De Mamawijzer: verkiezingen 2017
Weet jij het al? Op wie ga je stemmen 15 maart? Misschien heb je je al helemaal in verdiept, misschien interesseert het je niet zo. Maar wat we natuurlijk allemaal willen weten: wat zeggen de partijen over mama’s (to be) en hun kroost? Wij zochten het voor je uit!
In dit overzicht vind je de standpunten van een groot aantal partijen over ouderschapsverlof, kinderopvang en onderwijs.
Ouderschapsverlof
Laten we beginnen bij het begin. Je bent net bevallen en jullie genieten van je kleine wondertje. Maar na een week vertrekt niet alleen de kraamhulp, maar moet je ook papa weer aan de slag. Hij heeft namelijk maar twee dagen betaald en drie dagen onbetaald vaderschapsverlof. Veel mannen vinden dit zelf ook te weinig. Tijd voor verandering dus.
Dat vindt de politiek gelukkig ook. Tenminste, de meeste partijen dan. Zo willen PvdA, CDA en PvdD dat vaders drie maanden betaald vaderschapsverlof krijgen. D66 wil dat ook, maar dan tegen 70% van het salaris. Ook de SP is voor een langer vaderschapsverlof, maar doet over de lengte nog geen precieze uitspraken. GroenLinks wil dat vaders vier weken ouderschapsverlof krijgen en later nog eens twee maanden betaald verlof. De ChristenUnie wil een verlenging tot tien dagen. De VVD, PVV, SGP en 50Plus hebben over dit onderwerp niets in hun verkiezingscampagne staan.
Kinderopvang
Dan, als je hummel iets ouder is, wil je graag dat je kind naar een kinderopvang kan, zoals een peuterspeelzaal. Wat gaat dat kosten? Als het aan de SGP ligt, krijg je alleen financiële ondersteuning als je door overmacht of sociale noodzaak voor kinderopvang moet kiezen. Tweeverdieners krijgen dus niks. Volgens de VVD heb je geen kinderopvangtoeslag nodig als een van de ouders niet werkt. Daar zijn PvdA, D66, CDA en SP het niet mee eens. Zij vinden dat alle kinderen tussen 2 en 4 jaar recht hebben op (minimaal) vier dagdelen kinderopvang. GroenLinks gaat nog een stapje verder, zij vinden dat kinderopvang weer een publieke voorziening moet worden, gratis voor alle kinderen.
Lees ook: 10x waarom ik de kinderopvang straks ga missen
Naast de financiering van kinderopvang, wordt er in de verkiezingsprogramma’s ook veel gesproken over het opzetten van kindcentra’s: voorzieningen waar kinderen vanaf hun 2e tot en met hun 12e terecht kunnen. Deze kindcentra’s zijn dus samenwerkingen tussen kinderopvang, peuterspeelzaal, voorschoolse educatie en basisschool met buitenschoolse opvang. D66, GroenLinks en PvdA zijn voor het opzetten van deze kindcentra’s. De SP, VVD en SGP willen nog niet zo ver gaan, maar zijn wel voor een betere samenwerking tussen kinderopvang/peuterspeelzalen en basisscholen.
Onderwijs
Na de kinderopvang en peuterspeelzaal is het tijd voor school. Een groot onderwerp daarin is natuurlijk het passend onderwijs. Alleen 50Plus geeft aan geen voorstander hiervan te zijn. De rest van de partijen wil vooral meer mogelijkheden om het goed te kunnen organiseren.
Zo wil de ChristenUnie dat leraren zich vooral op onderwijs moeten kunnen richten en dat het op scholen makkelijker wordt om zorg in te schakelen van professionals. De zorg moet dus dicht bij de school staan. Het CDA wil dat scholen meer middelen krijgen om maatwerk te bieden, zowel voor kinderen met een beperking als voor kinderen die meer uitdaging nodig hebben. D66 wil dat het makkelijker wordt om budgetten toe te kennen voor passend onderwijs en wil het aantal thuiszitters verminderen. Volgens PvdA vergt het passend onderwijs een extra investering in goede begeleiding. De VVD wil vooral strenger gaan controleren of scholen wel een passend aanbod bieden aan leerlingen. Alle partijen willen dat speciaal onderwijs blijft.
Lees ook: Claudia’s zoon werd geweigerd op school om ADHD
Als je kind aan het eind van de basisschool komt, komt er een advies over het niveau op de middelbare school. Dit advies wordt al niet meer alleen gebaseerd op de CITO-score, maar veelal door de juffen en meester met behulp van het leerlingvolgsysteem. Het CDA is heel duidelijk: het advies van de leraar is leidend. PvdA vindt dat ook, tenzij de CITO een hoger niveau aangeeft. Voor de VVD is het hoogste advies altijd leidend. De SP vindt dat er bij het schooladvies gekeken moet worden naar de groeipotenties van een kind, GroenLinks wil dat het advies gecorrigeerd kan worden op de middelbare school. De ChristenUnie ziet de eindtoets als didactisch hulpmiddel en de SGP wil dat scholen vrij blijven in de manier waarop zij de vorderingen van de leerlingen meten.
Kinderen van wie nog niet helemaal duidelijk is welk niveau ze hebben, of die misschien later op gang komen, kunnen baat hebben bij een ‘brede brugklas’. Dit is een brugklas waarin niveaus worden gecombineerd, zoals mavo-havo en havo-atheneum. De PvdA, SP, D66, CDA en GroenLinks zijn voor het stimuleren van brede brugklassen. De laatste drie partijen willen zelfs dat ook bijvoorbeeld in het tweede jaar niveaus worden gecombineerd.
Als je kind dat met succes een diploma op de middelbare school heeft gehaald, wil het misschien wel doorstromen naar een hoger niveau. Dat kan nu vaak al wel, maar is niet altijd even makkelijk. VVD, D66, CDA en SP willen dit graag makkelijker maken.
Lees ook: Yes, we gaan naar de middelbare school
Stem!
Nu zijn dit natuurlijk maar een aantal partijen die meedoen met de verkiezingen op 15 maart. Kan je je hier nou niet in vinden? Dan raad ik je aan om ook eens te kijken naar de andere partijen, en natuurlijk ook naar andere onderwerpen. Deze blog is niet bedoeld om je een bepaalde richting op te sturen. Iedereen is (gelukkig) vrij om zelf te kiezen. Maar als ik je dan toch een advies mag geven: Ga stemmen 15 maart!
Bron beeld: Flickr