Kind gepest op school: hoe ga je hier als ouder mee om?
Wanneer je kind op school gepest wordt is dit niet alleen onwijs pijnlijk voor het kind zelf, maar ook voor jou als ouder. Het is belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Dit is om te voorkomen dat het pesten buitenproportionele vormen aan gaat nemen en je kind permanent, mentaal beschadigd. Hoe kan je het beste helpen als je kind gepest wordt op school?
Pesten is soms lastig te herkennen, omdat het op verschillende manieren kan gebeuren. De tijd van elkaar een keer ‘een naampje noemen’ op school is allang voorbij. Pesten gebeurt nu zelfs via het internet. Dit betekent onder andere dat kinderen letterlijk geen rust krijgen van alle pesterijen. Als je kind gepest wordt op school dan is het belangrijk om alert te zijn en te blijven. Onderneem duidelijke acties.
Mijn kind wordt gepest op school: De signalen
Het is om te beginnen heel belangrijk dat je er met je kind over kan praten. Nu is dit niet bij ieder kind ook zo makkelijk. Sommige kinderen slaan namelijk dicht. Uit schaamte of angst. Als je kind niets zegt over de pesterijen. Hoe merk je dan dat er iets in de haak is?
- Je kind trekt zich vaak terug. Dit kan op zijn of haar kamer zijn, maar ook emotioneel. Als je vraagt over vriendjes krijg je geen of nauwelijks antwoord.
- Je kind wil niet meer naar school. Hij of zij heeft vaak hoofdpijn en buikpijn. Dit is niet alleen als excuus om school over te kunnen slaan, maar een lichamelijke uiting van stress.
- Je kind gaat ineens niet meer om met voormalig vriendjes en vriendinnetjes. Als je kind namelijk gepest wordt op school, kan dit een kettingreactie teweeg brengen. Dit kan dan ook zeker een signaal zijn dat er meer aan de hand is.
- Er zijn veel meer onrustige nachten. Je kind wordt vermoeid wakker en dromen veel. Dit komt voort uit angst voor de volgende dag.
- Het negeren van de telefoon of er overdreven mee bezig zijn. Dit is weer een signaal van online pesten. Het kan lonen om de telefoon van je kind regelmatig te controleren.
Herken je een of meerdere signalen van pesten? Probeer dan eerst het gesprek aan te gaan met je kind. Krijg je nagenoeg geen duidelijkheid? Dan is het een goed idee om de hulp van school of een leerkracht in te schakelen.
Wat te doen als ouder?
Als je kind wordt gepest op school voel je jezelf machteloos. Toch is het niet zo dat je niets kan doen. Er zijn een paar dingen die je als ouder zijnde zelf kan ondernemen:
- Om te beginnen kan je er met je kind over proberen te praten. Let op: zoals hierboven omschreven zal dit niet altijd werken. In dit geval kan je de hulp inschakelen van derden. Denk aan: de huisarts, leerkracht enzovoorts.
- Geef aan dat je er voor je kind bent. Dat jij hem of haar hoe dan ook serieus neemt. Kinderen die gepest worden op school hebben vaak de neiging om de schuld aan zichzelf te geven. Daarnaast zien leerkrachten ook niet alles. Het is fijn voor je kind om te weten dat er iemand in zijn of haar ‘hoek staat’.
- Blokkeer eventueel de accounts van de pesters om de aanvallen via social media te voorkomen. Vergeet daarnaast geen screenshots te maken. Dit is eventueel bewijsmateriaal voor wanneer je het nodig hebt.
- Worden er ongewenste foto’s of filmpjes online geplaatst? Neem dan contact op met de beheerder van de site om ze weer offline te halen. Vergeet daarnaast niet om de leerkracht op de hoogte te brengen over wat er buiten school gebeurt.
Meer informatie over pesten? Kijk op de website van het Nederlands Jeugdinstituut over wat je kan doen als je kind gepest wordt op school.