Waar ben je naar opzoek?

Het pessarium: waarom wel of niet?

1 minuut lezen Marian Alons
Het pessarium: waarom wel of niet?

Het is belangrijk dat je je verdiept in de verschillende soorten anticonceptiemiddelen. Gebruik je iets met of juist zonder hormonen? Gaan jullie ‘dubbeldekken’ of is één voorbehoedsmiddel genoeg. In dit blog een uitleg over het ietwat onbekende pessarium, want minder dan 1% van de vrouwen gebruikt het! 

Wat is het precies?

pessariumHet is een voorbehoedsmiddel voor de vrouw. Het pessarium is een soort rubberen kuipje met een stevige rand, die wel flexibel is. Je kunt het ook diafragma of barrièremiddel noemen. De bedoeling is dat je het pessarium in je vagina plaatst, zodat het de baarmoedermond afsluit. Zo kunnen er geen zaadcellen in je baarmoeder of eileiders komen. Ook is het belangrijk dat je voor én na het inbrengen van het pessarium, het eerst goed insmeert met een een zaaddodend middel.

Hoe betrouwbaar is het?

Als je het pessarium op de goede manier inbrengt en gebruikt, is het zeker een betrouwbare methode om een zwangerschap te voorkomen. De kans dat het dan misgaat is minder dan 1% per jaar! Helaas blijkt uit de praktijk dat het nog niet altijd goed gebruikt wordt en wordt 3-4% van de vrouwen die een pessarium gebruikt per jaar zwanger.

Lees ook: Anticonceptie zonder hormonen? Het bestaat!

En wat zijn de bijwerkingen?

Niet zo heel veel! Je voelt ‘m zelf niet zitten. De man kan ‘m misschien wel voelen tijdens de seks. Wel kunnen er huidirritaties ontstaan door bijvoorbeeld (onbekende) allergieën. Vrouwen kunnen overgevoelig reageren op het zaaddodend middel of vrouwen krijgen een rubberallergie.

Wanneer niet gebruiken?

Om verscheidene redenen kun je beter geen pessarium inbrengen.
– Als je nog nooit seks hebt gehad
– 6 weken na je bevalling
– Als je een verzakking van de baarmoeder hebt
– Als je niet goed met je vinger in je vagina kunt of wilt

Advies

Je doet er wel verstandig aan om alsnog een condoom te gebruiken tijdens de seks, omdat je met alleen een pessarium niet beschermd bent tegen geslachtsziektes.

Graag horen we jouw ervaring met het pessarium (of andere anticonceptiemiddelen). Deel ze in de reacties of stuur een berichtje.

Lees hier meer blogs over anticonceptie (zonder hormonen).

Bronnen: dokterdokter.nl

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen