Waar ben je naar opzoek?

Is overgewicht net zo slecht als roken?

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Is overgewicht net zo slecht als roken?

Roken, alcohol, rood vlees en rauwe kazen. Allemaal zaken die vrouwen beter links kunnen laten liggen tijdens hun zwangerschap en anno 2015 komen er steeds meer dingen bij die schadelijk, of mogelijk schadelijk kunnen zijn voor onze ongeboren kinderen.

Overgewicht is óók slecht

Overgewicht tijdens de zwangerschap is één van deze zaken die bewezen slecht is gebleken voor de foetus en moeder. Sommige onderzoeken stellen zelfs dat de risico’s van roken tijdens de zwangerschap en overgewicht, elkaar weinig tot niet ontlopen. Maar hoewel roken tijdens de zwangerschap sociaal onacceptabel is, lijkt het onderwerp overgewicht een taboe.

>> Lees ook: Roken tijdens je zwangerschap.

>> Lees ook: Roken tijdens de zwangerschap verbieden?

Want overgewicht is toch vooral lastig en niet gevaarlijk? Daarnaast: iemand te dik noemen om een kind te dragen? Dat kan je gewoon niet maken! Dat is zielig.

Maar is dat wel zo? In hoeveel van de gevallen is overgewicht een medisch probleem en wat zijn de risico’s voor de vrouw en haar ongeboren kindje ?

Een goede conditie

Dat een zwangerschap veel vraagt van het vrouwelijk lichaam is geen geheim. Zo moeten de organen, spieren en gewrichten harder werken om een extra leventje te dragen. Dat het belangrijk is dat een vrouw tijdens de zwangerschap in goede conditie is lijkt dan ook vanzelfsprekend. Kwaaltjes en een algeheel krakkemikkig gevoel zijn overigens geen indicatie van een slechte lichamelijke gesteldheid, maar deze geven wel aan hoe intensief een zwangerschap eigenlijk wel niet kan zijn.

Gezonde leefstijl

Het advies geldt dan ook dat een vrouw die van plan is die zwanger te worden, een gezonde levensstijl aanneemt. Dat wil zeggen; minimaal alcoholgebruik, niet roken, gezond en gevarieerd eten, in combinatie met voldoende beweging.

Stellen die moeite hebben met zwanger worden zullen dan ook eerst aangekeken worden op hun manier van ‘leven’. Dit omdat het van redelijke invloed kan zijn op de vruchtbaarheid.

Wanneer zorgt overgewicht voor risico’s?

Eventueel overgewicht voor vastgesteld aan de hand van je BMI (Body Mass Index).

  • Een gezond BMI is tussen de 18.5 en 25.
  • Tussen de 25 en 30 is er sprake van (licht) overgewicht. Licht overgewicht is geen direct risico voor een zwangere vrouw.
  • Tussen de 30 en 35 zal de vrouw tijdens de zwangerschap extra gecontroleerd worden op zwangerschapssuiker. Dit wordt nu gezien als een reëel risico.
  • Bij een BMI tussen de 35 en 40 wordt de bloedsuiker extra in de gaten gehouden. Net zoals de groei en ligging van de baby. De verloskundige zal in dit geval zorgen voor een verwijzing naar de gynaecoloog.
  • Als je een BMI hoger dan 40 hebt dan zal je niet meer thuis mogen bevallen, omdat dit zorgt voor teveel risico’s. Er in dit geval sprake van een medische indicatie.

Slechte eetgewoonten en weinig beweging

De meeste gevallen van overgewicht is te wijten aan slechte, dan wel overmatige eetgewoonten in combinatie met weinig lichaamsbeweging. Hoewel zwaarlijvigheid ook te wijten kan zijn aan een medisch probleem, blijkt dit slechts een klein percentage te bevatten van de gevallen. Een vrouw met een BMI vanaf de 35 zal dan ook in de eerste instantie geadviseerd worden om af te vallen alvorens zwanger te raken.

>> Lees ook: Zwanger zijn met een gatric bypass.

Is overgewicht net zo slecht voor de baby als roken?

Zowel roken, als (zwaar) overgewicht kunnen zorgen voor heftige complicaties tijdens de zwangerschap, bevalling en voor het ongeboren kindje. Veel van deze complicaties komen met elkaar overeen (zie onderstaand schema). Daarnaast zijn ook problemen voor de moeder op het kraambed een risico. Zowel vrouwen met overgewicht en rokende dames hebben een hogere kans op ontstekingen en trombose.

Risico's moeder en kind

Het advies

Zoals bovenstaand aangegeven is een gezonde levensstijl belangrijk voor en tijdens een eventuele zwangerschap.

Dus: stop met roken, eet gezond en gevarieerd en blijf lekker in beweging. En als er sprake is van zwaar overgewicht waar geen medische oorzaak voor is vastgesteld; dan is afvallen heel belangrijk voor het welzijn van jezelf en je ongeboren kind.

Bronvermelding: www.wikipedia.com, www.antoniusziekenhuis.nl, www.bernhoven.nl, www.kindjeopkomst.nl.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • J.Meijer zei

    Tegen roken Word van alles gedaan
    Laten ze maar eens uitzoeken waarom iemand overgewicht heeft veel mensen met overgewicht lopen niet de hele dag te eten niemand wil dik zijn het belemmert je in de maatschappij.

  • Nicoline zei

    Ik ben te dik. Dat is gewoon zo! Mijn hele leven geweest en zal altijd last blijven hebben van mijn gewicht. Het meest vervelende hiervan is dat mensen gelijk aannemen dat ik elke dag aan de patat zit en nooit mijn huis uit kom of op de bank hang. Dit is totaal niet zo! Ik sport twee tot drie keer per week en eet gezond. Toch blijft mijn gewicht hoog, zo werkt mijn lichaam. Mijn zwangerschap is perfect verlopen. Ze dachten dat mijn kindje te groot zou zijn, maar was juist aan de kleine kant en super gezond. Geen last van zwangerschapssuiker of andere complicaties waarvan wordt aangenomen dat je ze krijgt als je te dik bent en zwanger. Helaas worden er altijd aannames gedaan. Roken is een keuze, te dik zijn vaak niet. Deze twee dingen moet niet vergeleken worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen