Verlenging vaderschapsverlof, ik stem tegen!
De kans bestaat dat ik heel zwanger Nederland over me heen ga krijgen met deze stelling. Dat snap ik. Want als je net bevallen bent wil je niets liever als jouw man, de vader van je kind, dicht bij je hebben. Daarbij is het goed voor de band tussen vader en kind, ook daar ben ik het helemaal mee eens.
Toch stem ik tegen
Dat ING een maand vaderschapsverlof betaald is lovenswaardig te noemen. Tegelijkertijd zie ik dit als oneerlijk. Want ING is groot, zij hebben diepe zakken en aardig wat plankjes waar nog wel een zakje geld op te vinden is. Maar hoe zit dat met het MKB? Het midden en klein bedrijf dat net zo goed de krenten uit de pap wil op personeelsgebied. Zij kunnen het zich simpelweg niet veroorloven om hun werknemer een maand lang betaald thuis te laten zijn. En laat mij nu bij een midden en klein bedrijf werken en ook nog eens de personeelsfunctionaris zijn die in diezelfde vijver van kandidaten vist. Voor mij is dit dus eigenlijk niets anders als oneerlijke concurrentie want ik heb die middelen niet om zulke beloftes te maken.
9 maanden lang de tijd
Daarbij ben ik van mening dat vaders 9 maanden lang de tijd hebben om zich op de komst van hun kind voor te bereiden. Ze kunnen vakantiedagen sparen en kijken naar de mogelijkheden van eventueel onbetaald verlof. Dat laatste is uiteraard lastig als je dat geld eigenlijk niet kunt missen, maar daar heb je (als het goed is) vooraf toch goed over nagedacht? Je hebt 9 maanden de tijd om te kijken hoe je het gaat doen. Met minimaal 5 weken vakantie per jaar kun je er best 2 of 3 van ‘bewaren’ voor als het zover is. Uiteraard moeten werkgevers zich daarin wel schikken, want elke vader moet in ieder geval de kans krijgen om zijn vakantiedagen, of onbetaald verlof, op te nemen.
We lopen achter op andere landen
Klopt niet helemaal! We lopen inderdaad op sommige landen achter wanneer het gaat om de duur van het vaderschapsverlof. Zo heeft Slovenië 90 dagen, Finland 54 dagen en sluiten we de top 3 af met Litouwen en 30 dagen. Maar hoe zit dat met Italië? Die hebben 1 dag. Of Duitsland, Oostenrijk, Ierland, Malta, Slowakije of Cyprus? Zij hebben 0 dagen. En weleens van de uitdrukking: Waar het 1 zit, kan het ander niet zitten” gehoord?
Want bij doorbetaling bij ziekte (en dan bedoel ik niet zwangerschap gerelateerd) staan wij met stip op 1. Zo krijg je hier 104 weken minimaal 70% van je loon. De nummer twee is Duitsland met 26 weken korter! In Frankrijk krijg je zelfs maar 28 weken en dan maximaal 50% van je salaris. Tja, waar het een zit….
We zijn gewoon verwend!
Al met al hebben wij het hier zo slecht nog niet. We krijgen al best veel en mogen in mijn optiek niet klagen. Als je ziek bent, krijg je betaald. Wanneer je onverhoopt je baan verliest dan is er een vangnet. Als je vrij wilt, dan mag dat, BETAALD. En als je dus papa wordt, dan krijg je dus eveneens betaald. Ook al zijn dat ‘maar’ twee dagen. Iets is beter dan niets en een gegeven paard moet je nu eenmaal niet in de bek kijken!