Waar ben je naar opzoek?

Een groot gapend gat

2 minuten lezen Krissie van den Broek
Een groot gapend gat

Eén van de meest ingewikkelde dingen aan het zorgen voor pleegkinderen vind ik het omgaan met de gaten in hun geschiedenis. In een gangbaar gezin groeien kinderen op met vaste opvoeders, vaak zelfs op een vaste woonplek. Hoe fijn en veilig is het om precies te weten hoe jouw verhaal klinkt en om alle details keer op keer uitgebreid te herkauwen, bladerend door het fotoboek van je jeugd? De geschiedenis van zowel Thomas als Vera is hierbij vergeleken helaas één grote gatenkaas.

> Lees hier alle voorgaande blogs van Krissie over het pleegmoederschap.

De eerste maanden van het leven van Thomas vormen zo’n groot, gapend gat. Ik weet ongeveer op welke plekken hij heeft gewoond, maar hoe de omstandigheden precies waren en wat er exact is gebeurd, blijft een onopgeloste puzzel. Ik zal hem nooit kunnen vertellen hoeveel hij woog bij zijn geboorte en wie er op kraamvisite kwam. Er is geen geboortekaartje, er zijn geen foto’s. De summiere informatie die ik wél heb, schetst een onrustig en onstabiel beeld. Geen babytijd van sprongetjes maken, tandjes krijgen en proberen om te gaan rollen, maar een verhaal van een heel klein jongetje dat zijn eerste lachje pas liet zien toen hij al acht maanden oud was.

Ook in Vera’s geschiedenis zitten gaten. Van haar allereerste dagen op de wereld weet ik nauwelijks iets. En haar tijd als dreumes, de periode dat zij bij haar ouders woonde, is ondanks alle begeleiding een tijdperk waarover een dikke laag mist uitgesmeerd lijkt te zijn. Verslaglegging in dossiers beperkt zich tot vage, algemene termen en haar ouders schetsen (misschien omdat de realiteit te pijnlijk is om onder ogen te zien?) een te rooskleurig beeld. Een beeld dat niet klopt met de merkbaar getraumatiseerde peuter die op een dag weer halsoverkop naar ons werd teruggebracht.

Wat ik ook doe, hoeveel ik ook navraag, waar ik ook zoek: sommige gaten blijven ongevuld en een aantal puzzelstukjes blijft onvindbaar. Kwijt, vergeten, weggedaan of niet nader bespreekbaar. Ik vraag me eerlijk gezegd ook weleens af, of ik alles wel moet willen weten. Misschien vullen de gaten ongemerkt een leegte. Een leegte van dingen die fout zijn gegaan, dingen die niet mochten of konden zijn, dingen die onherstelbare schade veroorzaakten. Dingen die een verhaal vertellen wat liever niet gehoord moet worden. Dingen die godvergeten pijn doen.

Toch blijft het ergens knagen: wat zou ik graag een compleet verhaal willen kunnen vertellen aan Thomas en Vera. Wat zou het fijn zijn om de geschiedenis van hun leven in ieder geval enigszins op orde te hebben, zodat ik zelf de keuze heb om stukjes ervan met hen te delen, als de tijd er rijp voor is. Het lijkt een onbegonnen zaak. Maar soms komt er ineens een klein cadeautje, zoals Vera’s moeder die tijdens een bezoek plots een foto laat zien van toen ze zwanger was, en twee foto’s van een pasgeboren Vera. Nog net voor ze weer terug in haar tas verdwijnen vraag ik of ik ze op camera mag vastleggen. Dat mag. Gauw schiet ik foto’s van de ontroerende beelden. Onverwacht een puzzelstukje gevonden, zomaar, op een doodgewone donderdagmiddag. Tóch weer een leeg plekje opgevuld.

Bron afbeelding: Flickr


Krissie is 34 jaar, getrouwd en pleegmoeder van Vera (7) en Thomas (6). Ze blogt over pleegzorg, om dit meer bekendheid te geven.

Reacties
  • Merel zei

    Lijkt me inderdaad (soms) lastig om mee te moeten omgaan, voor zowel de kinderen als jou. Je moet denk ik niet alles willen weten misschien, maar dat neemt niet weg dat het niet ontzettend triest is dat deze kinderen die valse start kregen in het leven. Gelukkig ben jij er nu! En zulke momenten als met de foto’s lijken me idd mooi, om ze toch een klein stukje te kunnen meegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen