Je kijkt naar je gezinnetje en je weet het zeker: het is goed zo. Er komt geen kindje meer bij. Maar wat dan? Tot aan de overgang de pil gaan slikken? Een spiraaltje? Dat kan natuurlijk, maar er is nog een manier: sterilisatie bij de vrouw.
Het is een methode die bij mannen iets gangbaarder is dan bij vrouwen, maar die bij vrouwen ook zeker mogelijk is! De sterilisatie kan op verschillende manieren en uiteraard heeft elke manier zijn voor- en nadelen. In deze blog vind je hier meer informatie over.
Verschillende manieren sterilisatie vrouw
Sterilisatie houdt in dat de eileiders worden afgesloten, waardoor de eitjes niet meer bevrucht kunnen worden. De eierstokken blijven gewoon werken, dus er verandert niks aan je hormoonhuishouding. Er zijn twee soorten sterilisatie, de hysteroscopische en de laparoscopische sterilisatie
Het grote verschil tussen deze soorten is dat bij een hysteroscopische sterilisatie je niet onder narcose hoeft en de ingreep met tien minuten klaar is. Bij de laparoscopische sterilisatie ga je onder volledige narcose. Deze ingreep duurt ongeveer een half uur, maar omdat je onder narcose zit ben je waarschijnlijk een dagdeel in het ziekenhuis.
Let op: onderstaande methode wordt niet meer toegepast omdat hij erg omstreden is.
Bij een hysteroscopische sterilisatie worden er veertjes in je eileiders geplaatst. De gynaecoloog brengt via de vagina een buis met camera je baarmoeder in. Er wordt een vloeistof in je baarmoeder gespoten, zodat deze wat uitzet. Met een ander instrument worden de veertjes in de eileiders geplaatst. Tijdens en na de ingreep kan je wat last krijgen van menstruatie-achtige klachten. De eileiders groeien na de ingreep met drie maanden dicht.
Bij een laparoscopische sterilisatie worden er clips of ringetjes op de eileiders geplaatst. Dit gebeurt tijdens een kijkoperatie, dus worden er kleine sneetjes gemaakt. Een bij je navel, de ander boven je schaambeen. Ook hierbij wordt je baarmoeder iets groter gemaakt, hierbij door een gas. De clips worden op de eileiders gezet, of er wordt een lusje van de eileiders in het ringetje getrokken. De eileiders zitten dus meteen dicht. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de eileiders ook dicht te laten branden of helemaal te laten verwijderen.
Voor- en nadelen sterilisatie vrouw
Uiteraard hebben deze methodes ook hun voor- en nadelen. De voordelen van sterilisatie bij de vrouw en van beide methodes is dat je niet meer hoeft na te denken over anticonceptie. De kans dat je na een sterilisatie zwanger wordt is klein. Bovendien hoef je geen hormonen te gebruiken.
Aan beide methode zitten verschillende nadelen. Doordat je bij een laparoscopische behandeling volledig onder narcose gaat, is de kans op complicaties bij die ingreep het grootst. Zo kan de arts tijdens de operatie je darmen, blaas of een bloedvat beschadigen. Maar dit gebeurt maar in minder dan 1% van de gevallen. En als het gebeurt, krijg je tijdens de sterilisatie een buikoperatie om de schade te herstellen.
Ook bestaat de kans dat de sterilisatie bij de vrouw niet lukt, bijvoorbeeld door verklevingen of overgewicht. Maar in de meeste gevallen is ook hier een oplossing voor te vinden. De kans dat een laparoscopische sterilisatie niet lukt, wordt op minder dan 1% geschat.
Bij de hysteroscopische sterilisatie zijn de complicaties die kunnen optreden iets anders. Zo kan bij deze ingreep je baarmoeder geperforeerd worden, doordat de kijkbuis door de baarmoederwand heengaat. Maar de kans dat dit gebeurt is erg klein, minder dan 1%. Als het wel gebeurd, zijn de gevolgen klein. De baarmoederwand hersteld zichzelf weer.
Mislukte sterilisatie
Ook bij een hysteroscopische sterilisatie kan de sterilisatie bij de vrouw niet lukken. Bijvoorbeeld doordat de eileiders al dicht zitten vanwege een eerdere ontsteking, of omdat ze niet gunstig liggen. Na het plaatsen van de veertjes moeten de eileiders met drie maanden dichtgroeien. Dit wordt gecontroleerd door een echo. Daaruit kan blijken dat een of beide veertjes niet op de goede plek zitten. Dan wordt met een baarmoederfoto gecontroleerd of de eileiders dicht zitten. Is dit niet het geval, dan is de sterilisatie niet gelukt. De veertjes kunnen dan verwijderd worden op een van de manieren waarop ook de sterilisaties gedaan worden. Als het veertje verwijderd is, heb je meer kans op een (buitenbaarmoederlijke) zwangerschap, menstruatieproblemen en pijn. Maar bij slechts 12 op de 1.000 vrouwen is het nodig om de veertjes weg te halen.
Sterilisatie Definitief?
Sterilisatie bij de vrouw is in de meeste gevallen definitief. Je moet dus wel heel zeker weten dat je niet nog een kindje wil, ook niet over een paar jaar. Ben je nog jong, of zit je in een emotionele situatie, bijvoorbeeld na een miskraam of als het niet lukt om kinderen te krijgen? Beslis dan niet te snel. Er zijn andere vormen van anticonceptie die ervoor zorgen dat je (tijdelijk) niet zwanger kunt raken.
Bij een hysteroscopische sterilisatie, dus bij het plaatsen van de veertjes, is de ingreep niet meer terug te draaien. De eileiders groeien dicht, en dat is dat. Als je bij een laparoscopische kiest voor clips en je eileiders niet dicht laat branden, kan je de clips weer laten verwijderen.
Zoals bij elke vorm van anticonceptie, heb je ook bij sterilisatie nog kans dat je zwanger wordt. Bij het plaatsen van de veertjes worden 0 tot 4 op de 1.000 vrouwen alsnog zwanger. Bij het plaatsen van clips of ringetjes 2 tot 5 op de 1.000. Ter vergelijking: als een man gesteriliseerd wordt, worden 0,5 tot 1 op de 1.000 vrouwen nog zwanger.
Kosten
Bij veel ziekenhuizen kost een sterilisatie tussen de 1.700 en 3.500 euro. Sommige verzekeraars vergoeden een deel van die kosten, meestal keren ze 1.200 of 1.250 uit. Je zult dus altijd een deel zelf moeten betalen. Let hierbij wel goed op, want de vergoeding voor een sterilisatie zit niet in het basispakket. Je moet hiervoor dus aanvullend verzekerd zijn en daarbij ook goed opletten welk aanvullende pakket je kiest. Voor een volledig overzicht welke verzekeraars in 2017 sterilisatie vergoeden, kijk je op Independer.
Goede voorlichting
Laat je vooral goed voorlichten over sterilisatie bij de vrouw. Beslis niet onder druk of in een emotioneel zware periode. Sterilisatie is eigenlijk altijd definitief. Daarnaast vraagt het een (kleine) investering, aangezien je de ingreep vaak niet (volledig) vergoedt krijgt van je verzekeraar. Maar als je op zoek bent naar anticonceptie zonder hormonen en toch een grote zekerheid om niet zwanger te raken, is sterilisatie wel een overweging waard.