Gasprijs 2022: gasprijs 20 keer hoger dan vorig jaar
Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: de gasprijs heeft deze week voor eventjes de recordprijs van 345 euro per megawattuur behaald. Voor het einde van 2021 was al bekend dat de gasprijs van 2022 sterk hoger uit zou gaan vallen, maar de oorlog in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat zowel gas als elektra nog hoger uitvallen dan gedacht.
Hoe is de gasprijs 2022 opgebouwd
De gasprijs van 2022 is het beste te begrijpen als je weet hoe dit bedrag wordt vastgesteld. De gasprijs bestaat namelijk uit verschillende onderdelen:
Levering: deze kosten hangen af van de hoogte van je energieLevering: deze kosten hangen af van de hoogte van je energieverbruik en je leveringsprijs per kWh en/of m3. En van de vaste leveringskosten van je contract.
Netbeheerkosten: deze kosten betaal je voor de energiemeters in je meterkast en voor het transport van stroom en gas naar je huis.
Overheidsheffingen en btw: dit is de energiebelasting en de heffing opslag voor duurzame energie. De overheid gebruikt deze heffing als stimulans om opnieuw duurzame energie op te wekken. Ook is de btw opgenomen in je tarief.
Bron: Eneco.nl
Deze drie onderdelen zorgen voor het bedrag wat jij per maand betaald. De kosten voor het netbeheer, de btw en overige overheidsheffingen worden door je leverancier afgedragen.
Hoe komt het dat de gasprijs in 2022 zoveel gestegen is?
Om een lang verhaal kort te maken: dit komt door een tekort aan gas. Daarnaast is het voorjaar, vooralsnog, aan de koude kant. De gasvoorraad is dus schaars. Zo nu en dan wordt er gas geleverd uit bijvoorbeeld Amerika. In een dergelijk geval daalt de gasprijs weer een beetje. Zo ook in 2022. De oorlog in Oekraïne heeft echter flink wat roet in het eten gegooid. Nog nooit waren de gasprijzen zo hoog als in 2022.
Waarom speelt de oorlog in Oekraine een rol in de stijging van de gasprijs?
Rusland is een van de grootste olie- en gasleveranciers in de wereld. De aanval van Rusland op Oekraïne heeft dus een directe weerslag op de energiemarkt. De gasprijzen stijgen alleen maar verder. Dit gebeurt precies als de prijzen al waren gestegen. Hierdoor zien we een bizarre stijging in de gasprijs in 2022.
Wat betekent dit voor mij en mij gezin?
Even simpel gezegd: dat je meer moet gaan betalen. Hoewel je kosten samenhangen met de hoeveelheid energie dat je verbruikt, is het zo dat je de stijging waarschijnlijk in je portemonnee gaat voelen. Heb jij een contract dat binnenkort afloopt? Houd dan rekening met de hogere gasprijzen om een bizarre rekening in 2022 te voorkomen. Verder zijn er wat standaard dingen die je kan doen om je gasverbruik te beperken. Hier lees je alles over in dit blog.
Zomer en gasverbruik
Vooralsnog berusten we ons erop dat we richting de zomer gaan. In het voorjaar en de zomer wordt er fors minder gas verbruikt dan in het najaar. Je kan ook investeren in het gasverbruik door bijvoorbeeld te kijken naar betere isolatie of zonne-energie.