Waar ben je naar opzoek?

Klaarkomen is dè nieuwe ruggenprik!

5 minuten lezen Anne
Klaarkomen is dè nieuwe ruggenprik!

Herinneren doe ik het me nog als de dag van gisteren. Ik weet ook nog dat het echt niet heel erg tof was, maar toch moet ik wel een beetje graven naar hoe het ook alweer ècht was (mooi hoe de natuur dat regelt); Bevallen….. Voor de één een peulenschil, voor de ander een 45 uur durende horrorshow. Ze zijn allemaal anders en je weet nooit van tevoren tot welke categorie jij zal horen. Maar over één ding zijn we het met z’n allen wel eens; het doet pijn. Verschrikkelijk pijn. Ook deze pijn is overigens weer onder te verdelen in ‘te handelen pijn’ tot ‘helse pijn’.

Smeken om een ruggenprik

Ja, er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding. Gelukkig maar. En in Nederland hebben we het geluk dat wanneer je dat wilt, je geholpen kan worden in het (enigszins) dragelijk maken van je bevalling. Wat ik me nog heel erg goed kan herinneren aan mijn beide bevallingen, is dat ik heb gesméékt om pijnbestrijding. Voornemens was ik om het ‘puur natuur’ en helemaal zelf te doen. Liefste ook nog thuis. Maar toen ik na helse uren onze kleine sterrenkijker er met geen mogelijkheid uit kon krijgen, heb ik de gynaecoloog bij zijn revers gegrepen en gedreigd dat ik hem wat zou doen als hij niet NU een ruggenprik erin zou knallen. Ook na een weeeënstorm bij dochter twee, was het eerste wat ik de verloskundige toesmeet bij aankomst in het ziekenhuis een “En NU die prik erin anders doe ik jullie wat!‘. Bij mijn eerste bevalling werd die prik overigens verkeerd geplaatst waardoor deze niet werkte en bij de tweede bevalling lag dochterlief al tussen mijn benen voordat ik het laatste woord van die zin over mijn lippen had kunnen persen tussen de (pers)weeën door.

Orgasmisch bevallen

Anyway, het kan dus naar het schijnt ook gewoon heel anders! In plaats van om een ruggenprik te gillen, had ik ook mijn vriend even lief aan kunnen kijken of de hand aan mezelf kunnen leggen. Waarschijnlijk komt het dan neer op de hand aan jezelf te leggen, aangezien 80% van de vrouwen tijdens een bevalling zich terugtrekt in haar eigen cocon en niet aan een aanraking van haar partner moet denken, maar toch: Klaarkomen is de nieuwe ruggenprik! Oftewel: Orgasmische bevallen.

In haar blog roept Angela Callo alle vrouwen van de wereld op om te masturberen tijdens hun bevalling. Orgasmes komen vaker voor tijdens een bevalling maar het zelf opwekken tijdens je bevalling èn er ook nog eens openlijk over praten is not done. Dat is precies de reden dat Angela nu de publiciteit zoekt.

Angela Gallo - Doula & Birth photographer Bron: Facebook Angela Gallo
Angela Gallo – Doula & Birth photographer
Bron: Facebook Angela Gallo

Angela kreeg tijdens haar eerste bevalling een ruggenprik. Dit voelde voor haar alsof ze helemaal geen controle meer had over datgene waar ze mee bezig was.
Terwijl zij midden in haar tweede bevalling zat voelde ze zich ‘fragiel, hulpeloos en overdonderd’ en toen had ze het: ze ging masturberen. Ontzettend enthousiast is ze over wat dat haar heeft gebracht. Ze kon op die manier haar focus volledig naar haar vagina brengen, de weeën waren beter te hanteren en de tijd tussen de weeën in, ervoer zij als veel prettiger. Ze noemt het een orgasme op een niet seksuele manier, maar wel een heel plezierige. Alsof er een heel natuurlijk systeem van pijnbestrijding wakker werd gemaakt.

Drie redenen voor intimiteit tijdens je bevalling

En weet je, ergens is het ook helemaal niet zo vreemd natuurlijk. Angela geeft drie redenen om orgasmisch te bevallen:

  1. Een kind komt er op deze manier in, dus waarom ook niet uit? Tijdens seks komt er oxytocine met een beetje endorfine en adrenaline vrij. Deze zorgen ervoor dat je je lekker voelt en dat is heel fijn wanneer je aan het bevallen bent.
  2. Daarnaast werkt een kleine masturbatiesessie ook bij vrouwen die last hebben van bijvoorbeeld hoofdpijn of een kater. Het is een natuurlijke pijnstiller die je dus ook best kan proberen in te zetten tijdens een bevalling.
  3. En last but not least; heb je wel eens een ‘mood boost’ nodig? Wil je je eens wat relaxter voelen? Ken je dat heerlijke, lome, tevreden gevoel welke je voelt na een orgasme? Precies! Tijdens een bevalling voel je je waarschijnlijk gespannen, vermoeid, gestrest. Krijg je geen tijd om bij te komen, je hoofd draait overuren! Breng jezelf dan ‘back to basic’ met een beetje heerlijke bevrediging.

Te mooi om waar te zijn?

Tja, dit klinkt natuurlijk allemaal eigenlijk gewoon te mooi om waar te zijn. Er zal vast en zeker een kern van waarheid inzitten. Zo is er een film genaamd ‘orgasmic birth’ waarin zeven geboortes worden gefilmd.
Alle stellen kussen, strelen, dansen en maken van de geboorte van hun kind een prettige aangelegenheid. Tussendoor geven Amerikaanse deskundigen hun commentaar. Quotes als ‘It’s got to be like when you make love’ of ‘birth is sexual ’ komen regelmatig voor.
De makers zetten zich af tegen ziekenhuisbevallingen. Een vrouw zou zich beter ontspannen in een omgeving waar zij zich thuis en vertrouwd voelt. Een omgeving waar zij ook seks zou willen hebben.
Boegbeeld van de Orgasmic birth-beweging is de Amerikaanse Debra Pascali-Bonaro. Ze staat vrouwen bij tijdens en na de bevalling en besloot haar visie te illustreren met een documentaire.

Ook in Nederland begint deze zienswijze steeds meer bijval te genieten. Duidelijk is wel dat ‘wij’ het orgasme zelf minder op de voorgrond schuiven. Zo stelt Anna Myrte Korteweg, schrijver van het boek Vrije Geboorte, dat vrouwen niet het gevoel moeten krijgen dat ze tijdens een bevalling ook nog moeten klaarkomen. “Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je een sfeer creëert waarin je je prettig voelt.”
Gelukkig maar, want lang niet iedere vrouw kan even gemakkelijk een hoogtepunt bereiken. Waar mannen zo’n beetje bij elke sekspartij klaar komen, geldt dat blijkbaar maar voor zo’n 30 procent van de vrouwen. En laten we dan ook nog eens kijken naar de organisatorische bezwaren, want dit klinkt natuurlijk allemaal heel erg mooi, maar wat nou wanneer je een medische indicatie hebt of tijdens het geboorteproces alsnog moet afreizen naar het ziekenhuis? Zou jij aan de verloskundige of gynaecoloog een momentje privacy durven te vragen omdat je even wilt masturberen?

Laten we dan ook aan het doel ‘orgasme’ niet al te zwaar tillen hier. Naast de lichamelijke voordelen die een orgasme ongetwijfeld brengt, is het belangrijk je vertrouwd, geliefd en bewust van jezelf en je eigen lichaam te voelen tijdens een bevalling. En daar ligt volgens mij ook de kracht.
Pijn en genot liggen nergens zo dicht bij elkaar als bij bevallen. Niet voor niks zeggen moeders ook vaak dat het tegelijk het mooiste als meest vreselijke moment uit hun leven is geweest.

Het kan zo een prachtige ervaring zijn. De geboorte van je eigen kind en het ondervinden van jouw eigen kracht. En ach, na al die bevallingshorrorverhaling is dit natuurlijk wel een leuk idee om het allemaal gewoon even nèt iets gezelliger te maken, toch? Durf jij het aan?

Image by Lacey Barratt Photography
Image by Lacey Barratt Photography
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 6 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 6 maanden geleden
  • 4 minuten lezen