Waar ben je naar opzoek?

De agenda van een moeder #3: “Mijn planning is een militaire operatie…”

8 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De agenda van een moeder #3: “Mijn planning is een militaire operatie…”

In deze nieuwe rubriek ‘de agenda van een moeder’ delen we agenda’s / weekplanningen van verschillende moeders. Uit de Love2BeMama Enquete is gebleken dat jullie graag zouden willen lezen hoe andere moeders het doen. In deze rubriek delen wij verhalen van moeders hoe zij ‘de ballen hoog houden’. 

Wie is Sharon en wat doet ze?

Sharon (29) is moeder van twee kinderen (een jongen van 4 en een meisje van 2) en getrouwd met Mark. Hij is ZZP’er en timmerman. Ze wonen in het centrum in een middelgroot appartement wat ze nog aan het verbouwen zijn.

Sharon werkt als ZZP’er en als professioneel mentor met een eigen bedrijf. Hiermee staat ze wel onder toezicht van de rechtbank en een accountant. Hierover is meer te vinden op Rechtspraak.nl. Als iemand niet meer zelf kan beslissen over zijn (of haar) persoonlijke verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding dan dan kan de kantonrechter op verzoek de beschermingsmaatregel mentorschap instellen.

In de praktijk komt dit erop neer dat ze alle soorten mensen kan vertegenwoordigen, zoals jongeren met diverse (verslaving) problemen, dementerende ouderen die geen sociaal vangnet hebben of waarvan de familie het te druk heeft of misschien zelfs te ver weg woont om hulp te bieden.

Uitleg agenda:

Geel is privé
Paars is waar zijn de kinderen
Oranje is overleg zakelijk
Groen overleg voor cliënten
Blauw zijn huisbezoeken/afspraken met clienten
Rood is een zitting of een urgente actie in een dossier

Alsof het nog niet genoeg is…

Daarnaast volgt Sharon een studie tot jongerencoach en probeert ze zo af en toe te gaan hardlopen. Naas haar werk heeft ze nog een ‘missie’. Ze wil het werk wat ze doet promoten omdat het heerlijk werk is en er meer aandacht voor moet komen. Of Sharon nog meer ambities heeft? Jazeker! Maar ze beseft zich ook dat ze nog een gezin heeft en probeert er dan ook voor te waken dat ze niet continue aan het werk is maar er ook als moeder is als de kinderen thuis zijn…

Sharon: “Het is heel dankbaar werk, maar ook heel onvoorspelbaar. Als iemand in het weekend of op mijn vrije geplande dag opgenomen wordt in het ziekenhuis of wordt opgepakt door de politie, dan moet er direct wat geregeld worden voor de kinderen of zit ik zo een uur te bellen achter mijn bureau. Dit roept wel eens een schuldgevoel bij mij op…”

Sharon; we willen alles van je weten!

Om met de deur in huis te vallen: Hoe plannen jullie de (werk) week?

Mijn man werkt gewoon 40 uur. Hij is onze basis qua inkomsten en in de bouw is het lastig om flexibele tijden aan te nemen. Dit betekent dat ik de tijd zelf in moet delen voor mijn werk en de kinderen. Mijn weekplanning maak ik een week van te voren op woensdag. Op woensdag gaan de kinderen naar het kinderdagverblijf zodat ik één vaste dag in de week heb om mijn huisbezoeken af te leggen. Hier kom ik niet onderuit want elke cliënt moet eens in de zoveel tijd bezocht worden in verband met de verantwoording die afgelegd moet worden aan de rechtbank.

De overige dagen regel ik de zaken van mijn cliënten tussen de bedrijven door. Dit doe ik wanneer de kinderen lief aan het spelen zijn, dan kan ik even snel een instantie bellen om wat dingen kort te sluiten. Mailen doe ik ‘s avonds. Mijn man begrijpt het als ik aan het werk ben in de avonduren. Hij is zelf ook ZZP’er en weet dat je je dan flexibel op moet stellen.

Omdat het mentorschap wat ik doe een wettelijk opgelegde maatregel is moet ik regelmatig naar de kantonrechter met een cliënt. De zittingsdagen passen ze helaas niet aan op de dag dat de kinderen naar het kinderdagverblijf gaan… Dus ik moet in de praktijk creatief zijn met oppas. Gelukkig heb ik lieve schoonouders die ik kan inzetten bij ‘spoedjes’ zodat ik de rechtbank kan bezoeken.

Mijn eigen moeder zet ik in op de dagen dat er zorgoverleggen gepland worden. Als vertegenwoordiger van de cliënt kan ik dit gelukkig zelf nog redelijk sturen. Daarnaast springen mijn zusjes en schoonzus nog wel eens bij.

Dit alles noem ik een militaire operatie en dat noem ik niet voor niets zo 🙃.

Vanaf 17 september gaat de oudste naar school (met een continue rooster) en dan zal het voor mij een stuk makkelijker worden. Laten we eerlijk zijn: één kind is makkelijker dan twee…

Lees ook: De agenda van een moeder: “We hebben allebei een nieuwe baan en dat vraagt om een nieuwe planning”

Maak je gebruik van de kinderopvang?

Ik ben heel blij dat de kinderopvang bestaat anders had ik het niet gered. Ik kan zoveel doen als ze op woensdag weg zijn. Dan doe ik ook niets aan het huishouden, geen boodschappen en werk ik alleen maar. Om het even kort samen te vatten: ik stamp alles er doorheen!

Hoe plannen jullie de buitenschoolse activiteiten van de kinderen?

Gelukkig zijn ze nog niet lid van sportclubjes. Ik heb er al een dagtaak aan om ze naar de verschillende oppasadresjes te brengen…

Hoe plan je speelafspraakjes voor de kinderen?

In deze fase zitten we nog niet maar ik voorzie hier geen problemen in. Ik ben ZZP’er dus in principe ben ik vrij genoeg om mijn eigen tijd in te plannen. Ik ga er nu vanuit dat ik ‘s ochtends werk en ‘s middags thuis ben voor de kinderen. De reportages die ik bij moet houden en de administratie doe ik in de avonduren als de kinderen op bed liggen.

Plan je ook tijd voor jezelf, je relatie en je sociale contacten in?

Om heel eerlijk te zijn niet… Omdat de kinderen nog zo jong zijn en we met mijn werk echt afhankelijk zijn van iedereen voelen we ons vaak schuldig als we oppas nodig hebben om samen iets leuks te doen. We hopen dat het beter wordt als de oudste straks op school zit en de jongste een dag extra naar het kinderdagverblijf gaat. Als we nu iets willen doen gaan de kinderen mee en maken we er een uitje met zijn vieren van. Of we nodigen de mensen gewoon gezellig bij ons thuis uit!

We zijn hier heel realistisch in: wij wilden kinderen dus we wisten van te voren dat het de eerste jaren minderen zou worden met uitjes en sociale contacten. Als dit een te grote opoffering is dan moet je jezelf maar eens afvragen of je wel een kinderen toe bent…

Wat is jullie ochtend- en avondritueel?

Ons ochtend ritueel is heel divers. Als ik een dag geen afspraken heb dan rolt de oudste meestal om een uur of half 9/9 uur uit bed. Ik ben zeer benieuwd hoe dit straks zal gaan als hij naar school moet…. En dan ontbijten we, er gebeuren wat dingen in huis en we rommelen zo een beetje de dag door. Even een boodschapje, fietsen of naar de speeltuin. 

In de avond is het na het eten nog even spelen en daarna douchen en dan gaat de jongste naar bed rond 19:00 uur/19.30 uur. De oudste mag dan nog even zitten en kijkt een filmpje of we lezen een boekje met een kopje thee, net waar we zin in hebben. Om 20:00 uur ligt alles en als er nog werk gedaan moet worden ga ik nog aan het werk, wanneer er voetbal is dan ga ik aan mijn studie en anders plof ik gewoon op de bank. 

Waar loop je tegenaan als werkende moeder?

Ik loop aan tegen meer vrije tijd voor mezelf, ik ben nooit alleen. Als ik geen kinderen heb, dan  ben ik aan het werk en als ik een avond vrij heb ontbreekt me de puf om te gaan sporten. Zelf merk ik nu wel dat ik hier steeds meer achter kom en daarom blok ik nu ook bewust dagen of dagdelen vrij en daarin doe ik niets en neem vooral geen telefoon mee. Ik ga naar de sauna of iets anders doen en het liefst helemaal alleen. Heerlijk vind ik dat, vooral omdat ik ook met mensen werk die de nodige aandacht vragen en de nodige problematiek hebben. 

Lees ook: De agenda van een moeder “Mijn kinderen helpen mee!”

Waar loop je tegenaan in de planning?

De urgente situaties en de zittingen op de rechtbank zorgen wel eens voor creatieve oplossingen. Gelukkig wonen mijn schoonouders in de buurt en hebben ze al de pensioenleeftijd bereikt. Ik besef me heel goed dat ik mezelf hier gelukkig mee mag prijzen, anders was ik echt al een aantal keer goed nat gegaan in de planning. 

Heb je ook hulp in de huishouding, een oppas of andere externe hulp?

Ik heb nergens hulp bij, denk er wel over na om toch eens hulp in de huishouding te nemen. 

Heb je tips voor andere moeders voor een goede weekplanning?

Nee, gewoon rustig kijken en logisch nadenken. Op maandag probeer ik zoveel mogelijk vrij te plannen zodat ik voor de hele week boodschappen kan doen. Van te voren maak ik een lijstje met 5 maaltijden voor door de weeks en hoe verder de week vordert hoe minder keuze er over is en hoe makkelijker het wordt om te kiezen wat we eten. 

Heb je verder nog tips voor werkende moeders?

Denk aan jezelf, ja dat zeg ik… 😆. Zeker wanneer je nog meerdere kleine kinderen tegelijk thuis hebt lopen is het echt belangrijk om af en toe even te ontsnappen uit de chaos. 

Bedankt Sharon voor het delen van je verhaal. Wil jij ook je agenda delen met de lezers van Love2BeMama? Stuur dan een mailtje naar linda@love2bemama.com. Als dank krijg je een leuk presentje!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
  • Christian Rokitta zei

    Hoi Linda,
    Ik zie dat je een Google Agenda gebruikt voor de planning. Als je liver een overzicht per gezinslid wilt hebben (kinderen, manlief … enzo) zonder dat je voor de kids aparte Google accounts moet inrichten, kijk dan een keer naar deFamilieAgenda.nl. Simple in gebruik en zowel op je computer als op je tablet/smartphone te gebruiken.
    Groet, Christian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen