Mijn kind presteert slecht op school. Waar kan dit aan liggen?
Mijn kind presteert slecht op school; wat kan ik doen? Als de schoolprestaties verslechteren heeft je kind moeite met de algemene schoolprestaties en zijn er vaak ook achterliggende problemen. De problemen kunnen voorkomen in een klas of gedurende de hele (basisschool)carrière. Meestal zie als ouder een plotselinge of geleidelijke daling van de cijfers en rapporten. Waar kunnen slechte schoolprestatie aan liggen en wat kun je eraan doen?
Mijn kind presteert slecht op school
Een kind wat slecht presteert op school vertoond enkele signalen. Zo wil een kind wat slecht presteert minder graag naar school, wordt huiswerk meestal op de lange baan geschoven en dalen de cijfers. Er wordt liever niet over school of resultaten gepraat en ook het rapport wordt liever achterwege gehouden.
Schoolprestaties zijn niet alleen lage cijfers maar ook de houding van je kind ten aanzien van school en hoe je kind zich voelt. Je hoeft namelijk niet een rapport met alleen maar hoge cijfers te hebben, ook wanneer je lagere cijfers haalt kun je goed presteren op school. Als je kind niet lekker in zijn vel zit en hij gooit er op school met de pet naar, dan is het verstandig om de algemene schoolprestaties onder de loep te nemen en dit bespreekbaar te maken.
Oorzaak slecht presteren op school
Er zijn enkele (mogelijke) oorzaken voor wanneer de schoolpresentaties minder worden. Pesten is er hier een van, omdat dit je kind belemmert om zich te kunnen concentreren op het schoolwerk. Faalangst of onzekerheid kan ook zeker worden aangeduid als oorzaak, eveneens het gebrek aan slaap of een plotselinge verandering in het gezinsleven. Daarnaast kan het zo zijn dat je kind een probleem heeft met de concentratie of bijvoorbeeld dyslectisch is.
Hoe kan ik een kind wat slecht presteert helpen?
Als ouder zie je natuurlijk graag dat je kind uitblinkt op school. Als dit niet het geval is of er over bepaalde vakken zorgen ontstaan dan wil je jouw kind natuurlijk heel graag helpen. Er zijn bepaalde dingen die je als ouder kan doen om het slechtere presteren vroegtijdig te herkennen of om te helpen om het wat beter te maken. Als je kind ongelukkig is op school kunnen de schoolprestaties hier ook onder lijden en kan het zijn dat hij niet meer naar school wil. Dat wil je voorkomen.
Laat je kind wat vertellen over de schooldag
Door iedere dag een gesprekje te houden over school en hoe de dag is verlopen krijg je vaak al snel inzicht over welke vakken je kind wellicht moeilijk vindt. Dit is overigens ook helemaal niet vreemd. Tenslotte zijn we niet allemaal goed in rekenen of taal of tekenen. Het is echter wel belangrijk dat je kind zijn best blijft doen en niet blijft hangen in wat er niet lukt. Blijf als ouder zijnde dus altijd positief, zonder te veel te laten merken van teleurstelling of door te veroordelen.
Blijf in gesprek met de leerkracht
Door naar rapportgesprekken te gaan kom je er vaak al snel achter waar je kind moeite mee heeft en waarom. Ook is de leerkracht de persoon die je wellicht kan vertellen over een eventuele, externe oorzaak zoals pesterijen en je kan helpen met eventuele verdere tests. Op school kan je kind tevens geholpen worden met het inhalen van een eventuele achterstand, ook door middel van opdrachtjes voor thuis.
Wat kan je nog meer doen?
Als je kind slecht presteert op school; help je kind dan met organiseren. Zeker als je kind de neiging heeft om slordig te werk te gaan.
Een dagelijks, vast ritme op het gebied van huiswerk is ook heel nuttig. Laat je kind pauze houden als het even nodig is, maar zorg dat de dagelijkse taken klaar zijn hoe vaak de concentratie ook even onderbroken moet worden. Complimenteer je kind meer op de inzet dan op de resultaten. Dit is goed voor het zelfvertrouwen.
Als het nodig is dan kan je zorgen dat je kind bijles krijgt. Het liefste vanuit school om extra (werk)druk te voorkomen. Iemand die bijles geeft kan je kind helpen om bepaalde problemen op een andere manier te benaderen en zo te begrijpen. Is je kind dyslectisch? Dan is het wijs om iemand te zoeken die ervaring heeft met het lesgeven aan dyslectische kinderen.
Lees verder onder de afbeelding!
Zorg dat je kind ’s nachts genoeg slaapt. Een kind heeft tussen de 8 en 10 uur slaap per nacht nodig. Een slechte nachtrust is van invloed op de concentratie en kan zorgen voor hoofdpijn en andere klachten. Laat je kind een uur voor bedtijd de computer, televisie of IPad afsluiten. Het licht van deze apparaten kan ervoor zorgen dat je kind slechter slaapt.
Gezond eten kan je kind helpen met de concentratie gedurende dag. Houd jezelf hierbij aan de schijf van vijf om ervoor te zorgen dat je kind alle benodigde voedingsmiddelen binnenkrijgt. Zorg dat je kind ontbijt en geef een gezond pauzehapje mee voor op school.
Daarnaast is het belangrijk dat je kind voldoende beweegt. Het liefste iedere dag. Voldoende beweging zorgt voor een heldere geest en een betere nachtrust. Speelt je kind liever niet buiten? Doe dan samen wat leuke oefeningen om in beweging te blijven. Gezellig en gezond!
Schoolprestaties verbeteren
Wanneer de schoolprestaties verbeteren, complimenteer je kind hier dan ook mee. Bespreek ook de goede schoolresultaten en blijf je kind in de gaten houden. Vraag ook regelmatig een gesprek aan op school om de schoolprestaties en de ontwikkeling van je kind in de gaten te houden. Slechte schoolprestaties hebben vaak nog een extra oorzaak zoals eerder hierboven al beschreven. Als je kind niet lekker in zijn vel zit, er een slechte thuissituatie is of er andere dingen spelen dan presteert je kind ook slecht op school.
Als de problemen blijven, de schoolprestaties niet verbeteren en je kind misschien helemaal niet op zijn plek is op school; misschien is het dan tijd om te kijken naar een andere school. Bespreek dit ook met de leerkracht van je kind. Zou dit het probleem oplossen of heeft het geen zin? Hier moet je samen uitkomen!