E-nummers en andere rotzooi in kindervoeding
Gezond eten… hoe moeilijk kan het zijn? Ik kook graag met verse producten, vooral omdat het gewoon beter smaakt. Ik houd van pure smaken, niets heerlijker dan mozzarella, plakje tomaat, blaadje basilicum en een paar druppels goede olijfolie. En zo kan ik nog tal van smaakcombinaties opnoemen, waar ik nu al van begin te kwijlen. Maar tegenwoordig moet je je druk maken om e-nummers en andere rotzooi…
Toevoegingen
Toen ik me meer bewust werd van wat er nu echt in eten zit, schrok ik daar best van en heb ik eigenlijk bijna alles wat uit een pakje komt gewoon afgezworen. Teveel zout, teveel suikers, e-nummers, conserveringsmiddelen, allerlei toevoegingen die er voor moeten zorgen dat het eten wat in de supermarkten ligt langer houdbaar blijft en vooral dat wij het blijven eten.
Als je een zak chips of pak koek koopt dan weet je dat er dingen in zitten die niet zo goed voor je zijn, maar dat blijkt ook voor gewone producten als brood en vleeswaren te gelden. En dan heb je ook nog de soepen in zak of blik met predicaat ‘bomvol met groenten’, waar vervolgens ongeveer 1% groenten in blijkt te zitten. Dus nee, voor mij zoveel mogelijk vers.
Kindervoeding
Als ik voor mezelf vers kook des te meer reden omdat voor mijn dochter ook te doen (met als gevolg dat ze eten uit een potje gewoon weigert… oeps). Maar dan is daar een hele wereld aan producten speciaal voor kinderen gemaakt. En op de een of andere manier ga ik in goed vertrouwen er vanuit dat deze producenten geen onnodige toevoegingen doen en zeker geen ongezonde. Maar dan hoor je vervolgens berichten over dat de producten uit de stal van Studio 100 (Bumba, K3, etc) veel te vet zijn en teveel suikers bevatten. En als ik zelf de verpakkingen van verantwoorde tussendoortjes van erkende merken bekijk, leg ik ze weer terug omdat ik vind dat er onnodig veel suiker in zit.
Supermarkt neemt verantwoordelijkheid
Afgelopen week kwam er een bericht naar buiten dat Jumbo een aantal E-nummers bant uit producten voor kinderen, omdat zou zijn aangetoond dat deze zorgen voor hyperactiviteit en verminderde concentratie (bron: retaildetail.nl). Hoewel ik het belachelijk vind dat dit nodig blijkt te zijn, hoop ik dat andere supermarkten het voorbeeld van Jumbo volgen. Ik vermoed dat dit nog wel even gaat duren, dus ik blijf voorlopig verpakkingen controleren en mijn meisje zoveel mogelijk verse producten geven. Want de producenten kunnen we duidelijk niet vertrouwen als het om de gezondheid van onze kinderen gaat.