Nederlanders krijgen te weinig kinderen
Nederland vergrijst, want er worden steeds minder kinderen geboren. Volgens de econoom Robin Fransman verarmen we als we geen kinderen meer krijgen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in de eerste vier maanden van 2017 meer mensen overleden dan dat er baby’s werden geboren!
Al een aantal jaren krijgen de vrouwen in ons land minder kinderen. Vorig jaar kregen ze gemiddeld nog 1,66 kind per vrouw en dat was 10 jaar terug nog 1,77. Volgens de vrouwen komt dit door hun onzekere financiële situatie, dan denken ze minder of later na over kinderen. Ze hebben geen vast contract, verdienen te weinig of zijn onzeker over hun toekomstige arbeidssituatie.
De econoom Fransman denk dat de overheid hier wel wat aan kan doen: “Als de overheid de jongeren voor de pensioenen en de zorg van de ouderen laat opdraaien, dan is het aantal kinderen toch ook een taak van de overheid? Zo lang er niet voldoende kinderen zijn, dan gaat die zorg en pensioen natuurlijk ook zwaarder drukken.” Volgens Fransman zorgt de overheid er momenteel niet voor dat het financieel aantrekkelijk is om kinderen te krijgen, vaak krijgen gezinnen juist te maken met een financieel risico. “Zo sterft de samenleving langzaam uit.”
Wat zou ideaal zijn?
Gemiddeld zou een vrouw ongeveer 2,1 kind moeten krijgen, zodat de Nederlandse samenleving niet uitsterft. Sommige vrouwen zullen dan 3 kinderen krijgen en anderen 1 kind. Zo zou het volgens Fransman stabiel blijven.
Ook in de rest van Europa ziet het er niet zo goed uit. Sinds 2015 overlijden er meer mensen dan dat er baby’s worden geboren. In landen als Duitsland, Italië en Roemenië is die trend sterk. Maar door de huidige migratie blijft het inwoneraantal nog wel stijgen.
Bron: NOS.nl – Bron hoofdafbeelding: Pixabay