Hoe vaak schoen zetten voor Sinterklaas en wat doe je erin?
Hoe vaak schoen zetten voor Sinterklaas? Kinderen die hun schoen zetten, het hoort erbij. Sterker nog: bij ons waren allebei mijn kinderen slechts enkele maanden oud toen ze voor het eerst hun (mini) schoentje mochten zetten. Het is het startschot voor een traditie die je echt jarenlang vol gaat houden. Al is het heel persoonlijk hoe vaak ouders hun kind hun schoen laten zetten en natuurlijk: wat ze er zoal in doen.
Hoe vaak schoen zetten voor Sinterklaas?
Ik gok dat er maar er weinig ouders zijn die een Xbox als schoencadeautje geven, maar zelfs al doen de meeste ouders zo ongeveer ‘hetzelfde’. De vraag: “Hoe vaak laat je jouw kind de schoen mag zetten met Sinterklaas en wat doe je erin?” levert heel veel verschillende antwoorden op. Zo zijn er ouders die het schoen zetten beperken tot op de dag van de intocht, daar waar er ook ouders zijn vanaf midden november, tot 5 december iedere dag iets in het schoeisel stoppen. Twee verschillende kanten van dezelfde munt en gelukkig zitten hier gelukkig ook nog wel het een en ander tussen. Zo vullen wij de schoen ongeveer om de dag. Mocht ik de schoencadeautjes niet vergeten zijn, natuurlijk. Dit gebeurt ook nog weleens in die weken voor 5 december.
schoencadeautjes: wat doe je erin?
Wat doe jij in de schoen van je kind? Dat is natuurlijk erg afhankelijk ook van het budget wat je hebt. En wat heb je zelf voor ‘Sint opvoeding’ gehad? Kreeg jij grote cadeaus in de schoen of enkel snoepgoed? Hier is geen ‘goed’ antwoord voor. Doe waar jij je als ouder prettig bij voelt.
Zoek hier schoencadeautjes uit op prijs en leeftijd!
Snoep of cadeautjes
Heel veel ouders vinden het (op zijn zachtst gezegd) geen prettig idee als hun kind iedere dag zoetigheid krijgt. Nu is dat in de decembermaand sowieso al bijna niet te vermijden, dus dingen die je zelf in de hand hebt (zoals hoe vaak ze de schoen mogen zetten met sinterklaas en wat doe je er in qua snoep en zoetigheid) zijn een welkome afwisseling. Schoencadeautjes zijn om deze reden steeds populairder geworden.
Wat mag het kosten?
Een aanvullende vraag op: ‘Hoe vaak mag je kind de schoen zetten met Sinterklaas en wat doe je erin?’ Wat mag het allemaal wel niet kosten? De decembermaand is namelijk al duur genoeg met de kerstdagen, kerstfeestjes, surprises en dus ook: Sinterklaas.
Laten we zeggen dat het gemiddelde schoencadeautje niet duurder is dan 5 euro. Een zakje chocolademunten of iets dergelijks, is daarentegen weer een stuk goedkoper. Wil je liever niet teveel zoetigheid in de schoen doen? Kijk dan eens voor schoencadeautjes zoals een bellenblaas of een potje klei. Meestal ben je hier ook slechts enkele euro’s aan kwijt en de kinderen worden er echt niet minder gelukkig van.
Hier vind je schoencadeautjes tot 5 euro!
Hoe vaak mogen kinderen hun schoen zetten?
Ik moet eerlijk toegeven dat we hier geen echt vast ritme hebben. Zoals ik al zei: in de regel mogen ze hun schoen iedere dag zetten, maar het is niet gezegd dat Sinterklaas ook langskomt. Ik vind het een win-win situatie. Ben ik een keer een schoencadeautje vergeten te halen? Dan is het een lesje teleurstellingen verwerken. Zo leren ze ook nog eens wat. Zo in december.
Maar zonder gekkigheid: het kan natuurlijk zo zijn dat je het als ouder heel lastig vindt om vast te stellen wanneer en hoe vaak je kind met Sinterklaas zijn schoen mag zetten. Je kan natuurlijk een beetje gaan rondvragen bij ouders die je kent, maar je loopt dan toch echt het risico dat je (door de diversiteit aan antwoorden) al snel niet meer weet waar je goed aan doet.
Sinterklaas aftelkalender
Het is dus belangrijk dat je vooral voor jezelf nagaat wat jij een normaal aantal aan schoencadeautjes vindt. Haal de presentjes vooraf in huis en vertel de kinderen wanneer ze hun schoen mogen zetten. Dit kan je doen door middel van een Sinterklaas aftelkalender. Plak een sticker onder iedere dag dat de schoen gezet mag worden.
Pietenbezoek
Een ander leuk idee om het schoenzetten te ‘breken’ is het geheime bezoek van een Pietje naar keuze. We kennen natuurlijk wel het verhaal van de rommelpiet. Sterker nog: dit slordige Pietje bezoekt nog altijd ieder jaar alle scholen. Je kan het echter zo leuk maken als je wil. Met Verstop Piet, bijvoorbeeld. Die alle schoenen in huis van een ander plekje heeft voorzien (inclusief die met de cadeautjes).
Of Snack Piet (die al het lekkers in huis heeft opgegeten en het snoepgoed ‘ogenschijnlijk’ heeft omgeruild voor worteltjes). Een pietenbezoekje staat garant voor pret en ‘breekt’ het wachten op 5 december een beetje. Niet te vergeten dat het gewoon leuk is om te doen. Die verwonderde snoetjes zijn namelijk onbetaalbaar.
Je kan zelf, om de Sinterklaas pret uit te breiden, nog een leuke Gluurpietjes speurtocht door de buurt doen.
Wij zijn benieuwd: hoe vaak zetten ze bij jullie thuis hun schoen?
Laat een reactie achter in de comments!
Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.