Vaatdoekjes kun je na 1 dag beter weggooien
Althans, dat zeggen Duitse onderzoekers. Er zouden namelijk door het wassen meer bacteriën bijkomen op het schoonmaakdoekje dan dat het er schoner op wordt. Klinkt nogal rigoureus (en duur), maar volgens de onderzoekers wel nodig.
Bij het gemiddelde huishouden is het vaatdoekje zelfs viezer dan de wc-bril! En in de was doen heeft geen zin, want daar zouden de doekjes alleen maar viezer van worden. Maar waarom zijn die doekjes nou zo ontzettend ranzig?
Lees ook: Laat je kind lekker neuspeuteren en de rubberboten opeten!
Overal zijn bacteriën: op tafel, op je handen, in de wasbak en in ons eten (hmm). En die groeien als ze leven onder goede omstandigheden. Voor bacteriën is dat een lekker temperatuurtje en vocht. En laat dat nou net precies de situatie in het schoonmaakdoekje of sponsje zijn. Als je er vervolgens ook nog iets van melk mee schoonmaakt, dan komen er extra bacteriën bij.
De cijfers
Een gemiddeld vaatdoekje bevat ongeveer 3,1 miljoen bacteriën. Bij studentenhuizen kun je beter niet het schoonmaakdoekje aanraken, daar zitten er zelfs 7,9 miljard bacteriën in. Er zitten zo’n 2000 bacteriën per cm². Maar op je telefoon en afstandsbediening zitten zelfs dubbel zoveel bacteriën. En de toiletvoer zelfs 300.000 per cm²…
Het voedingscentrum adviseert om dagelijks een nieuw vaatdoekje te pakken om je keuken en tafel mee schoon te maken. Het doekje moet je dan vervolgens wassen op minstens 60°C. Hoe minder vaak je een nieuw sponsje of doekje pakt, hoe groter de kans is dat je ziek wordt.
Hoe vaak was jij je vaatdoekje per week?
Bron: EditieNL – Bron hoofdafbeelding: Pixabay