Wasbare luiers? Mij niet gezien!
Als mama to be had ik werkelijk geen idee als het om luiers ging. Natuurlijk wist ik dat een baby ze nodig heeft. Maar zo verschrikkelijk veel? Nee, daar had ik me behoorlijk in vergist. Ik heb bijna een jaar gebruik gemaakt van wegwerp luiers.. Wat een geld! Nu ik kennis heb gemaakt met de wasbare luiers van Bababoe weet ik wel beter!
Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was kon ik niet wachten om er achter te komen of we een jongen of een meisje zouden krijgen. Ik voelde meteen al een enorme drang om te gaan shoppen voor schattige kleertjes in ieniemienie maatjes. Maar er moesten natuurlijk ook allerlei andere dingen geshopt worden, zoals luiers. Als je in een gemiddelde supermarkt opzoek gaat naar de baby producten vind je al snel schappen vol verschillende maten en merken luiers. Maar hoe moest ik nou weten welke maat ik nodig had? En welk merk zou goed zijn?
Wasbare luiers? Mij niet gezien!
Een vriendin die vlak voor mij moeder was geworden had wel eens verteld over wasbare luiers. Maar daar had ik een hard hoofd in. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kon? Het leek me een enorm gedoe. Maar waarom wist ik eigenlijk ook niet. Daarom stond ik er open voor om het eens te proberen.
De test
Een tijdje geleden ontving ik daarom een proefpakket van Bababoe. Hierin zat alles wat ik nodig had om aan de slag te gaan. In het begin was het even puzzelen, maar toen ik eenmaal doorhad hoe ik de luier het beste kon gebruiken was het een eitje. De luiers zijn geschikt voor baby’s vanaf 3 kilo tot en met de zindelijkheid van een kind. Door de drukknoopjes (Bababoe heeft ze ook met klittenband) kan de luier in drie standen vast gemaakt worden en is er nooit meer geklooi met te grote of te kleine maten. De luiers sluiten hierdoor altijd goed aan. Ik had wel eens moeite met het zien van rode striemen op Luca’s buikje als ik zijn luier af deed. Maar nu heeft hij hier helemaal geen last meer van.
Hoe werkt het?
Bij elke luier krijg je standaard twee inleggers, een microvezel inlegger én een vier laags bamboe inlegger. Deze inleggers zorgen voor het absorberen van het vocht. Je schuift ze gemakkelijk via de achterkant van de luier tussen de twee lagen stof zodat ze niet meer kunnen verschuiven. Het is afhankelijk van de hoeveelheid urine of het ook echt nodig is om beide inleggers te gebruiken. In de praktijk heb ik gemerkt dat het voor Luca wel handig was om beide inleggers te gebruiken. En voor de nacht kan je ze zelfs nog dubbel vouwen en in de luier doen zodat je kindje extra lang droog blijft.
Ik verschoon hem met de wasbare luiers net zo vaak als met de wegwerp luiers. Aangezien Luca net 12 maanden was toen ik hier mee begon, is dit ongeveer 5 á 6 keer per dag. Als de luier zelf niet vochtig of vies is geworden hoeven er alleen nieuwe inleggers ingestopt te worden.
En dan nu de ham-vraag: wat als mijn kind een wel bekende spuit luier heeft?
Voor het opvangen van eventuele ontlasting gebruikte ik bij iedere verschoning een nieuw velletje viscose. Hier krijg je er 100 van op een rol! Deze velletjes zorgen er voor dat de ontlasting wordt opgevangen en niet direct op de luier komt. Deze velletjes kan je gewoon weg spoelen in de wc! Hoe handig is dat?! Als er wel wat ontlasting op de luier is gekomen spoel je dit gemakkelijk weg onder de kraan. Als je dit meteen doet voorkom je vervelende luchtjes en vlekken. Deze viscose velletjes zorgen er ook meteen voor dat Sudocreme of andere zalfjes niet direct in aanraking komen met de luier.
Mijn ervaring met wasbare luiers? Ik ben om!
De luiers zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en prints. Mijn persoonlijke favoriet is de luier met snorretjes, lekker stoer! Hierdoor lijkt het niet eens alsof Luca een luier aan heeft. Ze voelen enorm zacht aan – zowel van binnen als van buiten. Erg comfortabel dus als je het mij vraagt! En meer dan dat! Het aanschaffen van wasbare luiers kost iets, maar je kan er jaren mee vooruit dus dat heb je er zo weer uit. Plus dat het een stuk minder schadelijk is voor het milieu en de gezondheid van je kindje. Dat telt toch ook? Natuurlijk moet je de luiers wassen en dat kost ook geld. Maar wassen deed ik toch al en die kleine lapjes stof extra merk ik echt niet. Kort om: ik zie alleen maar voordelen!
Ben je nog steeds niet helemaal zeker van alle voordelen van wasbare luiers? Bestel dan gewoon een proefpakket. Hier zit alles in wat je nodig hebt om het zelf te ervaren. Ben je er na het gebruik hiervan overtuigd? Dan wordt de prijs van het proefpakket verrekent met een startpakket!
>> Voor meer informatie kijk op: www.bababoe.nl. Wil jij ook overstappen op wasbare luiers? Met de code L2BM krijg je als volger van Love2BeMama 10% korting op het hele assortiment.