Dit kinderboek zou iedereen moeten lezen
Nee ik ga het nu niet hebben over de klassiekers als ‘Jip en Janneke’, ‘Puk van de Petteflet’ of ‘Nijntje’. Nee, dit boek vertelt ook geen schattige of spannende verhaaltjes van verzonnen figuurtjes. Dit kinderboek vertelt wat iedereen eigenlijk moet weten, maar wat we tegenwoordig nog wel eens vergeten.
Het boek is niet nieuw, het komt al uit 1978. Misschien ken je het nog wel van vroeger, maar voor veel mensen zal het onbekend zijn. Het is het boek ‘Mensen, mensen, wat een mensen‘ van Peter Spier. Het is, in mijn ogen, het boek dat we juist nu massaal aan alle kinderen voor zouden moeten lezen.
Lees ook: De top 10 prentenboeken om voor te lezen
We zijn allemaal verschillend…
Het boek laat, op een kinderlijk eenvoudige manier, zien hoe alle mensen van over de hele wereld verschillen. Dat we allemaal een andere huidskleur hebben, andere ogen. Dat sommige mensen een stok door hun neus dragen. Dat anderen scheve ogen hebben. Dat sommigen elke dag kleren dragen, terwijl anderen juist altijd naakt zijn. Dat er veel mensen zijn die geloven in één God, andere in vele goden en nog meer in helemaal niets. Dat overal iets anders wordt gegeten. Kortom, dat geen mens op de wereld hetzelfde is. Maar…
…we zijn ook precies gelijk
Precies. Dat is de boodschap van dit boek. Dat hoewel we er allemaal anders uitzien, ons anders gedragen, we allemaal gelijk zijn aan elkaar. Het boek laat alle verschillen zien zonder er een mening over te geven, zonder oordeel. Het laat kinderen (en volwassenen) zien dat het ene niet beter is dan het andere. Dat wat in het ene land mooi is, daar wordt in het andere land hard om gelachen.
Lees ook: Zijn kinderen racistisch?
Maar hoe groot de verschillen ook zijn, we zijn allemaal mens. Dat is de grote les uit dit boek. Een les die niet alleen voor kinderen is, maar ook voor ons grote mensen. Het boek sluit af met een zin, die iedereen zo nu en dan eens even zou moeten horen: “Het is wel raar dat sommige mensen anderen haten alleen maar omdat ze anders zijn. Ze vergeten dat ze in de ogen van die andere mensen zelf ook anders zijn…”
Bron: Famme
Bron beeld: Pixabay