Mag iedereen een gezin stichten?
Het krijgen van een kind is voor de meeste mensen het mooiste moment van hun leven. Het ter wereld brengen van zo’n klein wondertje is zo bijzonder, dat iedereen die kans zou moeten krijgen. Maar is dat wel zo? Want wat als ouders niet voor het kind kunnen zorgen?
Een beladen discussie, die al een tijdje duurt. In het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens is vastgesteld dat iedereen het recht heeft om te trouwen een een gezin te stichten. Iedereen, dus ook bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking.
Lees ook: ‘Baby te Huur’ goed leerprogramma voor jonge stellen?
Begrijp me niet verkeerd, dat kan inderdaad heel goed gaan. Met de juiste begeleiding komen sommigen een heel eind en zijn ze prima in staat om een kind op te voeden. Maar helaas zijn er ook genoeg gevallen bekend waarbij het niet goed gaat. Waar kinderen uit huis geplaatst moeten worden, in pleeggezinnen en -tehuizen terechtkomen.
Wetsvoorstel
Oud-kinderrechter Cees de Groot zag veel mensen die niet in staat waren om een kind op te voeden en er toch een kregen. Om daar een eind aan te maken, schreef hij een wetsvoorstel dat het recht op het stichten van een gezin beperkt. Veel mensen zeggen dat het niet mogelijk is om dat recht te beperken, maar volgens Cees de Groot zijn er wel meer beperkingen.
Zo mogen broers en zussen ook geen kinderen krijgen. Dat klinkt misschien gek, maar kijk ook eens naar mensen die een IVF behandeling willen ondergaan, of een kindje willen adopteren. Zij moeten vaak lange vragenlijsten invullen die moeten uitwijzen of zij wel geschikt zijn als ouders.
Wat is echt belangrijk?
Bij het recht op het stichten van het gezin, ligt de focus vaak bij ouders. Een voorbeeld. Twintig jaar geleden was Cees de Groot de kinderrechter in de zaak tegen de familie Stomphorst. In die zaak werd hun vijfde kind uit huis geplaatst. De vier oudere kinderen waren allemaal ook al uit huis geplaatst. De vader van het gezin zei toen: “Jullie halen onze kinderen weg, wij blijven net zo lang doorgaan tot er wel eens eentje thuis mag blijven.”
Lees ook: Kindermishandeling is helaas zoveel meer dan alleen slaan…
Het recht van deze mensen om een gezin te stichten, is dus belangrijker dan het lot van de kinderen. De kinderen in dit gezin komen aan het woord in de documentaire ‘Moederliefde’ die 20 maart zal worden uitgezonden. In het voorproefje zie je een kind dat depressieve klachten heeft, jarenlang van pleeggezin naar pleeggezin is gegaan en nu bij haar gehandicapte moeder woont. Een ander kind zegt zelfs dat het beter was geweest als hun ouders geen kinderen hadden gekregen, ook al was ze er zelf dan niet geweest.
En daar gaat het om. Het leed dat deze kinderen moeten ondergaan als hun ouders koste wat kost hun kinderwens willen vervullen. Het gaat er niet om dat de kinderen niet gewenst zijn, maar, zoals Krissie het zo mooi verwoord, het leed dat hen te wachten staat is ongewenst.
Bron:NOS.nl
Bron beeld: Pixabay