Een keizersnede-moeder is dapper, prachtig en ijzersterk!
Een bevalling heeft een bepaald soort ideaalbeeld wat mede dankzij social media omhoog wordt gehouden. Bijna dagelijks zie ik foto’s voorbijkomen van vrouwen die na een intense badbevalling hun pasgeboren baby stevig tegen hun borst aandrukken. Prachtig! Dat valt niet te ontkennen en de droom van heel veel vrouwen voor wie de bevalling nog komt.
Maar helaas is dit niet voor iedereen de werkelijkheid en hoewel we altijd streven naar een natuurlijke bevalling die het meest overeenkomt met wat we zelf voor ogen hadden: Dit is niet voor iedereen weg gelegen. Soms is medisch ingrijpen noodzakelijk en het kan dus ook voorkomen dat een ‘droombevalling’ op de operatiekamer eindigt in een keizersnede. Dan opeens ben je een keizersnede-moeder.
Kil en klinisch
En juist een keizersnede wekt bij veel vrouwen een kil en klinisch gevoel op. Geloof me: als een vrouw die meermaals keizersneden heeft onderaan weet ik als geen ander hoe kil en klinisch het kan zijn, maar het is gelukkig niet allemaal ‘kommer en kwel’. Een keizersnede is prachtig en de vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan zijn dapper, geweldig en ijzersterk.
Lees ook: Een keizersnede makkelijk? Denk toch eens na!
Anders dan verwacht
Dit begint al bij het moment dat je te horen krijgen dat de bevalling een keizersnede gaat worden. In sommige gevallen gebeurt dit nog voor de uitgerekende datum, maar het kan ook zo zijn dat ze slechts enkele seconden ‘voorbereidingstijd’ heeft voordat ze de operatiekamer wordt binnengereden. Hoe dan ook hebben deze vrouwen slechts een korte periode om te verwerken dat hetgeen waar ze zich fijn bij voelde, dat het beeld wat ze hadden bij het baren van een kindje niet is wat ze voor ogen hadden.
Een angstig moment
Op de operatiekamer wordt de keizersnede-moeder als eerste gescheiden van haar partner. En (afhankelijk van of de operatie onder gedeeltelijke of volledige narcose gaat plaatsvinden) blijft ze ook ‘alleen’ tot de verdoving is geplaatst en het chirurgisch team klaar is om te beginnen. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen hoe angstig zo’n moment is. Degene die er is om je hand vast te houden zit in een andere kamer, terwijl een team van artsen om je heen staat om een (redelijk grote) naald in je ruggengraat te prikken. Er schieten een tal van gedachten door haar hoofd: Gaat het pijn doen? Gaat het wel goed met de baby? En natuurlijk hoopt ze met heel haar hart dat de operatie voorspoedig gaat verlopen.
Surrealistisch
Als de operatie eenmaal begint is ze nog steeds omringt door artsen. Ze voelt enigszins hoe er wat wordt getrokken en geduwd en ook dat is niet prettig. De hele ervaring is zo surrealistisch dat deze vrouwen heel vaak even de tijd nodig hebben om het te verwerken. Wat heel logisch is!
Lees ook: 7 Dingen die je moet weten over een keizersnede
Een keizersnede-moeder en de zorgen voor de baby
Volledig herstellen kost daarna ook nog eens maanden en waar iemand normaal gesproken na een grote operatie opgekruld op bed gaat liggen met een bak ijs en Netflix, doet een keizersnede-moeder precies het tegenoverstelde. Ze zorgt voor haar baby, haar gezin en doet er alles aan om weer zo snel mogelijk op de been te zijn om dit naar haar beste kunnen te doen.
IJzersterk
Zowel lichamelijk als geestelijk zijn deze vrouwen zo verschrikkelijk sterk. Iets wat niet alleen belangrijk is op de dag van de bevalling, maar voor dagen en weken en jaren die er nog komen. Ze moeten genezen, verwerken en in sommige gevallen zelf bepaalde dromen laten varen terwijl ze hun kleintje tegen de borst houden.
Lees ook: Heel veel gratis babydozen en kraampakketten
Littekens
Een moeder worden laat ons allemaal achter met achter met bepaalde littekens. Sommige zijn groot, sommige zijn klein en sommige zijn niet eens te zien, omdat ze diep van binnen zitten. Ieder van deze littekens is het zichtbare bewijs is van hoe een moeder haar kind op de wereld heeft gezet. Iets wat altijd gevierd mag worden, juist door jezelf!
Jullie zijn dapper, prachtig en sterk. Jullie zijn toppers!