Kinderen onthouden naam ‘tafel’ beter, omdat ze die vaak zien
Hoe vaker een baby bijvoorbeeld een stoel ziet, hoe sneller de baby het woord ‘stoel’ zal zeggen. Daarom zal een kind niet snel ‘waterkoker’ zeggen. Ja, je hebt gelijk, het klinkt logisch. Maar nu weet je hoe dat komt.
Amerikaanse onderzoekers van de universiteit in Indiana onderzochten acht kinderen. Zo’n 4,5 uur per dag kregen ze een camera op hun hoofd. Zo konden de onderzoekers ziet wat de kinderen zagen. De ouders en verzorgers van de kinderen konden zelf kiezen wanneer de camera werd aangezet.
Er werden in totaal 917.207 maaltijden gefilmd. Elke 5 seconden werd er een beeld vastgelegd. In één zo’n beeld stelden onderzoekers vijf objecten vast. In totaal 745 verschillende objecten.
Tafel, stoel en lepel in top 15
Er kan onderscheid worden gemaakt in drie categorieën woorden. Dat heeft te maken met de leeftijd van de kinderen waarop ze bepaalde woorden leren. Te verdelen in: woordjes die kinderen leren vóór ze 16 maanden oud zijn, als ze tussen 16 en 30 maanden oud zijn en woorden die ze leren als ze ouder zijn. De top 15 woorden die de meeste kinderen als eerste konden zeggen, waren bekende voorwerpen, die ze veel zien in hun omgeving, zoals tafel, stoel en lepel.
Lees ook: 10x Brabbeltaal en Prietpraat
De resultaten kunnen helpen bij de taalontwikkeling van kinderen met spraakproblemen of autisme. Zo zou je kunnen inspelen op het visuele aspect. Onderzoeker Elizabeth M. Clerkin: “Het is belangrijk om rekening te houden met wat kinderen dagelijks zien. Het brengt een heel nieuw aspect aan het leerproces. Je moet je niet zorgen maken over woorden die kinderen niet snel oppakken.”
Bananana…
Bron afbeelding: Pixabay