12 Tips om je kind alles te laten eten
Je hebt makkelijke eters, moeilijke eters, eters waarvan je denkt ‘dit gaat gemakkelijk’ & eters waar je van denkt ‘komt dit ooit nog goed?!’. Over het algemeen hadden wij een makkelijke eter, alles ging erin zonder moeite, totdat zijn eigen willetje werd ontwikkeld en hij zich ervan bewust werd hoe hij zijn duidelijk mening aan ons duidelijk kon maken.
Lees ook: De kinderen eten maar wat de pot schaft
Wat begon met, eten uit zijn mond laten vallen zonder pardon, eindigde met een zeer duidelijk “nee” of “nee, jammie nie!“. Omdat onze kinderen nou eenmaal wel al hun belangrijke voedingsstoffen binnen moeten krijgen, heb ik 12 tips om dit (zo goed mogelijk) te laten slagen!
Voor het gemak gebruiken we als we over een kind praten ‘hij’ en ‘hem’. Voel je vrij om hier ook ‘ze’ en ‘haar’ te lezen.
1. Je kind overal in betrekken/laten helpen
Geef hem een pollepel, garde en een pannetje en betrek je kind bij het bereiden van het eten. Zodra het kan, vraag of hij dat even wil pakken. Wedden dat hij enorm trots is en maar al te graag wil eten?
2. Verstoppertje
Wat niet weet… natuurlijk moeten ze gewoon alles leren eten maar om ze toch wat binnen te laten krijgen zonder dat alles op de grond beland of er een hele discussie van komt, kun je de groente klein snijden en deze verwerken in de pastasaus bijvoorbeeld.
3. Leuke figuurtjes maken
Je hebt ze vast en zeker in de la liggen, de uitsteekfiguurtjes. Pak een appel, banaan en wat druifjes en maak er een mooi kunstwerk van. Zo is het leuker voor je kind om het op te eten. Dit kan uiteraard ook met groentes.
4. Voeg een sausje toe
Ok, het is niet een van de gezondste dingen maar als je het met geen andere mogelijkheid naar binnen gewerkt krijgt, is het toch een idee. Een sausje doet wonderen! Vaak hebben kinderen vreemde combinaties maar who cares? Je kan ervoor kiezen een light product te nemen en standvastig te blijven, op = op.
Lees ook: Lekkere kidsproof dipsausje met gekleurde groente
5. Smeerbaar beleg
Mijn zoon Aiden heeft er een handje van heel kieskeurig alle ‘Jammie’ van z’n broodje af te halen, vol blijdschap dat wel. Maar als dan al het lekkere eraf is en er echt geen kruimeltje meer op z’n bord te vinden is, dan is hij klaar met eten. Ik krijg dan die broodjes er niet in en daar word ik niet vrolijk van. Alles wat smeerbaar is blijft plakken en dan gaat het er met broodje en al in! Meeste dan. (Hij heeft nu bedacht het lekkere van het broodje af te sabbelen en dan het broodje weer op z’n bord te leggen.) Maargoed, het is het proberen waard.
6. Een beetje foppen
“Proef ook maar dat groene vleesje” onze zoon is dol op vlees en toen hij nog iets jonger was konden we hem nog een beetje voor de gek houden. Zo was alles een vleesje en dat ging er dan wel in.
7. Een spelletje
Maak er een spelletje van, pak 3 bekertjes en stop onder 1 bekertje een druifje en husselen maar, vind je het druifje dan mag je het opeten! Dit kan ook met o.a verstoppertje en 3 op een rij.
8. Mengen met iets zoets
De meeste kinderen houden van zoet, maar teveel zoet is niet goed. Wil je je kind bijvoorbeeld yoghurt laten eten en hier geen eetlepels suiker aan toevoegen? Doe er dan een scheutje roosvicee in, dit maakt het net wat lekkerder.
Lees ook: 4x minder suiker in het ontbijt
9. Belonen
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je kind aanleert dat tegenover alles een beloning staat maar geef toe, we doen het allemaal wel eens. Beloof je kind dat hij na het eten nog even met je naar de speeltuin mag, je nog even verstoppertje met hem speelt of een klein snoepje of koekje mag. Doe dit niet te vaak om te voorkomen dat je kind dit als een gewoonte (lees: gaat eisen) gaat zien.
10. Zien eten = doen eten
Geef het juiste voorbeeld! Eet gezonde voeding en laat merken dat je deze enorm lekker vind, ook als je er zelf niet zo dol op bent. Jij bent het voorbeeld!
11. Wat ze echt niet lekker vinden
Als je kind een aantal keer iets heeft geproefd en echt geprobeerd heeft om te eten, en dan zegt het echt niet lekker te vinden dan moet je dat wellicht aannemen. Wij lusten ook niet alles! Hiermee kun je rekening houden tijdens het doen van je boodschappen en dit zorgt voor meer gezelligheid tijdens het eten.
12. Laten kiezen uit gezonde dingen in de winkel
Laat ze kiezen! Wortel of prei? Broccoli of bloemkool? Volkoren brood of tarwe brood? Een kind voelt zich graag betrokken en belangrijk en zal liever eten wat hij zelf heeft uitgezocht. Dit in combinatie met de eerste tip en het wordt een groot succes!
Natuurlijk is het iets te optimistisch om nu te denken dat het nooit meer een probleem zal zijn en je je kind alles kan voor schotelen, maar het zal zeker zijn vruchten afwerpen.
Hebben jullie nog tips?
Bron hoofdafbeelding: Pixabay