Onzeker jongetje met een taal ontwikkelingsvertraging
Mijn oudste zoon heeft meer tijd nodig met leren lezen en schrijven. De school en de logopedist wilden vorig jaar graag dat hij hiervoor onderzocht werd. Uit onderzoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis is gebleken dat zijn IQ gemiddeld is, maar dat hij een taal ontwikkelingsvertraging, met te weinig kennis van klanken, heeft. Dit noemen ze een verstoring in fonologische kennis.
Vermoeid uit school
Dat hij erg moe uit school komt, is volgens het Wilhelmina Kinderziekenhuis niet gek. Hij doet enorm zijn best, maar sommige letters blijven niet hangen. We moeten veel met hem oefenen. Herhaling is goed! Het doel is dat zijn hersenen het uiteindelijk goed zullen opslaan. Ook denken ze dat hij misschien dyslexie heeft, omdat dit vaak in combinatie gaat met een verstoring in fonologische kennis. Mijn zoon is alleen nog te jong om hiervoor getest te worden.
Ik stond hier als moeder niet gek van te kijken. Want na twee jaar discussiëren met de huisarts mochten we na de zoveelste oorontsteking eindelijk naar de KNO arts. De KNO arts heeft hem snel aan buisjes in zijn oren geholpen. Hij was toen bijna 3,5 jaar. In een paar maanden tijd zag ik een enorme vooruitgang in zijn spraak. Hij heeft naar mijn mening ons drie jaar niet goed kunnen verstaan. We kregen toen hij bijna 4 jaar was hulp van de logopedist. Zal dit de reden zijn van zijn taal ontwikkelingsvertraging?
Lees ook: Hoe kun je een kind met spellingsproblemen helpen?
Onzekerheid
Hij is lief, leergierig, grappig, leuk, sensitief, dromer, inlevend, creatief, zorgzaam en mijn zoon! Hij is alleen ook heel erg onzeker. Ik vind dit lastig. Ik wens hem al het geluk van de wereld, maar zijn onzekerheid (en perfectionisme) werkt niet mee. Hoe kan ik als moeder hem hier het beste in ondersteunen?
Ik vind het belangrijk dat hij in zijn eigen tempo mag leren, maar in het huidige onderwijs is dit lastig. Als je al iets buiten de boot valt, willen ze je onderzoeken. Terwijl ik soms denk; misschien zijn de hersenen van mijn kind gewoon nog niet rijp genoeg voor groep 3.
Niet lang na deze gedachte las ik 18 september jl. een artikel in Trouw:
Oplossing voor het lerarentekort: wacht tot het kind rijp is voor de leerstof
Dit artikel zorgde dat ik gesteund werd in mijn gedachte over mijn zoon.
Doubleren
Mijn zoon is blijven zitten in groep 3. Hij vroeg of hij zijn vriendjes zou blijven zien en of hij weer dezelfde juffen zou krijgen. Hij leek opgelucht door de antwoorden die hij kreeg. Hij is een jongetje die zich snel probeert aan te passen. Wel gaf hij, een paar weken na de zomervakantie, huilend aan dat hij niet anders wil zijn dan andere kinderen, dat hij ook graag goed wil lezen en schrijven en dat hij niet zo snel moe zou willen zijn.
Ik gaf toen aan dat sommige kinderen misschien wat sneller zijn met lezen, schrijven en rekenen, maar dat dit niet betekent dat deze kinderen beter of slimmer zijn. Dat ik van hem houd en dat ik zeker weet dat het goed gaat komen.
Lees ook: Voorlezen aan je baby; waarom is dat goed?
Prestatiedruk
Gelukkig merk ik (voor hem) dat de herhaling in letters helpt en dat het hem op dit moment iets makkelijker afgaat dan vorig jaar, maar hij blijft onzeker. Hij is pas 7 jaar en hij voelt nu al een enorme druk om te presteren, de wil om aardig gevonden te worden. Ik wou dat dit anders kon, dat ik hem beter kon helpen.
Heeft er iemand tips die helpen mijn zoon wat meer zelfvertrouwen te geven? Of heb je zelf als ouder ervaring met een taal ontwikkelingsvertraging?
Photo by Caleb Oquendo from Pexels