Navelklem, navelveter of cord-ring waar kies jij voor?
Na de geboorte van je kindje komt het moment dat de navelstreng doorgeknipt wordt, vaak wordt dit door de vader gedaan. Uit onderzoek is aangetoond dat het niet direct afnavelen (zoals het doorknippen ook wel genoemd wordt) in het belang is van je kind. Bij de geboorte heeft je kind 70% van zijn bloed in zijn lichaam en 30% zit nog in de placenta en navelstreng door het uitlaten kloppen heeft hij meer bloed en zal daardoor in de eerste dagen ook minder afvallen. Je kindje zou ook minder stress ervaren bij het later door knippen. In navelstreng bevind zich het gelei van Wharton, deze zwelt na de bevalling op en zorgt dat de bloedvaten worden afgesloten, hierdoor heb je minder kans op nabloedingen.
De navelstreng afbinden; hoe doe je dat?
Maar als dat knippen dan eindelijk zo ver is hoe bind je deze dan af? Er zijn steeds meer verschillende methodes. Bij de bevalling van mijn kinderen kende ik alleen nog maar de blauwe klem die standaard in je kraampakket meegeleverd wordt. Onze oudste werd in het ziekenhuis geboren en heeft deze klem nooit gehad.
Onze jongste wel, z’n klein popje met voor mijn gevoel een reuze klem op haar buik. Ik vond het maar een onding en soms ook best spannend of hij niet klem kwam te zitten, ze had ook nog eens een hele dikke navelstreng waardoor het lang duurde voor deze er af viel. Daarom ben ik na haar geboorte opzoek gegaan naar alternatieven. Iets wat meer baby, maar ook mama vriendelijk is en zo kwam ik eerst uit bij de gehaakte navelveter en later de steriel verpakte.
Lees ook: Heel veel gratis babydozen en kraampakketten
Gehaakte navelveter
Een gehaakte navelveter wordt gemaakt doorgaans gemaakt van 100% katoen en heeft aan het einde een lief vormpje zoals een hartje, bloemetje of strikje. Als deze niet steriel komt kun je bij de verloskundige vragen of ze hem in de autoclaaf willen leggen.
Ook heb je de steriele veter welke gemaakt is van 100% gebleekt katoen. De veter is een mooi alternatief op de klem en geeft minder irritatie bij je kindje. Wel wordt aan geraden er twee te kopen in verband met breken van de navelveter en controleer altijd even of je verloskundige ervaring heeft met een navelveter. Niet elke verloskundige wil dit gebruiken. Bij niet juist knopen kan er een bloeding ontstaan, echter als een navelklem niet juist geplaatst wordt kan dit ook.
De Navelring; cord-ring
In opmars is nu de cord-ring ook wel navelring genoemd, hier zijn veel verloskundige erg over te spreken. De cord-ring wordt gemaakt van natuurrubber en is een heel klein ringetje die om de navelstreng geschoven wordt. Het grote voordeel is dat, omdat hij zo klein is, hij niet achter kleding of een luier kan blijft haken en de kans op ontstekingen kleiner is. De cord-ring is bijna gewichtloos. Hij is goed schoon en droog te houden.
Er zijn ook nog andere alternatieven zoals de lotusbevalling waarbij de navelstreng niet doorgeknipt wordt en de placenta bij je kindje blijft. Hierbij wordt de navelstreng doorgebrand door middel van kaarsen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Dit wordt vaak door een belangrijk persoon gedaan zoals vader, moeder, opa, oma of de doula.
Een hoop keuze, welke kies jij?
Keuzes navelstreng doorknippen
Navelklem:
- Blauw of wit van kleur
- Hard plastic
- 5,5 cm breed
- makkelijk droog te houden
- steriel verpakt
- De navelklem zit standaard in je kraampakket
Navelveter:
- In 2 vormen te krijgen, gehaakt of van ongebleekt katoen
- Leuke vrolijke kleuren en vormen te krijgen
- Babyvriendelijker
- Gemaakt van natuurlijk materiaal
- Mits goed geknoopt net zo veilig als een klem
- Indien niet steriel verpakt kan je aan je verloskundige vragen of zij hem even in de autoclaaf willen leggen
Cord ring:
- Heel klein ringetje, lijkt op een elastiekje
- Gemaakt van natuur rubber
- Blijft niet haken achter kleding of luier
- babyvriendelijker
- Zogoed als gewichtloos
- Steriel verpakt
- Makkelijk schoon en droog te houden
Een hoop keuzes, wat kies jij?
Photo by Dominika Roseclay from Pexels