Nieuwe wet vrijwillige ouderbijdrage scholen
Elke school heeft een vrijwillige ouderbijdrage. Maar deze ouderbijdrage was toch altijd verplicht en dus niet vrijwillig. Helaas kon (en wilde) niet elke ouder deze ouderbijdrage betalen en werden kinderen buitengesloten voor activiteiten als schoolreisjes en andere uitjes. De Tweede Kamer heeft nu ingestemd met een wet die zorgt dat een ouderbijdrage op school nu ook echt vrijwillig is.
Gemiddelde vrijwillige ouderbijdrage
Veel scholen maken niet duidelijk dat de ouderbijdrage vrijwillige is. Er wordt dan toch geacht dat deze door een ieder wordt betaald. De gemiddelde ouderbijdrage ligt op 57 euro maar er zijn ook scholen die meer dan 600 euro vragen. Hoe rijker de ouders op school hoe hoger de ouderbijdrage.
Druk vanuit school
Officieel zijn scholen verplicht je er als ouder op te wijzen dat de ouderbijdrage ook echt vrijwillig is. Dit schijnt alleen niet altijd te gebeuren. Ouders voelen daardoor de druk om het te betalen, wat niet elke ouder kan. Ze durven het dan ook niet goed aan te geven. Er zijn zelfs scholen die dan kinderen niet mee laten gaan met een uitje. Zo kon vader Thomas bijvoorbeeld de ouderbijdrage niet betalen en kreeg hij ook nog eens forse aanmaningen.
Lees ook: Onderzocht: Kinderen geboren in september zijn slimmer
Betalen: Per uitje of in één keer
Hoe de ouderbijdrage wordt gefactureerd verschilt per school. Bij de ene school is dat aan het begin van het schooljaar, bij de andere school kan dit per uitje of activiteit zijn.
De Eerste Kamer stemt binnenkort over de wet.
Photo by Pragyan Bezbaruah from Pexels