Je kleuter is verlegen op school. Wat kan je hieraan doen?
Een verlegen kleuter op school? Het is iets wat veel ouders bekend voorkomt: thuis is je kind de vrolijk- en gezelligheid zelve, maar op school is je kleuter ronduit verlegen. Bij het gedag zeggen van de juf kruipt je kleuter achter je been, klampt zich vast en er lijkt plotseling geen zinnig woord meer uit te komen. Wat je ook doet: je kind komt niet lekker uit zijn schulp en ook de leerkracht heeft weleens moeite om tot je kind door te dringen. Dit is natuurlijk onwijs vervelend, maar vergeet niet dat het nog vervelender is voor je kind. Dit is namelijk de persoon die met de verlegenheid te kampen heeft. Help je kleuter omgaan met verlegenheid op school met de tips in dit blog.
Verlegen kleuter op school?
Verlegenheid is eigenlijk een angst voor andere mensen en een bang kind klampt zich (soms letterlijk) vast aan wat voor hem of haar veilig is. Het begin van de basisschoolperiode is voor een kleuter niet alleen onwijs leuk, maar vooral heel erg spannend. In een korte tijd doet hij veel nieuwe indrukken op, maar wordt ook plotseling blootgesteld aan heel veel nieuwe mensen, een nieuwe omgeving en andere regeltjes. Tel dit bij elkaar op en het is helemaal niet zo gek dat je kleuter een beetje verlegen is op school. Tenslotte is het de plek waar zijn veilige haven, mama, er gewoon even niet bij kan zijn.
Kleuter is verlegen op school
Is je kleuter verlegen op school? Maak je er niet meteen te druk om! Het hoort erbij. De grootste angst van veel ouders is dat de verlegenheid niet overgaat. Ze zijn bang dat hun kind altijd last blijft houden als het aankomt op vreemden en dat het zelfs een eventuele studie of baan in de weg komt te staan. Op zich heb je als ouder zijnde niets om je zorgen om te maken. Verlegenheid hoort nu eenmaal bij de ontwikkeling en is iets wat iedere peuter en kleuter een keer doormaakt.
Verlegenheid bij peuters en kleuters
Deze verlegenheid is makkelijk te verklaren en heeft alles met de ontwikkeling te maken. Peuters gaan zich bijvoorbeeld beseffen ze een klein deel uitmaken van een grote wereld. Kleuters, op hun beurt, worden zich met de dag bewuster van de meningen van anderen. Dit maakt ze ook bewuster van zichzelf. Daarnaast moeten ze plotseling leren omgaan met (veel) leeftijdsgenootjes en hun oordelen. Dit maakt onzeker en dus ook verlegen.
Lees verder onder de afbeelding!
Wat kan je doen tegen verlegenheid bij je kleuter?
Is je kleuter verlegen op school? Help je kleuter om met de verlegenheid om te gaan. Als je kind helemaal niet naar school wil is er misschien meer aan de hand.
Niet pushen
Maar het is ook niet de bedoeling om alles uit de weg te gaan. Dit kan ook niet, want school (bijvoorbeeld) hoort er nu eenmaal bij. Een kind wat echt verlegen is dwingen om de juf een hand te geven en gedag te zeggen kan daarentegen weer averechts werken. Probeer je kind daarom te helpen en te stimuleren, maar zonder te dwingen. Spreek met de juf af dat je kind op een later moment, als deze wat meer op zijn gemak is, gedag kan komen zeggen. Zo is de druk er op het moment een beetje af.
Een kind tegenover anderen en in het bijzijn van hem of haarzelf verlegen noemen is ook niet het beste idee. Dit kan ervoor zorgen dat je kind zich beschaamd voelt. Iets wat de verlegenheid niet ten goede komt. Daarnaast loop je het risico dat je kind zichzelf ook echt als verlegen gaat identificeren. In plaats van dat ze ermee leren omgaan.
Thuis oefenen
Het kan je kind helpen om thuis, bepaalde situaties met elkaar te oefenen. Tenslotte is thuis de veilige haven. Je kleuter heeft hier niet het idee dat hij of zij wordt veroordeeld of uitgelachen. Kortom: er is alle ruimte om te oefenen en praten over hoe er beter met sommige situaties kan worden omgegaan.
Een kleuter kan je helpen met voorbeelden van een kringgesprek en het gedag zeggen of reageren als iemand wat tegen hem zegt. Begin bijvoorbeeld met zoiets als een knikje of een glimlach. Gaat dit goed dan kunnen jullie beginnen met het oefenen van antwoorden en reacties.
Ook een tip is om boekjes voor te lezen over verlegenheid op school bij kleuters. Het boek ‘Verlegen Vera’ is een aanrader.
Andere voorleestips:
Ernstige verlegenheid
Heb je het idee dat je kind bovengemiddeld verlegen is en dit wellicht niet met de ontwikkeling te maken heeft? Probeer in dit geval hulp te zoeken om je kind hierbij te helpen. Dit kan namelijk het soort verlegen zijn betreffen waar je kind niet zomaar overheen groeit. Een kindercoach, bijvoorbeeld kan je kleuter helpen om iets sterker in zijn schoenen te staan. Iets waar hij of zij levenslang baat bij heeft als het nodig is.
Wat doe jij bij een verlegen kleuter op school? Hoe pak jij dit als ouder of leerkracht aan? Tips zijn welkom in de comments!