Op welke leeftijd geef je je kind een smartphone?
Ik heb altijd geroepen dat mijn kinderen pas in de eerste klas van het Voortgezet Onderwijs, een smartphone krijgen. Maar ik was mij er wel van bewust dat ik ook moest kijken naar de situatie en mijn kind. De oudste wordt 11 jaar maar tot op heden hebben ze het niet over een eigen telefoon. We hebben een ‘huismobiel’ die ze mee krijgen als ze gaan zwemmen of naar de stad gaan. Met deze mobiel mogen ze ook vriendjes en vriendinnetjes appen. Dit werkt vooralsnog prima!
Maar op welke leeftijd geef je je kind een smartphone? Zoals ik al zei: geen kind is hetzelfde dus ik kan hier geen ‘magisch getal’ aan hangen.
Je kind een smartphone?
Elk gezin heeft zijn eigen reden om een kind een smartphone te geven. Aangezien er veel dingen zijn om rekening mee te houden, is het moeilijk te zeggen welke exacte leeftijd goed is om je kind een smartphone te geven. Er zijn een paar vragen die een ouder kan stellen en die je kunnen helpen om de beslissing te nemen.
- Moet je kind om veiligheidsredenen jou kunnen bellen? Is hij bijvoorbeeld vaak alleen thuis of moeten ze een stuk fietsen voordat ze thuis zijn?
- Zijn ze in staat om goed om te gaan met een mobiel? Kennen ze de online gevaren, weten ze wat online pesten inhoud en kennen ze de regels op school betreft het gebruik van een mobiele telefoon?
- Kunnen ze omgaan met de foto- en videofuncties en deze normaal gebruiken? Zetten ze deze functies niet in om andere (online) voor gek te zetten?
- Weten ze wat het inhoud wanneer ze ‘iets’ online plaatsen? Kennen ze de consequenties van het altijd online blijven staan?
- Kunnen ze omgaan met beltegoed of een mobiel abonnement? En maak je daar afspraken over?
Wat zijn de voordelen van kinderen met een mobiele telefoon?
Naast de vele nadelen zijn er ook voordelen om je kind een mobiele telefoon te geven:
- Je kunt ze altijd bereiken en je geeft ze een stukje ‘veiligheid’ mee. Als er wat is kunnen ze ook jou bereiken!
- Telefoons spelen veel meer een rol binnen het onderwijs. Het kan dus ook een educatieve functie hebben.
- Op de basisschool worden er al groeps-apps opgericht. Valt jouw kind niet buiten de boot als hij geen mobiel heeft en dus ook niet in deze groepen zit?
- Door de mobiele telefoon krijg je ook een verhoogde sociale interactie met leeftijdsgenoten. Dit kan een manier zijn om in contact te komen met klasgenoten. Voor kinderen die daar normaal moeite mee hebben is dit wel een makkelijkere manier.
In gesprek met je kind
Vraagt je kind om een smartphone? Dan zou ik hierover zeker in gesprek gaan. Vertel wat de voor- en nadelen zijn, de gevaren van het gebruik van een mobiele telefoon en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Je kan ze ook de volgende vragen nog stellen:
- Waarom wil je een mobiele telefoon?
- Wat vind jij de voordelen van een mobiele telefoon?
- Waar wil je een mobiele telefoon voor gaan gebruiken?
- Ga je zelf meebetalen aan de telefoon en/of het abonnement of treffen we daar een regeling voor?
- Weet je wat de kosten zijn van (het gebruik van) een mobiele telefoon?
- Wat ga je doen als je hem verliest, als hij gestolen wordt of als hij kapot gaat? (om te voorkomen dat hij stuk gaat koop je smartphonehoesjes).
- Waar gebruik je je telefoon wel en waar gebruik je hem niet?
- Mogen wij hem af en toe controleren?
Wij als ouders gebruiken 24/7 onze mobiele telefoon en geven hierin niet altijd het goede voorbeeld. Houd dat ook in je achterhoofd. Wil je dat je kind zich aan ‘regels’ houdt, volg die regels dan zelf ook op. Houd het gesprek open en blijf niet teveel vasthouden aan hoe je vroeger dacht over de ideale leeftijd om je kind een smartphone te geven. Dit kan namelijk ook tegendraads werken. Blijf kijken naar je kind en de omstandigheden en ga het gesprek aan!