gebruik nemen van het serviesgoed waren er al een aantal dingen stuk. Dit en bovenstaande hebben we meteen gemeld. Hier zijn ze niet meer op teruggekomen en hier hebben we geen tegemoetkoming voor gekregen.

Wij zijn nette huurders en zijn voorzichtig omgesprongen met de camper. Als er iets kapot zou zijn zouden we dit ook eerlijk melden. Na de vakantie hebben we de camper van binnen en buiten grondig schoongemaakt en netjes afgeleverd.

Bij de inname van de camper checkte ze de werking van de luifel. Ze vonden dat de luifel niet correct werkte en een vreemd geluid maakte. Mijn man kon zich hier niet in vinden en gaf aan dat de werking exact hetzelfde was als bij de uitgifte. Het speelde ook mee dat een andere vrouw de inname deed.

Na enkele dagen kregen wij bericht dat we 275 euro borg moesten betalen voor de reparatie. Hier moesten we zelf ook nog achteraan gaan voor we bericht kregen. We hebben hierover nog gemaild omdat wij dit niet terecht vonden. Helaas is hier door beide partijen geen filmpje van gemaakt, iets wat je zelf zeker moet doen. Nu moeten we betalen voor de reparatie. Je hebt geen poot om op te staan en daarom moet je ervan uitgaan dat je je borg gewoon kwijt bent.

Kortom: als je pech hebt kan het zijn dat je moet betalen voor dingen waar je niks mee van doen hebt. Achteraf lezen we de recensies van dit bedrijf (Google maar even!) en die zijn niet al te best. We hebben nu ook niet kunnen zien of ze de luifel daadwerkelijk gemaakt hebben, dat het warm water het weer doet en de wasbak niet meer lekt en het water de camper inloopt. Ik hoop voor de volgende huurders dat ze niet voor dezelfde mankementen moeten betalen. Dit schijnt een vaker voorkomend probleem te zijn en heeft ons doen besluiten nooit meer een camper te huren, aangezien je vooraf niet weet waar je aan begint.

Tip: Leg alles van te voren heel goed vast met foto’s en video’s. Niet alleen door het verhuurbedrijf laten doen maar doe dit zelf ook. Beter foto’s en video’s teveel dan te weinig.

Totale kosten van onze campervakantie

Nu zijn jullie vast wel benieuwd wat deze vakantie in totaal heeft gekost. Ik heb niet alle bonnetjes bewaard dus ik geef een indicatie van wat je ongeveer kan verwachten. Bij de kosten zijn ook meegenomen:

  • Tolwegen
  • Eten/drinken
  • Uit eten
  • Campingplaatsen
  • Brandstof
  • Huur + borg
  • Verzekering(en)

In we zijn ongeveer zo’n 6000 – 6500 euro kwijt (inclusief het kwijt zijn van een gedeelte van de borg) met 5 personen en 1 hond voor 3 weken. We hebben weinig activiteiten ondernomen. Als je wel activiteiten gaat doen kan de prijs zeker nog oplopen.

De campingplaatsen vonden wij over het algemeen ook niet goedkoop. We hebben hier niet op de prijs gelet maar kwamen er wel achter dat kamperen niet zo goedkoop meer is. Ook waren we veel geld kwijt aan tolwegen.

Kortom: een camper huren is niet goedkoop. De kosten van een camper huren kunnen behoorlijk oplopen. Voor ons zou het goedkoper zijn om een eigen tweedehands camper te kopen aangezien dit goedkoper is dan elk jaar huren.

Tip: Ben je benieuwd of een camper wat voor jou en je gezin is dan is het wel aan te raden eerst een camper te huren. Lees wel eerst de recensies en de voorwaarden van een verhuurbedrijf goed door.

Lees ook de blogs:

Bewaar deze blog op Pinterest!

Deze blogpost bevat affiliatelinks en gekregen producten.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
  • Miranda zei

    Hoi, via Booneys? Zoiets. Je huurt via hun de camper van iemand anders. Haalt hem ol afgesproken tijd op, en brengt het ook weer weg op afgesproken tijd. Ik heb geen idee of de kosten in de winter en zomer erg verschillen. Wel weet ik dat er van alles geregeld moet zijn voor je de winter op pad kan net de camper en dat ze dat ook doen.

  • Miranda zei

    wow… volgens mij hebben jullie een verkeerd camper verhuur bedrijf getroffen. Wij hebben afgelopen winter een camper gehuurd, 7 persoons. Maar dat vonden wij niet hoor. Maar wij waren voor 2 weken 1500 euro kwijt en daar zat een verzekering van bijna 300 euro in die alles vergoedde. Vaak is bv een deukje in tafel als je dat zo betaald duurder. Maar ook vervangend vervoer…alles zat hier bij in. Kilometers was voor ons eigen, tanken etc.
    Mijn partner en zoontje hebben boven in geslapen voor, want ik kon daar niet fijn liggen met mijn heup. En ik lag onderin stapelbed, oudste erboven. Wij zijn eerst 5 dagen in Oostenrijk geweest, in de winter en daarna Tsjechie. Ik denk dat jullie dus echt een “verkeerd” en vooral heel duur bedrijf hebben getroffen.

    • Hoi Miranda

      Bedankt voor je reactie. Waar heb je de camper gehuurd? En is het niet zo dat het in de winter sowieso wel goedkoper is?

      groetjes Linda

  • Nienke zei

    Goed geschreven, heel overzichtelijk en duidelijk. Jammer dat de camper en vooral het huren ervan jullie is tegengevallen. Ik zal je andere blog nog even lezen, dacht op insta te zien dat de vakantie opzich jullie niet is tegengevallen toch?

  • Sandra zei

    Pffff wat vervelend dat jullie zoveel ellende met het huren hebben gehad. Wij willen volgend jaar een caravan huren en dat jaar er na kopen maar heb nu ff zoiets oh moeten we dat doen want ja idd is niet goedkoop en dan nog ellende met de evt borg

    • Het is inderdaad het overwegen waard om er meteen 1 te kopen als je dat toch al van plan bent. Het geld wat je kwijt bent aan huur kun je ook in een eigen caravan steken. Ik zou zeker eens gaan rondkijken.

  • Fardau zei

    Echt balen van die borg!
    Wij hebben in het voorjaar ook bekeken ofdat een camper vakantie iets voor ons zou zijn maar ik vind het allemaal zo klein! Mijn man is 2.02m en past ook gewoonweg niet in de bedden. Toch blijft het een tof idee.. maar dan wel met een eigen camper! Al koop je er maar 1 voor een jaar. Dan ben je alsnog goedkoper uit als ik het zo lees. Volgende keer toch maar weer de auto of vliegtuig?

    • Wij zouden heel graag weer een keer met de camper gaan maar dan wel met een eigen camper! Mijn man is 1.95m en ook die vond het bed erg krap. Als we een camper zoeken dan wordt het een camper met vast bed achter. Geen gedoe met naar boven klimmen en meer ruimte.

  • Janine zei

    Wat een ongelooflijk negatief stuk!

    Jammer dat je geen positief vakantie verhaal hebt

    • Bedankt voor je fijne negatieve reactie. Voor een positief vakantie verhaal zou je toch echt mijn andere verhalen moeten lezen. Ik heb onze ervaringen opgeschreven en zoals vaker benadrukt hebben we een hele fijne vakantie gehad. Onze ervaringen wil ik juist delen als tip voor andere mensen zodat ze weten waar ze aantoe zijn. Jij ook weer bedankt voor je reactie 👍🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen