Waar ben je naar opzoek?

Kind met slaapproblemen: Wat te doen?

5 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Kind met slaapproblemen: Wat te doen?

Slapeloze nachten, uitgeputte ouders… Het is een van de clichés die bijna onlosmakelijk verbonden is met het ouderschap. Ouders wachten naarstig op het moment dat hun kind eindelijk doorslaapt, maar komen er al snel achter dat rusteloze nachten voor kinderen eerder een regel zijn dan een uitzondering. Wat kan je doen als je kind een periode onrustig slaapt of sowieso een lichte slaper is? En wat als je een kind met slaapproblemen hebt?

Kind met slaapproblemen

Kinderen en slapen. Er zijn eigenlijk maar weinig onderwerpen waar je als ouder zoveel mee bezig bent als het nachtritme van je kinderen. In het begin is het vooral een baby die niet wil doorslapen die je nachtenlang wakker houdt, maar ook op latere leeftijd kan je kind problemen hebben met de slaap vatten, blijven doorslapen of je hebt een kind met slaapproblemen. En slaapt je kind één keer wel goed door? Dan zijn het de kopzorgen over ‘hoe het beter kan’ die ervoor zorgen dat de wekker van de volgende dag voelt als een mokerslag op je gestel en zelfvertrouwen.

Wist je dat een te warme slaapkamer ook niet bevordelijk is om goed te slapen? Zowel kinderen als volwassenen kunnen hier last van hebben. Je zou kunnen overwegen om zonwerende gordijnen aan te schaffen, als je slaapkamer structureel te warm is. Dit kan het beter slapen al bevorderen.

Hoeveel slaapt een baby in het levensjaar?

Zoek jij een antwoord op de vraag ‘hoeveel slaapt een baby in het eerste levensjaar’? Baby’s en pasgeboren baby’s slapen veel. Daar bestaat ook geen twijfel over. Meestal kom je zelf een tal van uren aan slaap tekort, maar je…

  • Denise Meijer

Onzekerheid door slaapproblemen kind 

Heb jij een kind met slaapproblemen? Nu werken alle goedbedoelde adviezen ook niet mee. Ouders met ‘perfect slapende’ kinderen hebben altijd wel een trucje voor je waarmee het allemaal heel snel beter wordt. Van laten huilen, tot een slot op de deur en ga zo maar verder. Methodes waar je helemaal niet aan wil beginnen, maar ineens heel aantrekkelijk lijken als je er zelf ook een paar uur aaneengesloten slaap aan overhoudt. Je kan dus wel zeggen dat kinderen die slecht slapen er zowel letterlijk als figuurlijk voor zorgen dat je als ouder ook een heel stuk minder slaapt. Iets wat de situatie vaak niet beter maakt. Daarnaast is het zo dat juist kinderen hun slaap zo hard nodig hebben. Een goede nachtrust is onwijs belangrijk voor de leerprestaties, weerstand en het groeien. 

Hoeveel slaap heeft een kind per nacht nodig?

Om te beginnen: hoelang slaap heeft een kind per leeftijdsgroep nodig? Dit kan per leeftijd verschillen. Een baby slaapt bijvoorbeeld het grootste deel van de nacht, maar dit is verspreid over ‘hazenslaapjes’ van ongeveer twee uur per dutje. Dit breidt zich in de maanden dat je baby ouder wordt steeds verder uit, maar er is eigenlijk geen echte vaste leeftijd voor wanneer een kind hele nachten blijft slapen. Ook op latere leeftijd zijn het aantal slaapuren vooral gemiddelden. Het kan prima zijn dat je kind hier iets van afwijkt, zonder dat jezelf echt druk hoeft te maken. Tenslotte slaapt de ene volwassene ook meer of minder dan de ander. 

  • Baby 0 tot en met 3 maanden: 16 tot 17 uur per dag 
  • Baby 4 tot en met 6 maanden: 15 uur per dag, het dag- en nachtritme wordt duidelijker
  • Baby 7 tot 9 maanden oud: 11 uur per nacht en drie à vier uur per dag
  • Baby 10 tot 12 maanden oud: ’s nachts 12 uur en nog een of twee korte middagdutjes
  • Kind 1 tot 3 jaar oud: 12 tot 13 uur per nacht 
  • Kind 4 tot 7 jaar oud: 10 tot 11 uur per nacht
  • Kind 8 tot 11 jaar oud: 9 tot 10 uur per nacht 
  • Kind 12 tot 15 jaar oud: 8 tot 10 uur per nacht 

Mijn kind komt niet aan het gemiddelde uren slaap per nacht. Wat kan ik doen? 

We hadden het net al over dat bovenstaande uren slaap gemiddelden zijn en dat je kind hier niet al te veel van afwijkt. Milde slaapproblematiek dus. Zoals je heel vaak ziet tijdens de overgang van de winter-, naar zomertijd bijvoorbeeld. Slaapt je kind echt veel te weinig en op zo’n manier dat deze groei-, gedrags- en/of leerproblemen ervan krijgt? Neem dan altijd contact op met de huisarts om eventuele medische oorzaken uit te sluiten. In alle overige gevallen kan je deze tips proberen om je slechte slaper een beetje op weg te helpen. Want een kind met slaapproblemen kan voor veel onrust zorgen. Voor zowel het kind als de ouders.

Tips om een slechte slaper aan het slapen te krijgen  

  1. Laat je kind overdag voldoende bewegen. 
  2. Hanteer een duidelijk ritme voor overdag. Niet alleen wat betreft de bedtijd en het opstaan, maar ook wat betreft de eet-, speel- en rusttijden. 
  3. Maak duidelijke afspraken over wat er rond bedtijd gaat gebeuren.
  4. Houd jezelf hier ook aan! Zelfs al wordt de hele trukendoos opengetrokken om wakker te kunnen blijven. 
  5. Probeer overprikkeling voor bedtijd te vermijden.
  6. Verminder het aantal suiker- en kleurstof houdende producten. 
  7. Geen schermpjes in bed en alle schermpjes zeker een uur voor de bedtijd uitzetten. 

Het dag- en nachtritme 

Een baby weet vanzelfsprekend niet wat het verschil tussen dag en nacht is. Logisch, want in de baarmoeder is het altijd donker. Ook oudere kinderen kunnen daarentegen doordat het zomers langer licht is, ineens moeite hebben om in slaap te komen. In beide gevallen is het belangrijk om, indien het langer licht is of je baby nog veel overdag slaapt, het natuurlijke dag- en nachtritme te simuleren. Zelfs al is het licht buiten.

De beste investering die je kan maken is een paar verduisterende gordijnen. Zo kan je het ook tijdens de lichte zomeravonden, pikkedonker maken in de kamer van je baby of kind. Waardoor het natuurlijk bioritme in werking wordt gezet. Dit is ook een van de redenen dat schermpjes vlak voor je kind naar bed gaat uit denk boze zijn. Het blauwe licht verstoort dit natuurlijke dag- nachtritme weer waardoor je kind lastiger in slaap kan vallen en/of slechter slaapt. 

Slecht slapen bij warm weer

Heb jij een kind met slaapproblemen? Slaapt je kind omdat het te warm is in de slaapkamer? Kijk dan eens naar witte raambekleding (het liefst verduisterend) of witte shutters. Wit weerkaatst het zonlicht in plaatst van dat de kleur het opneemt. Doordat je raamdecoratie niet warm wordt, blijft het in de kamer ook stukken koeler. Daarnaast geeft het de kinderkamer een licht en frisse uitstraling zonder dat de ruimte daadwerkelijk lichter is. Is het desondanks nog heel erg warm in de slaapkamer? Dan is een airco de uitkomst om de slaapkamertemperatuur naar een aangename hoogte te helpen. De ideale temperatuur voor in de slaapkamer ligt tussen de 15 en 18 graden Celsius. Zo weet je zeker dat je kind het niet te warm heeft. Ook tijdens een extreem warme zomer. 

Dit is een gesponsorde blogpost.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen