Waar ben je naar opzoek?

Voor het eerst op vakantie met je kindje(s)

7 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Voor het eerst op vakantie met je kindje(s)

Omdat voor veel moeders de vakantieperiode is aangebroken of voor de deur staat heb ik besloten het hoofdstuk ‘Ga op reis met je baby’ te publiceren. Dit hoofdstuk is een must-read voor alle ouders die voor het eerst met hun kindje(s) op vakantie gaan. Ik heb dit hoofdstuk met veel plezier geschreven en ik hoop dat jullie net zoveel plezier beleven aan het lezen ervan:

Ga op reis met je baby

Moeders die geen lucht krijgen, blijven vaak thuis. Lekker veilig binnen in hun comfortzone. Weg van alle prikkels en confrontaties met de buitenwereld. Dat is heel begrijpelijk en niets om je voor te schamen. De gedachte om dan op vakantie te gaan, staat deze mama’s vaak enorm tegen. Logisch, want als je de prikkels van het dagelijkse bestaan al amper aankunt, is zo’n vakantie voor je gevoel drie stappen te ver. Op vakantie gaan, als je een depressie hebt, kan echter heel helend werken. Je bent even weg uit de gebruikelijke contreien. Je hebt een andere omgeving, nieuwe uitzichten en ontmoet nieuwe mensen. Tel daar lekker weer, fijn eten en afleiding bij op en je hebt alle ingrediënten om een depressie verder te overbruggen.

Zorgen om niets

Toen ons kleine meisje zeven maanden oud was, besloten we dat het tijd was om op vakantie te gaan. We hebben altijd ver gereisd, al zolang als we samen zijn en zijn altijd van plan geweest om dit te blijven doen. Ook als er een kleintje bij kwam (of meerdere). Natuurlijk hadden we toen niet kunnen voorzien dat ik in een postnatale depressie zou belanden. Ondanks de depressie bleek ik erg veel behoefte te hebben om er even tussenuit te gaan. Want alhoewel mijn leven werd beheerst door angsten en depressieve gevoelens, kwam de oude Tilda na zeven maanden weer een beetje bovendrijven. Thank God!

Lees ook: 9x Zo overleef je een autovakantie mét kinderen

Ik vond het van tevoren allemaal heel erg spannend. Voor het eerst vliegen met mijn baby, zou het wel goed gaan? Zouden haar oortjes wel klaren, zou ze niet het hele vliegtuig bij elkaar huilen? Geen enkele van mijn doom-scenario’s vond plaats! Sterker nog, ze huilde één (!) keer tijdens die tien uur durende vlucht naar Kaapstad! Eén keer! Er kwamen zelfs mensen naar ons toe, om ons te complimenteren met onze zoete baby. Ze lag lekker te kraaien in haar mandje, die ze aan de wand hadden bevestigd voor ons. Ze sliep veel en als ze niet sliep, lag ze op het kleed onder onze voeten te spelen.

Ik kan je natuurlijk niet garanderen dat het bij jou ook zo zal gaan. Dat jouw kindje zich ook zo goed door die eerste reis heen slaat. Wat ik je wel kan vertellen, is dat het uiteindelijk ook niet uitmaakt. Omdat, eenmaal op je bestemming aangekomen, je die reis binnen no-time vergeten bent. Ja, echt! Zodra jullie gesetteld zijn op de camping of in het hotel, gaan jullie slapen of wellicht de omgeving verkennen en de volgende dag is het alsof jullie er al dagen zitten. Zo snel gaat dat meestal.

En als dit niet zo mocht zijn, om wat voor reden dan ook: accepteer dan dat het even niet zo loopt als jullie graag zouden willen. Je van tevoren zorgen maken, gaat niets aan de uitkomst veranderen. Als jij nu enorm gaat piekeren over hoe vaak je kindje gaat huilen, of hij of zij wel gaat slapen onderweg of doorlekt en je niet genoeg schone kleertjes bij je hebt: je hebt geen idee hoe het echt zal zijn, hoe de reis werkelijk gaat verlopen. Dus accepteer dat je het niet in de hand hebt en laat het dan los. Rust gaat je redden, echt.

Geen vluchtgedrag

Op vakantie gaan, als je een depressie hebt, is heus geen vluchtgedrag – het ligt genuanceerder dan dat. Je stapt uit je eigen comfortzone (vaak je eigen huis) en gaat de wijde wereld in met je partner en baby. Superleuk, omdat je nieuwe en positieve ervaringen opdoet, die je gemoedstoestand verbeteren. Niet alleen dat, maar het versterkt ook je zelfvertrouwen als moeder (of vader) enorm.

Zo ging het bij ons ook. Als zo’n vlucht dan weer voorbij was, zeiden we tegen elkaar: “Dat hebben we maar weer mooi gedaan samen!” Tijdens je vakantie zal je allemaal leuke dingen doen, mooie plekken ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. Al deze ervaringen zorgen ervoor dat je zo enorm afgeleid wordt van je depressie, dat je bijna zou vergeten dat je hem had. Ik zeg bijna, want uiteraard had ik ook in Zuid-Afrika mijn angsten nog steeds. Die waren echt niet ineens met de noorderzon vertrokken. Maar ondanks die angsten kon ik enorm genieten van alles wat we ondernamen en zagen met zijn drietjes.

Lees ook: 10 x vliegen met je dreumes

Als je op vakantie bent en je merkt dat je ineens wordt overvallen door depressieve gedachten of angstaanvallen, denk dan terug aan wat je gelezen hebt over mindfulness. Pak die metafoor van een wolk, of ballon, er weer bij en laat elke negatieve gedachte of emotie weer wegdrijven. Accepteer dat de situatie is zoals ze is. Je kunt je ertegen verzetten, maar dat kost je uiteindelijk veel meer energie, dan wanneer je bovenstaande toepast.

Iedere moeder is anders en elke dag is anders. Neem het zoals het komt en accepteer jouw reactie op de verschillende momenten die zich aan zullen dienen. Je zult merken dat je veel vaker een aangenaam gevoel hebt. Dat je innerlijke barometer vaker uitslaat naar de positieve kant, dan naar de negatieve kant. Hierdoor doorbreek je de vicieuze cirkel van je postnatale depressie. Nee, die verstikkende grijze wolk is niet meteen volledig verdreven, maar je zult je wel op sommige momenten stukken beter voelen, dan hoe je je thuis voelde. En soms is een beetje vluchtgedrag ook helemaal niet erg. Dat kan zelfs heel fijn zijn. Als je uiteindelijk maar weer met beide benen terugkomt in de realiteit van alledag.

Voorbereiding op de vakantie

Er zijn van die dingen die je van tevoren niet weet als je voor het eerst met je kindje op vakantie gaat. Daarom vind ik het belangrijk om deze dingen te vermelden, zodat jullie niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben bijvoorbeeld geen melk aan boord. Hiermee bedoel ik niet alleen poedermelk, maar ook geen koemelk. Als je dat wilt geven, moet je dit zelf meenemen. KLM heeft dit ook niet aan boord, maar heeft wel kant-en-klare potjes met babyvoeding aan boord, dus dat hoef je niet zelf mee te nemen.

Als laatste een tip voor als je aankomt op je vakantiebestemming. Of je nu hebt besloten te gaan kamperen (of het tegenwoordig fameuze glamping) of je gaat naar een hotel in Thailand: mail ze van tevoren met de vraag of ze een babybedje hebben en die klaar willen zetten in je hotelkamer/tent/caravan. Dit voorkomt dat je na uren reizen oververmoeid moet gaan zitten wachten tot ergens uit de uithoeken van het hotel dat campingbedje opgesnord is, met een huilende baby (en waarschijnlijk ook huilende mama) als gevolg. Het duurde bij ons soms uren voor ze dat ding opgespoord hadden en daar heb je dan echt geen zin meer in. Kleine moeite, groot gemak.

Lees ook: Dé checklist om goed voorbereid op reis te gaan

Inpaklijst vakantie

–        donkere sjaal om je kindje af te schermen tegen prikkels of om een raam af te schermen, je kindje op te leggen, enzovoort

–        voldoende flesvoeding en water

–        speen, tut, lievelingsknuffel

–        hydrofiele luiers; die kun je werkelijk overal voor gebruiken

–        schone kleding voor jullie allemaal, inclusief ondergoed en sokken

–        voldoende luiers, zwemluiers, billendoekjes, snoetenpoetsers en een verschoonmatje

–        veiligheidsspelden om allerlei dingen mee vast te maken

–        paracetamol zetpillen, thermometer, neusspray, druppels voor tandjes, ORS, anti-muggencrème/spray, Luuf, sudocrème, kam, nagelschaartje en doe dit in een toilettasje bij elkaar

–        zonnebrand en zonnehoedje (eventueel baby-zonnebril)

–        batterijen

–        tandenborstel en tandpasta

–        (wegwerp)slabbetjes

–        wasgel, shampoo, bodylotion

–        slaapzak of dekentje

–        alle flessen en bijbehorende spenen

–        zwemkleding voor jullie allemaal

–        draagzak of draagdoek

–        speelgoed (niet te veel, ze hebben daar ook winkels)

–        paspoorten en tickets

–        eventuele medicatie

Vul dit aan met dingen waar jij blij van wordt zoals een goed boek, oordoppen, je Ipod en sla dit lijstje op ergens op je pc of laptop. Dan hoef je hem de volgende keer alleen nog maar af te vinken.

Low budget

Mocht je niet het budget of de mogelijkheden hebben om ver weg op vakantie te gaan, deze adviezen zijn natuurlijk ook heel bruikbaar als je in Nederland gaat kamperen. Of zelfs, als je een dagje of een weekendje weggaat met je partner en baby. Je hoeft echt niet per se ver weg op vliegreis te gaan, om van deze tips en trics in dit hoofdstuk gebruik te maken. Neem ook altijd zijn of haar eigen slaapzakje mee, waar je ook naartoe gaat. Dat ruikt lekker vertrouwd en daardoor voelen ze zich in een nieuwe omgeving vaak sneller op hun gemak. Hun lievelingsknuffel erbij en klaar ben je. Of je nou een nachtje uit logeren gaat bij je tante in Meppel of je gaat kamperen in Zuid-Frankrijk. Neem beide mee en je zult zien dat je kleintje makkelijk in slaap valt.

Lees hier ook deel 2: Voor het eerst op vakantie met je kindje(s) –  deel 2

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen