Help! Mijn baby weigert de fles… (+ 3 tips van een moeder)
Mijn babydochter Lisa is nu drie maanden en krijgt volledige borstvoeding. We zitten nu op vijf voedingen per 24 uur. De borstvoeding kwam goed op gang maar de eerste weken huilde Lisa veel. Het enige wat echt altijd hielp was aanleggen. Daardoor zat ze op vrij veel voedingen per 24 uur en om eerlijk te zijn heb ik daarom ook niet heel veel flesjes geoefend. Ik was al zo lang bezig met haar voeden per dag…. En nu moet ik weer werken en mijn baby weigert de fles.
Uit eten zonder baby
Toen ze een week of 7 oud was zijn we voor het eerst uit eten geweest met zijn tweetjes. Dat etentje had ik tijdens de zwangerschap al gepland. Want hoe belangrijk is het om als ouders weer even man en vrouw te zijn, in plaats van papa en mama!
In de aanloop naar onze “eetdate” heb ik flesjes met afgekolfde melk gegeven. Dat ging met lichte tegenzin, maar 100 ml kreeg ik er wel in. Ik was allang blij. Dan kon de oppas haar tenminste voeding geven. En met goede hoop dat het gedurende de tijd wel zou verbeteren.
Lees ook: Appen tijdens de borstvoeding. Waarom niet!?
Flesvoeding geven werd een gevecht
Maar dat verbeterde dus niet… Het ging steeds slechter. Ik heb een paar weken achter elkaar bijna dagelijks de fles gegeven met afgekolfde borstvoeding, maar het werd steeds meer een gevecht. Lisa krijst de hele boel bij elkaar als ze de fles krijgt en ik krijg een rood hoofd van machteloosheid. Want ze moet die fles leren drinken. Ik ga namelijk weer aan het werk als ze vier maanden is. En ik was van plan om ’s ochtends en ’s avonds borstvoeding te geven en haar overdag kunstvoeding per fles te geven.
Dus door het flesweigeren werd ik steeds chagrijniger. Het doorkruist mijn plannen en kost heel veel tijd. Eerst afkolven, dan de fles proberen te geven en daarna alsnog borstvoeding geven. Je bent zo anderhalf uur verder met het geven van één voeding.
Via het CJG kreeg ik de tip om ‘vooral te blijven oefenen’. Maar dat stadium was ik allang gepasseerd. Ik maakte me druk over hoe het straks moest als ik weer aan het werk zou zijn. Ik werk als makelaar veel buiten de deur en in rijd gerust naar acht verschillende locaties per dag in een omtrek van 20 tot 30 kilometer. Dus kolven kan wel maar dan zou ik op vaste tijden op kantoor moeten zijn. Maar met kolven ben ik nòg niet geholpen, want Lisa drinkt de gekolfde melk niet op.
Hoe nu verder?
Zo kon het dus niet verder! Dus ik ben me gaan verdiepen in de mogelijkheden.
Hoeveel tijd mag je op je werk besteden aan borstvoeding?
Dat is 25 % van je werktijd. Ik werk 8 uur per dag dus in mijn geval mag ik 2 uur per werkdag spenderen aan kolven of mijn baby voeden. Als nou echt niets anders lukt kan ik bijvoorbeeld heen en weer rijden tussen de middag. Verre van ideaal maar voor nood wel een oplossing. Het schijnt overigens veel vaker voor te komen dat moeders van baby’s heen en weer rijden voor een voeding (!).
Wat helpt is bedenken dat een baby over het algemeen na een half jaar tot 8 maanden veel minder behoefte heeft aan borstvoeding. Dus in mijn geval zou het hooguit 2 tot4 maanden zijn dat ik heen en weer moet rijden. En ik werk de eerste drie maanden ook minder, dus het zou dan nog maar om drie dagen per week gaan. Deze optie geeft me rust. Er is een noodoplossing beschikbaar!
Alternatief voeding geven
Als ik weer aan het werk ga zorgt een gastouder voor Lisa. Met haar heb ik twee wenmomenten afgesproken. Op deze wenmomenten wil ik bekijken of zij er misschien wel een fles in krijgt. Het zou zo maar kunnen dat het mijn gastouder wèl lukt omdat Lisa ‘borstvoeding en mama’ aan elkaar koppelt. En dat ze daarom moeite heeft met een harde plastic speen als mama die in haar mond stopt.
Misschien kan de gastouder alternatieve manieren van voeding geven uitproberen. Wellicht is bijvoorbeeld cupfeeding een optie. Dan geef je met een ‘speciaal kopje’ borstvoeding aan je baby. Of borstvoeding per spuitje. Of borstvoeding wat dikker gemaakt met rijstebloem per lepel.
Met vier maanden mogen baby’s bijvoeding hebben in de vorm van een fruithapje. Dus wellicht kom je met één of meerdere alternatieven dan een heel eind de dag door.
Met mijn oudste twee kinderen ben ik op een bepaald moment overgestapt van de fles op een rietjesbeker. Maar deze is nog niet geschikt voor een baby van 4 tot 6 maanden helaas.
Lactatiedeskundige tips
Via oma kwam ik daarnaast in contact met een lactatiedeskundige. Dat is iemand die verstand heeft van borstvoeding maar je dus ook kan helpen als je kind de fles weigert. Bij sommige kraamhulporganisaties kun je gratis de borstvoedingslijn bellen. Daar werken ook lactatiedeskundigen. Anders vergoedt een aanvullende zorgverzekering de kosten vaak.
Lees ook: 3 gouden tips om borstvoeding te laten slagen
Deze lactatiedeskundige stelde me gelijk gerust. Ze gaf aan dat een baby die de fles weigert en overdag dus niet drinkt, de schade ‘s avonds en ’s nachts inhaalt. Dus overall komt een baby niet tekort qua voeding. Nu ben ik juist zo blij dat ze ’s nachts doorslaapt….. dus dan rijd ik liever heen en weer tussen de middag.
3 tips van een lactatiedeskundige
De tips die ik van haar kreeg waren de volgende;
- Koop een dr. Brown of Difrax fles met een bredere speen;
- Koppel de harde speen los van “moeten drinken”, dus ga spelen met de speen;
- Ga spelenderwijs steeds verder totdat ze wel de fles accepteert;
Ik zit nu tussen stap 2 en 3 in. Ik hoop dat ze alsnog de fles gaat accepteren. Het spelen met de speen doet ze inmiddels erg goed. Nu nog eruit gaan drinken!