Natuurlijke anticonceptie
Er zijn een aantal blogs geschreven over anticonceptie zonder hormonen. Suzanne begon een zoektocht naar anticonceptie zonder hormonen. Wat zijn de alternatieven voor bijvoorbeeld de pil of een spiraal? Misschien grijpen wij vrouwen te snel naar de pil (met alle gevolgen van dien). Er zijn ook andere middelen. In deze blogs liet Suzanne zien wat de mogelijkheden zijn. Sinds een paar maanden gebruik ik de Lady-Comp. Ik ben heel blij dat ik geen hormonen meer in mijn lijf heb of hoef te slikken. Naast een aantal anticonceptiemiddelen zonder hormonen is er ook nog natuurlijke anticonceptie. Daarover lees je mer in deze blog.
Natuurlijke anticonceptie, Sensiplan
Nadat ik eerder de Lady-Comp onderzocht, kwam ik nu weer iets nieuws tegen op het gebied van anticonceptie, Sensiplan. In eerste instantie is de website een beetje onoverzichtelijk, veel informatie en het is me niet meteen duidelijk wat dit nu weer voor een ‘middeltje’ is. Dan lees ik verder, het is geen middel. Het is een cursus om de signalen van vruchtbaarheid bij jezelf te leren kennen.
Basiscursus
Als je gebruik wil maken van NFP (Natural Family Planning), is het belangrijk goed te kunnen bepalen wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Hiervoor kun je bij Sensiplan een basiscursus volgen. Hier leer je van een gecertificeerd consulent de signalen te herkennen van de vruchtbare en onvruchtbare periode. Deze basiscursu bestaat uit 5 avonden in een periode van 6 maanden. Je zit in een groep van maximaal 4 stellen en de avonden bestaan uit een gemeenschappelijk en een individueel deel. Vanaf het begin van de cursus ga je je cyclus bijhouden en dit kan je bespreken op de cursusavonden. Ook tussendoor kun je telefonisch contact hebben met je consulent om een en ander te bespreken.
Zwanger worden
Als je zwanger wil worden is de basiscursus ook een goed begin. Zo kan je de informatie over je cyclus gebruiken om te weten op welke dagen je goed zwanger kan worden. Er is ook een speciale cursus voor stellen die ongewenst kinderloos zijn. Uiteraard is NFP ook goed geschikt om juist te voorkomen dat je zwanger wordt. Je kiest dan voor periodieke onthouding en hebt dus geen geslachtsgemeenschap op je vruchtbare dagen.
Voor- en nadelen
Voordelen van deze manier van anticonceptie zijn dat je geen hormonen hoeft te slikken. Daarnaast leer je je eigen lichaam goed kennen en wanneer je zelf kan bepalen of je een eisprong hebt is dat ook handig als je juist zwanger wil worden. Het nadeel is dat jij en je partner jezelf wel moeten kunnen beheersen op dagen dat je vruchtbaar bent. Daarnaast moet je dagelijks bewust bezig zijn met je vruchtbaarheid. Voor een warrig type als ik lijkt me dit lastig. Ik zou al snel iets hebben van laat maar en de eventuele gevolgen daarvan laten zich raden.
Speciale cursussen
Naast de basiscursus en de cursus voor mensen die graag zwanger willen worden zijn er nog speciale cursussen voor mensen in de overgang en moeders die borstvoeding geven. In deze cursussen leer je de informatie uit de basiscursus toe te passen op deze specifieke situaties.
Betrouwbaarheid
De betrouwbaarheid van een anticonceptiemethode wordt uitgedrukt in het aantal zwangerscappen per 100 vrouwen. De Sensiplan methode is getest en deze testen leveren een gemiddelde van iets minder dan 2 zwangerschappen per 100 vrouwen per jaar op. De betrouwbaarheid van deze methode valt of staat, net als bij de meeste methoden, uiteraard met hoe strikt je het zelf toepast.
Mijn mening
Voor mij persoonlijk is deze methode van anticonceptie niet geschikt. Ik ben te gemakzuchtig en zou makkelijk denken, laat maar. Ik heb daarnaast niet zoveel moeite met de hormonen die mijn spiraal nu afgeeft en aan mijn spiraal hoef ik niet meer te denken als het erin zit. Toch kan ik me voorstellen dat het voor mensen die een stukje nauwkeuriger zijn met dit soort dingen een fijne methode is. Je weet precies zelf wanneer je vruchtbaar bent en wanneer je dus beter even geen seks kan hebben. Daarnaast leer je je eigen lichaam goed kennen, dat kan ook nooit kwaad.
Zijn er nog methodes (met of zonder hormonen) waar jij meer over zou willen lezen? Laat je reactie achter en wij gaan op onderzoek uit!