Waar ben je naar opzoek?

Sexting: scholen straffen ook slachtoffers

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Sexting: scholen straffen ook slachtoffers

Het klinkt een beetje gek: een slachtoffer van sexting wordt geschorst van school. Je zou zeggen: straf alleen degene die de foto heeft doorgestuurd. Maar toen op een school voor de tweede keer naaktfoto’s van hetzelfde meisje rondgingen, werd deze maatregel toch genomen.

Er zijn wel meer scholen die de kinderen die op de foto’s staan een tijdje van school sturen. Welke scholen precies, dat is niet bekend. Een leraar van een van deze scholen, hij wil anoniem blijven, verdedigt de methode. “We vroegen het meisje hoe zoiets opnieuw kon gebeuren. Bleek dat ze na een paar keer aandringen van een jongen toch opnieuw overstag was gegaan, terwijl ze wist wat de consequenties konden zijn.”

Lees ook: Wat is sexting en wat kun je er als ouders aan doen?

Geen zelfreflectie

De leraar vervolgt: “Het was een signaal naar het meisje én de jongen toe: jullie hebben allebei iets doms gedaan waar je over na moet denken.” Hij benadrukt dat de manier waarop gehandeld wordt ook afhangt van de persoon en de situatie. Het kan namelijk ook een schreeuw om aandacht zijn. “Vooral als er geen zelfreflectie is. In dat geval heb je te maken met herhaaldelijk gedrag, dat kan ook op andere vlakken zijn, zoals eetproblemen, pesten en automutilatie. In dat geval moet er hulp gezocht worden van buitenaf.”

Ellen Hondius van Stichting School en Veilig kan zich deze reactie wel voorstellen. “Bij sommige leerlingen ontbreekt inderdaad het reflecteren op het eigen handelen. De consequente kan dan een straf zijn.” Ze benadrukt dat een groot deel van de meiden zich schaamt en problemen ondervindt. Die stuur je niet weg als straf. Maar volgens haar hoeft een schorsing niet altijd een straf te zijn. Je kan op die manier ook leerlingen in bescherming nemen. Ze kunnen dan thuis wachten tot de boel is overgewaaid.

Lees ook: Het geheim achter de seksistische selfie

Sexting is niet fout

Volgens Willemijn Krebbekx, die een proefschrift over sexting maakt aan de Universiteit van Amsterdam, ligt de nadruk bij sexting verkeerd. Die ligt namelijk vaak bij degene die de foto heeft verstuurd, terwijl die zou moeten liggen bij degene die de foto ongevraagd doorstuurt. Uit haar onderzoek blijkt dat tieners sexting bij een relatie vinden horen en beleven ze er zelfs plezier aan. “En net als bij andere dingen in het leven gaat het soms fout, doordat iemand je vertrouwen beschaamt.”

Bron: Metro

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen