Verdwijnt de kindertelefoon?
Bij de Kindertelefoon kunnen alle kinderen tussen de 8 en 18 terecht voor vragen en advies. Maar dit keer vraagt de kindertelefoon zelf om hulp. Per 1 januari 2018 loopt de huidige betaalmethode namelijk af en als er niks verandert, zal de Kindertelefoon niet langer kunnen bestaan.
De Kindertelefoon is, net als jeugdzorg, nu de verantwoordelijkheid van gemeenten. Er is nu een overgangsregering van kracht, die ervoor zorgt dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten de Kindertelefoon betaalt namens alle gemeenten. Deze regeling geldt ook voor het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ).
Lees ook: Kindermishandeling is helaas zoveel meer dan alleen slaan…
388 facturen versturen
Maar die regeling loopt per 1 januari 2018 af. Vanaf dan zal de Kindertelefoon en het AKJ met alle 388 gemeenten afzonderlijk afspraken moeten maken over de betaling. Er moeten dus 388 overeenkomsten gemaakt worden en 388 facturen verstuurd. Dat is natuurlijk onbegonnen werk. Bovendien, als gemeenten ervoor kiezen om geen overeenkomst af te sluiten, zouden in theorie kinderen niet meer naar de Kindertelefoon kunnen bellen of naar het AKJ kunnen.
En dat kan natuurlijk niet. Jaarlijks hebben zo’n duizend kinderen en jongeren contact met de Kindertelefoon, die ook een chatfunctie heeft. Het AKJ ziet zelfs dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een onafhankelijk vertrouwenspersoon voor klachten over Jeugdzorg. “Er gaat nog te veel niet goed,” laat een woordvoerder weten.
Oplossing?
Dat de nood hoog is, blijkt wel uit de noodkreet van de directeur van de Kindertelefoon. Als er voor juni geen oplossing is, moet hij al zijn medewerkers ontslag aanzeggen.
Lees ook: 10 dingen die een ouder nooit mag doen
De Staatssecretaris heeft, in overleg met de gemeente, vastgesteld dat dit praktisch en netjes geregeld moet worden en beloofd dat ook te doen. Volgens hem kunnen alle kinderen die dat nodig hebben gewoon de Kindertelefoon blijven gebruiken.
Bron: NOS
Bron beeld: Pixabay