Waar ben je naar opzoek?

Hoe wordt je kind zelfverzekerd én empathisch?

4 minuten lezen Jeanine van Brummen
Hoe wordt je kind zelfverzekerd én empathisch?

Je wil dat je kinderen zich later kunnen redden, dat ze genoeg zelfvertrouwen hebben om de soms harde wereld aan te kunnen. Maar je wil niet dat ze zichzelf boven andere stellen, of dat ze hierbij anderen uit het oog verliezen. Hoe combineer je deze dingen in de opvoeding?

De uitersten zijn nooit goed. Je wil niet dat je kinderen over anderen heen gaan lopen, je wil ook niet dat je kind een ‘zacht ei’ wordt. In deze tijd, waarin iedereen zichzelf graag vooraan lijkt te zetten, lijkt het soms alsof het vooral belangrijk is je kind zelfvertrouwen mee te geven. Maar dat is niet zo. Experts hebben ontdekt dat het uitdrukken van empathie en dingen doen voor anderen zonder iets terug te verwachten veel meer bijdraagt aan ons welzijn dan eerst werd gedacht. Daar worden we namelijk blijvend gelukkiger van.

Lees ook: Help! Hoe breng ik mijn kind fatsoensnormen bij?

Maar hoe geef je dit nou mee aan kinderen? Je moet er in ieder geval vroeg mee beginnen. Kinderen laten vanaf 18 maanden al pro-sociaal gedrag zien, gedrag dat niet alleen gericht is op het eigen welzijn, maar ook op dat van anderen. Ze hebben ouders en verzorgers nodig die dit gedrag voordoen en aanmoedigt. Hieronder lees je tips van experts hoe je je kinderen dit kan meegeven.

1. Geef het goede voorbeeld

Kleine potjes hebben grote oren. Let op je woorden in het bijzijn van kinderen. De woorden die je gebruikt, de manier waarop je praat, moet een afspiegeling zijn van je eigen waarden. Hoe meer ze die woorden horen, hoe meer ze zich ernaar zullen gedragen.

2. Geef toe dat je fout zat

Je kent het wel, je bent moe, hebt een lange dag achter de rug en je kind doet net even iets wat niet goed bij je valt. Je dot het misschien niet eens expres, maar je snauwt naar je kind. Kan gebeuren natuurlijk, maar geef dan ook toe dat je fout zit. Dat verwacht je van je kind ook, als die onredelijk is.

Lees ook: Crazy Mom Eyes. Heb jij ze onder de knie?

3. Wees vriendelijk naar je kinderen

Dit houdt niet in dat je alles maar toe moet staan, altijd met een glimlach ze moet antwoorden. Natuurlijk moet je grenzen stellen, maar ook dat kan je vriendelijk doen. Dus niet meteen kwaad worden, maar zinnen gebruiken als: “Ik vind het niet leuk als je … doet.”

4. Laat de negativiteit over jezelf los

Ben je niet blij met je lichaam? Met je werk? Met hoe je dingen aanpakt? Als je dit constant uit, ook tegenover je kinderen, nemen ze dit van je over. Je moet eerst een goede relatie met jezelf hebben, voordat je een goede relatie met je kind kan opbouwen.

5. Geef hen onverdeelde aandacht

We doen het allemaal wel eens: met je kinderen praten of spelen, maar ondertussen even je mail checken, of met een half oor naar het nieuws op tv luisteren. Het deel van de hersenen dat sociale interactie ontrafelt, lijkt zich beter te ontwikkelen door menselijke interactie. Leg dus die telefoon even aan de kant, zet de tv uit en geef je kind je onverdeelde aandacht.

6. Doe samen vrijwilligerswerk

Ga samen met je kind op zoek naar een goed doel waar jullie je samen voor in kunnen zetten. Het liefst is waar de handjes uit de mouwen moeten. Zo laat je je kind ervaren hoe goed iemand helpen voelt.

Lees ook: Hoe leer ik mijn kinderen om geven leuk te vinden?

7. Verbreedt hun horizon

We zitten, bewust of onbewust, vaak in onze eigen bubbel. We gaan alleen om met mensen met dezelfde achtergrond. Maar vraag eens iemand op de koffie uit een andere bubbel. Laat je kinderen kennis maken met verschillende mensen en verschillende culturen. Moedig haar aan om naar een feestje te gaan van een klasgenootje die ze niet zo goed kent (als ze uitgenodigd wordt natuurljk hè), om te integreren in een andere groep.

8. Praat over empathie

Hoe zouden mensen zich voelen, die bijvoorbeeld niet mee mogen doen met een spelletje? Door dit soort vragen daag je je kind uit na te denken over de gevoelens van anderen. Praat ook over het gedrag van het kind zelf, als ze bijvoorbeeld iemand buitensluiten. Waarom doen ze dat?

9. Leer je kind te luisteren naar signalen

De manier van praten, lichaamshouding en gezichtsuitdrukking zeggen veel over emoties bij mensen. Leer je kinderen hiernaar te kijken en te luisteren, zodat ze erop in kunnen spelen.

10. Neem een huisdier

Al vaak gezegd, maar het is echt waar: kinderen die voor huisdieren zorgen hebben meer empathie.

Lees ook: Jullie kinderen en huisdieren!

11. Leer ze andere culturen

Leer ze hoe ze in andere culturen met elkaar omgaan. Delen ze daar alles met elkaar? Staan ze veel voor elkaar klaar? Vertel ze bijvoorbeeld dat in Nederland vroeger alle buren elkaar kenden.

Bron: Good Housekeeping

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen