Thuisbevallen steeds minder populair
Om thuis te bevallen is niet zo hip meer. In 2015 beviel nog maar 13% volgens Perined in hun eigen huis van een kindje! Terwijl dat percentage 10 jaar geleden nog 10% hoger lag.
Jarenlang stond Nederland er om bekend het thuisbevallingsland te zijn. Vroeger lag het percentage dan ook veel hoger dan tegenwoordig. Net na de oorlog was het percentage extreem hoog met 80%. Toen daalde het na zo’n 35% in de jaren negentig.
Lees ook: Mogen we straks niet meer kiezen waar we bevallen?
Volgens de NVOG, koepel van gynaecologen is het wel te verklaren. Voorzitter Van Lith: “Thuis kan geen pijnstilling worden toegediend. Om die reden kiezen vrouwen vaker voor het ziekenhuis of geboortecentrum.Vrouwen willen tegenwoordig ook ‘eerlijker’ worden geïnformeerd”. Vrouwen krijgen vaak te horen dat het niet altijd de beste keuze is om thuis te bevallen, omdat de helft van de vrouwen toch in het ziekenhuis belanden.
Er zou een negatieve lading hangen omtrent het thuisbevallen. Voorzitter Mieke Beentjes van KNOV, vereniging van verloskundigen, denkt dat er een negatieve link wordt gelegd: “Rond 2010 is er een heftig debat geweest over babysterfte. Er is daar op een verkeerde manier een link gelegd met het thuisbevallen.”
Lees ook: Gelukkig: thuis bevallen is tóch veilig
Bovendien laten vrouwen zich vaak leiden door hun omgeving. Als vrouwen uit de omgeving van de zwangere vrouw niet vaak kiezen voor een thuisbevalling, zal zij ook niet snel kiezen om thuis te bevallen. Volgens Beentjes moet het imago veranderen: “Thuis bevallen blijft een heel fijne plek om te bevallen.”
Bron: Ad
Bron hoofdafbeelding: Flickr