Taken schoonmaakster: wat kan je wel en niet laten doen?
Een schoonmaakster nemen en de taken schoonmaakster. Wat kan ze allemaal doen? Enkele jaren geleden had ik de persoon die dit voorstelde waarschijnlijk keihard uitgelachen. Ik vond het idee nogal vreemd, ongemakkelijk, iets voor ‘luie’ mensen. De kraamverzorgster met een contract voor minimaal zes uur per dag, werd zelfs na alle controles direct naar huis gestuurd door mijn man. Die hier ook dezelfde mening over had. Iemand die je huis schoonmaakt terwijl je het zelf kan doen voelt gewoon vreemd. Maar goed: deze mening heb ik dus gedwongen herzien. Een schoonmaakster is geen overbodige luxe. Zeker niet met je eigen onderneming. Maar wat zijn zoal de taken van een schoonmaakster en wat kan je wel en niet laten doen? Dat is iets waar ik heel erg mee in mijn maag zat.
Dat ‘zelluf doen’ heeft mijn kleuterdochter dus ergens van niemand vreemd. Ik heb gewoonweg bij teveel huishoudelijke taken zoiets van: dit kan ik toch prima zelf? Om er steeds weer achter te komen dat ik ergens tussen het gezin, werk, koken, hobby’s en andere verplichtingen weer achter de feiten aan begin te lopen. Meestal kom ik op een dag dus niet verder dan een beetje puinruimen, de vaatwasser, het aanrecht, vegen en/of stofzuigen. Ik hoef denk ik niet uit te leggen wat er allemaal blijft liggen. Zeker in een gezin met twee jonge kinderen. Kortom: de hoogste tijd om een paar van die taken uit te besteden aan een schoonmaakster. Ik denk dat dit me een hoop stress gaat schelen.
Lees verder onder de afbeelding!
Taken schoonmaakster: wat kan ze doen?
Maar dan nu de hamvraag: welke taken kan je sowieso laten uitvoeren door een schoonmaakster. Wat kan je wel en niet laten doen en waar heb zelf (huishoudelijke) ondersteuning bij nodig? Ik heb mezelf daar dus een beetje over ingelezen. Jullie hebben het lijstje wat ik zelf allemaal nog wel kan doen op een dag al gelezen. Dus het zou eigenlijk gaan om ‘al het andere’. Het scheelt dat ik zelf een tijd als huishoudelijk hulp heb gewerkt en weet wat bijvoorbeeld wel en niet gevraagd mag worden. Al was ik toen nog best jong en heb ik bijvoorbeeld nog een voordeur staan schuren, omdat een oudere mevrouw me dit zo vriendelijk vroeg. Sidenote: dit is dus niet de bedoeling! Maar welke taken kan je dan wel laten uitvoeren door de schoonmaakster?
Wekelijkse taken
In het kort: dit zijn dus de huishoudelijke klusjes die je niet dagelijks doet, maar één keer in de zoveel dagen. Denk aan de badkamer en het toilet, bijvoorbeeld. Maar dan even onderverdeeld per woonruimte. Hierbij een opsomming ‘taken schoonmaakster’.
Tip: Het is trouwens fijn dat als je een schoonmaakster hebt, je ook de benodigde schoonmaakartikelen in huis hebt. Zo kan ze haar gang gaan. Zorg dat ook alles voorradig is.
Woonkamer: Afstoffen, stofzuigen, dweilen, planten water geven, banken even stofzuigen of afnemen. De gang hierbij ook meegenomen.
Keuken: Aanrecht grondiger schoonmaken, buitenkant keukenkastjes afnemen
Toilet: Grondiger schoonmaken, dus ook; de tegels, het sanitair, spiegels en dweilen.
Bovenverdieping: De slaapkamers stoffen en stofzuigen, dweilen, vuilnisbakjes even leegmaken en slingerend speelgoed opruimen (mocht dit er liggen), eventueel bedden verschonen.
Badkamer: Douchecabine wat grondiger schoonmaken, tegels afnemen, toilet, wastafel, spiegel en dweilen.
taken schoonmaakster Maandelijks/ om de zoveel tijd
Woonkamer: Ramen zemen, deuren afnemen, onder de bank opruimen/stofzuigen/ dweilen, lampen afnemen.
Keuken: Soms de binnenkant keukenkastjes en koelkast doen.
Toilet: Luchtroosters en deuren afnemen.
Bovenverdieping: Ramen zemen, onder de bedden opruimen/stofzuigen/ dweilen, lampen en deuren afnemen.
Badkamer: Luchtroosters en deuren afnemen.
Wat wil je zelf?
Het is natuurlijk wel zo fijn als je een schoonmaakster neemt, dat ze ook komt voor de dingen waar je zelf echt niet aan toekomt. Nu zou het zonde zijn van de tijd en het geld als ik de schoonmaakster taken zou laten uitvoeren die ik zelf eigenlijk al dagelijks doe. Het is dan ook verstandig om te zorgen dat deze dingen gewoon zijn gedaan voordat de schoonmaakster komt. Het kost inmiddels ook tijd als de schoonmaakster deze taken onverhoopt moet meenemen. Ook zijn er dingen die ik liever zelf doe, zoals: de was en het sorteren van spullen die weggegooid kunnen worden bijvoorbeeld.
De perfecte match
Het is belangrijk dat je een schoonmaakster hebt die een beetje bij je past. Maakt ze schoon zoals jij het een beetje voor ogen hebt? Valt er fijn met de huishoudelijk hulp te communiceren en is er een wederzijds vertrouwen (heel belangrijk)!
Schroom dus niet om verschillende ‘sollicitatiegesprekken’ af te nemen alvorens je een schoonmaakster kiest. Je kan daarnaast ook kiezen voor een particuliere schoonmaakster of via een bedrijf. Het voordeel van het inhuren van een huishoudelijk hulp via een instelling, is dat je altijd een aanspreekpunt hebt mocht er iets niet goed gaan. Ook zijn deze bedrijven goed verzekerd bij eventuele schade aangericht door de schoonmaakster. Ik vind dit zelf een heel fijn idee. Al betaal je hier meestal wel iets meer voor.
Ik hoop dat het zo helder is betreft het onderwerp ‘taken schoonmaakster’. Wij zijn heel benieuwd welke taken jouw schoonmaakster op zich neemt!
In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.