Waar ben je naar opzoek?

Nieuw onderzoek laat zien hoe teveel schermtijd voor een vertraagde hersenontwikkeling zorgt

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Nieuw onderzoek laat zien hoe teveel schermtijd voor een vertraagde hersenontwikkeling zorgt

Het is nog altijd onduidelijk hoe de hedendaagse technologie – en dan in het bijzonder een overvloed aan ‘schermen’ in ons leven – het leven van onze kinderen beïnvloedt naar mate ze groter worden en zich ontwikkelen. Al jarenlang worden we gewaarschuwd dat kinderen een limiet moeten hebben als het aankomt op zogenaamde ‘schermtijd’, maar waarom? Een nieuw onderzoek geeft wellicht antwoord.

Het onderzoek is uitgevoerd in het Cincinnati Children’s Hospital en is pas geleden gepubliceerd in JAMA Pediatrics. Onderzoekers hebben gebruik gemaakt van MRI scans om de hersenen van kinderen tussen de drie en vijf jaar oud te onderzoeken. Gebaseerd op hoeveel schermtijd de kinderen op reguliere basis kregen, is de voorlopige conclusie bereikt dat te veel schermtijd samenhangt met een vertraagde hersenontwikkeling.

De conclusie

Dit is hoe ze tot deze conclusie zijn gekomen: De onderzoeken namen als eerst een test af ontwikkeld door de American Academy of Pediatrics om te bepalen hoe vaak, wanneer, en hoe laat. Daarnaast is bepaald om wat  voor een content het ging  en of er samen- of alleen naar de content gekeken is. Buiten dit is er een cognitieve test afgenomen bij de kinderen, gevolgd door een MRI-scan om de hersenen van de kinderen grondig te kunnen onderzoeken.

Telefoonkabels van de hersenen

Hierbij is er vooral gekeken naar de onderdelen van het brein die als het ware functioneren als ‘telefoonkabels’. Ze vormen connecties tussen verschillende delen van de hersenen en tussen het brein en het zenuwstelsel. De onderzoekers concludeerden dat de ‘verbindingen’ bij kinderen die dagelijks langer dan een uur achter een schermpje zaten, een gedesorganiseerd en onderontwikkeld zijn. Dit waren tevens dezelfde kinderen die lager scoorden tijdens de cognitieve test die voor de MRI’s is afgenomen.

Reden tot zorg

Wetenschappers zijn van mening dat het resultaat een reden is tot zorg, omdat juist dit deel van de hersenen in verbinding staat met de spraakontwikkeling, leesvaardigheid, begrip en probleemoplossend vermogen. “Het zijn de banen in waarvan we weten dat ze onderdeel zijn met taal- en geletterdheid,” aldus Dr. John Hutton. Hoofdauteur van deze studie. “En deze waren relatief onderontwikkeld bij kinderen met meer schermtijd.”

Lees ook: En cold turkey schermtijd detox: hebben we het overleefd?

De basis

Daarnaast ontwikkelen de kinderhersenen zich in rap tempo tot een kind de vijf jaar bereikt. Het is als het ware de basis voor de rest van het leven en een gezonde hersenontwikkeling.

Interactie vs. schermtijd

Desondanks is het zo dat we vandaag de dag in een tijd leven dat schermpjes overal te vinden zijn. Het is daarnaast ook belangrijk dat deze resultaten nog voorbarig zijn. Daarnaast zijn er genoeg andere onderzoeken die uit hebben gewezen dat kinderen het snelst leren door te communiceren met volwassenen. Dus misschien is het niet de schermtijd wat een probleem oplevert, maar dat schermpjes veelvuldig worden gebruikt om de broodnodige interactie te vervangen?

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 6 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 6 maanden geleden
  • 4 minuten lezen