Waar ben je naar opzoek?

Hoe ga je om met angsten bij kinderen?

Hoe ga je om met angsten bij kinderen?

Afgelopen periode heb ik een meisje begeleid wat problemen had met de nacht. Ze werd wakker in het donker en dan kwamen er enge gedachten. Ze kon dan niet goed meer in slaap komen en was bang. Soms kwam dit door enge dromen die ze had, maar vaak wist ze niet waardoor het kwam.  Althans dat was wat ze aan haar mama vertelde. Omdat het meisje slaaptekort begon te ontwikkelen, doordat ze zo onrustig sliep, besloten ze samen om mijn hulp in te schakelen. Hoe ga je om met angsten bij kinderen?

Daar zat ze dan, lief en verlegen. Op het eerste oog een zorgeloos meisje dat voorzichtig de ruimte rondkeek en alles in zich opnam. Toen mama wegging was ze eerst nog wat afwachtend maar terwijl we creatief aan de slag gingen kwam ze steeds meer los. Eerst kletste we over school en dingen die ze leuk vond. Toen ik in de gaten kreeg dat we een beginnende basis van vertrouwen hadden opgebouwd ging ik wat verder met het stellen van mijn vragen.

Laat kinderen hun verhaal doen

De vragen kwamen al snel bij het slapen uit. Ik vertelde haar dat ik van mama gehoord had wat er aan de hand was en dat ze niet zo goed wist waar het nu door kwam. Ze begon te vertellen dat ze ’s nachts vaak wakker wordt en dan bang is omdat ze allemaal dingen denkt. Ah! Dat was al wat meer informatie dan haar moeder mij kon geven. Ik liet haar door praten om meer informatie tot me te kunnen nemen. Toen ze haar verhaal gedaan had leek ze opgelucht en keek ze mij hoopvol aan. Alle hoop was op mij gevestigd, dat was in haar oogjes te zien. 

Ik stelde wat diepere vragen over de dingen waar ze aan dacht in het donker. Hoe het kon dat die dingen haar bang maakte en legde het nut uit van nuttige en niet nuttige gedachten. Hier gingen we dan ook mee aan de slag.

Ouders weten niet alles

Kinderen vertellen op een of andere manier niet altijd alles aan hun ouders. Waarom niet? Geen idee. Misschien voelt dat te vertrouwd? Willen ze je niet teleurstellen? Of heeft het met iets te maken waarvan je kind denkt dat jij dat niet leuk vindt of dat dit van jou niet mag. Kinderen kunnen soms echt heel anders (gaan) denken in situaties waarin ze het even niet goed meer weten. Soms kan het daarom heel waardevol zijn als er even iemand anders mee kijkt, mee luistert en meedenkt. Iets waar jij als ouder misschien weken mee bezig bent kan ik als Kindercoach misschien al binnen 2 sessies duidelijk en (deels) verholpen hebben.

Hoe kun je een kind met angst helpen?

Toch bracht dit onderwerp mij op het idee voor dit blog. Er zijn veel kinderen wel eens bang. Toevallig krijg ik de laatste tijd meerdere berichtjes over angstige kinderen en hoe daarmee om te gaan. Niet alles is eenvoudig op te lossen maar ik ben van mening dat je als ouders thuis ook dingen kunt doen om een angst aan te pakken. Daarom geef ik je hieronder graag een aantal tips om je kind (alvast) om te helpen omgaan met angsten.

Tips om je kind te helpen omgaan met angsten

Tip 1: Observeer

Zie je dat je kind in een situatie komt waar het bang is? Bekijk dit dan eens van een afstandje. Probeer dit als een buitenstaander aan te gaan zodat je objectief naar de situatie kunt kijken:

  • Wat doet je kind?
  • Is er wat gebeurt (of gebeurde er) waardoor dat angstige gevoel bij je kind op kwam zetten?
  • Wat deed je kind daarvoor? Hoe pakt je kind dit aan? Hoelang blijft de angst er? 

Tip 2: Praat!

Het klinkt heel logisch wanneer ik zeg dat je met je kind in gesprek moet gaan wanneer het angstig is. Maar wij ouders voeren dan vaak een eenvoudig basis gesprek met kinderen (hierover schreef ik eerder een blog) en stellen vaak ongemerkt gesloten vragen. Vragen waar kinderen ja of nee op kunnen beantwoorden en dan klaar zijn met dit gesprek. Het is de kunst om verder te vragen, dieper te gaan, zo kom je meer te weten. Dat alles kan al heel eenvoudig door de juiste vragen te stellen.

Tip 3: Vraag

Vraag aan je kind hoe het zelf denkt dit te kunnen oplossen. Wat kun jij voor hem betekenen of doen om de angst minder te maken, misschien zelfs weg te nemen. Kinderen (vanaf een jaar of 5) weten vaak heel goed te zeggen wat ze nodig hebben in zo’n situatie. Weet je kind het niet goed? Bekijk dan samen wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn en waarin jij haar daarbij kan helpen.

Tip 4: Bekijk

Als de angst rond slapen ineens is ontstaan bekijk dan eens wat jullie nu anders doen dan ervoor? Hadden jullie een bepaald ritueeltje waarin nu iets veranderd is? Dit kan voor kinderen een belangrijk onderdeel zijn die dan weg valt. Hoe klein voor ons gevoel dat onderdeel ook was, het was een ritueeltje waar je kind blijkbaar behoefte aan had. Maar ga ook eens bij jezelf na waar die angst ineens vandaan kan komen. Een angst is er (meestal) niet zomaar.

Hoofd draait overuren

Even terug naar het meisje dan bang is in de nacht. Een heel gevoelig meisje bleek ze te zijn, die veel dingen in haar mooie hoofdje opslaat waarna haar hoofd overuren draait. Wat bleek bij haar het geval. Ze had in de auto op de radio gehoord dat er ergens in het buitenland een overstroming geweest was. Daar waren heel veel mensen omgekomen. Ook had ze gehoord dat er ergens een man iemand in brand had gestoken. Dit had ze opgeslagen en is in haar hoofd een eigen leven gaan leiden. Hierdoor is het meisje nu in de nacht bang. 

Hoe ga je om met de emoties van kinderen bij scheiding?

De knoop is doorgehakt. Het besluit staat vast: jullie gaan uit elkaar. Een besluit die je niet zomaar neemt, daar gaan dingen aan vooraf en vaak speelt het idee van een scheiding al langere tijd. Misschien hebben jullie zelfs nog…

  • Mandy Frederiks – Feelings Coaching

Kinderen versterken een angst vaak zelf

Kinderen, en dan met name hooggevoelige kinderen kunnen ergens een volledig beeld bij creëren zonder dat dit beeld waar is. Het meisje was dus zo onrustig ’s nachts omdat ze bang was dat er een overstroming kwam en ze samen met haar familie dood zou gaan. Het meisje dacht ook dat er thuis een meneer zou komen die hun huis in brand zou steken. Dit meisje heeft bij mij geleerd dat als ze dit soort verhalen hoort ze naar een volwassene moet gaan om er vragen over te stellen. Zodat de spookverhalen die ze er zelf bij maakt doordat de vragen die ze had onbeantwoord bleven niet meer door haar zelf ingevuld worden maar beantwoord worden door een volwassene waardoor haar gedachten niet meer zelf een verhaal eromheen gaan maken.

Ombuigen

Mijn tip is wel om deze nieuwsberichten niet weg te wuiven. Want je kind (zeker als ze ouder worden) krijgt dit soort dingen steeds vaker mee en mag best weten dat ze er zijn. Maar help je kind er mee om te gaan door te bespreken hoe groot de kans dat het hier gebeurt bijvoorbeeld is. Ik heb het meisje bijvoorbeeld geholpen door de nuttige en niet nuttige gedachten in te voeren. Ze had eigenlijk alleen maar niet nuttige gedachten in haar hoofd op dat moment. Nu slaat ze die niet nuttige gedachten weg met een nuttige gedachten. Bijvoorbeeld: wij hebben overal brandmelders hangen die ons wakker maken als er ooit toch brand komt. Die kans is klein maar als hij er toch komt dan zijn de brandmelders er om ons op tijd wakker te maken.

Mocht je vragen over dit onderwerp hebben dan mag je mij hier natuurlijk altijd over contacten. Mijn gegevens staan hieronder in mijn bio!

Facebook groep voor moeders

Omdat ik het fijn vind om te geven en mijn kennis te delen heb ik een Facebookgroep opgestart waar je als moeder terecht kan met vragen, voor advies, tips en (h)erkenning: Moeders van Nu.

Mandy Frederiks - Feelings Coaching

Ik ben Mandy, getrouwd en moeder van 2. Hooggevoelig en ervaringsdeskundige. Ik ben werkzaam als gastouder en heb een praktijk in kind- en ouderbegeleiding. In mijn praktijk komen kinderen die niet lekker in hun vel zitten (denk aan hooggevoelig, angsten, pesten, onzekerheid, laag zelfbeeld, scheiding etc.) en ouders die vastlopen binnen de opvoeding. Daarnaast richt ik me op moeders die de lat te hoog leggen, alle ballen hoog willen houden en zichzelf daarbij vergeten.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen