Waar ben je naar opzoek?

Gezinsuitbreiding: van 2 naar 3. Hoe bereid je je mentaal voor?

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Gezinsuitbreiding: van 2 naar 3. Hoe bereid je je mentaal voor?

Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, verandert er iets. In jou zelf, maar ook in je relatie met je partner. Ineens zijn jullie niet meer met zijn tweeën, maar groeit er een leventje in je buik. Een gedachte die overweldigend kan zijn. Je vraagt je af: hoe zal het ons straks zal vergaan? Hoe zal het zijn, als het niet meer alleen over ons gaat?

Op het moment dat je niet meer met zijn tweetjes bent, verandert ook de dynamiek in je relatie. Eerst maakte je je druk om dingen als; waar gaan we dit weekend uit eten of gaan we naar dit festival of toch naar dat concert? Nu denk je na over babynamen, de manier van opvoeden en hoe jullie het straks willen gaan doen als ouders.

De meeste ouders hebben geen idee wat hen te wachten staat, zo net na de bevalling.

Ze bereiden zich voor op de komst van hun baby, door een babykamer in te richten, kleertjes en luiers te kopen, etc. Maar hoe je om moet gaan met de mentale shock die een kindje teweeg brengt, dat lees je in geen enkel boek. Dat moet je simpelweg samen ervaren en elkaar hier doorheen helpen.

Lees ook: 10 frustraties van een moeder met een pasgeboren baby

Als partner van een net bevallen vrouw heb je eigenlijk maar een taak: haar zo goed mogelijk ondersteunen, waar je maar kan. Sommige vaders hebben extreem drukke banen, waardoor ze weinig thuis zijn. Andere vaders zijn elke avond klokslag 17.00u thuis. Dat laatste scenario, is natuurlijk heel fijn, want dan kan de vader het overnemen als hij thuiskomt, zodat mama even kan ontspannen. Maar als je partner veel weg is en zelfs de weekenden moet werken, is het aanpoten.

Dus spreek dingen duidelijk af van tevoren. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk kans op miscommunicatie is. Vertel duidelijk wat je verwacht van je partner. Bijvoorbeeld: als jij thuis bent, wil ik even weg kunnen om met een vriendin te gaan lunchen, of even te sporten, etc.

Lees ook: Wordt jouw partner een goede vader? Bekijk de checklist!

Als partner ben je echt niet machteloos naast je vrouw. Je kan haar ondersteunen, door een van de pittigste periodes van haar leven. Een tijd, waarin alles wat jullie ooit dachten te weten over het leven, ineens helemaal op zijn kop staat. De komst van zo’n kleintje kan overweldigend zijn, in alle opzichten. Loods elkaar hier doorheen. Waardeer wat de ander allemaal doet en benoem dit ook. Dit geldt voor beide partijen. Ga niet letten op wat hij of zij allemaal niet doet, maar herwaardeer je partner. Kijk naar wat hij of zij allemaal wel doet.

En merk je echt dat er een discrepantie zit tussen wat jij verwacht en wat je partner doet? Maak dit dan bespreekbaar. Ga niet lopen katten, maar gooi het open in een goed gesprek, als je baby ligt te slapen. Communicatie is een pre in een goede relatie en ja, dat is soms hard werken. Maar het is niet onmogelijk, neem dat van mij aan.

the love of your life

 

Wil je hulp bij het leren omgaan met de hectische periode na de bevalling? Kijk dan eens op mijn website.

Bron afbeelding: Pixabay

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen