Waar ben je naar opzoek?

Voorlezen aan je baby; waarom is dat goed?

3 minuten lezen saskia Saskia Schreurs
Voorlezen aan je baby; waarom is dat goed?

Dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling van een kind is een open deur. Helaas is bij veel gezinnen voorlezen nog geen vaste gewoonte. Door de waan van alledag komt het er gewoon niet altijd van. En al helemaal niet bij baby’s. En dat is zonde!

Voorlezen aan je baby

Voorlezen aan kinderen vanaf de peuterleeftijd lijkt veel meer een vanzelfsprekendheid. De kinderen in deze categorie begrijpen wat je zegt en reageren op je verhaal. Bij baby’s is dat anders. Voorlezen aan een baby van 7 maanden oud lijkt dan ook veel minder vanzelfsprekend. Dreumesen en baby’s reageren immers nog niet goed verstaanbaar op het samen bekijken van een boekje. En zeker bij de allerkleinsten zijn ouders eerder geneigd om te denken dat het zinloos is, omdat ‘hij toch nog niet praat’. Maar is dat wel zo? 

Waarom is voorlezen aan je baby goed?

Om op deze vraag antwoord te krijgen, is het handig om te weten hoe kinderen taal leren. Jonge kinderen zijn afhankelijk van wat zijn om zich heen horen om de taal te leren. Alle taal die zij leren, is taal die via hun kleine oortjes naar binnen komt.

Gezinnen lopen sterk uiteen als het gaat om de hoeveelheid taal die gesproken wordt. Kinderen uit gezinnen waar weinig wordt gepraat, hebben in de eerste jaren veel minder kans om een flinke woordenschat te ontwikkelen dan bij de praatgrage gezinnen. De kinderen uit deze gezinnen bouwen in drie jaar tijd een woordenschat op van 525 woorden, terwijl kinderen uit praatgrage gezinnen op die leeftijd al 1.100 woorden kennen! Moet je nagaan wat een verschil dat is! 

Lees ook: 20x leuke voorleesboeken

Taalontwikkeling stimuleren door voorlezen

Boeken zijn bij uitstek het middel om een rijke taalomgeving te stimuleren. Bij voorlezen gebruik je namelijk veel meer nieuwe woorden dan in je dagelijkse taalgebruik, waarin woorden als rivier, ridder, wens en pompoen nou eenmaal niet zoveel zullen voorkomen. Als jij afbeeldingen benoemt en aanwijst, kan je kindje op die directe manier nieuwe woorden leren. Je kleintje kan die woorden nog niet uitspreken, maar wel begrijpen. Kinderen zijn namelijk al vanaf 7 maanden in staat om woorden te herkennen.

Maar dat is nog niet alles. Babyboeken zijn niet alleen belangrijk voor de woordenschat. Er wordt ook een begin gemaakt met een routine – de routine van het voorlezen, van het omgaan met boeken in de relatie tussen ouder en kind. En ook daar heeft jouw kind alleen maar baat bij!

En last but not least, voorlezen is gewoon heel goed voor de hechting tussen jou en je kindje. Baby’s vinden voorlezen heel plezierig. Dat plezier zit hem vooral in het gezellige en knusse samenzijn, het krijgen van aandacht en het hebben van contact. Je baby vindt het fijn om bij je op schoot te zitten en om samen met iets bezig te zijn. Alleen maar voordelen dus! 

 

Babyboeken - voorlezen aan een baby

 

Project Boekstart voor baby’s

Om ouders meer bewust te maken van het belang van voorlezen op jonge leeftijd wordt in Nederland sinds 2008 het landelijk project Boekstart voor baby’s uitgevoerd. De Bibliotheken werken in dit project samen met gemeenten en consultatiebureaus om de voorleescultuur in het gezin te versterken.

Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een waardebon voor het gratis Boekstartkoffertje. Ga met deze bon naar de bieb bij jou in de buurt en maak je baby gratis lid en ontvang dit superleuke cadeau! In dit koffertje zitten twee leuke boekjes. Deze boekjes wisselen elk half jaar. Tot je kind 18 jaar is, blijft het gratis lid van de bibliotheek! En daar hebben ze voor elke leeftijd boeken in overvloed. Voor de allerkleinsten is er een aanbod van knisperboekjes, badboekjes, boekjes met de eerste woordjes en leuke plaatjes. Nijntje, Kikker, Woezel en Pip. Je vindt ze er allemaal.  

Boekstart voor baby's

Blogger Saskia maakte haar 2 maanden oude baby alvast lid en ontving dit koffertje met inhoud. Heb je geen waardebon ontvangen of heb je hem niet meer? Geen nood, ook dan kun je je kindje gewoon aanmelden. Nieuwsgierig wat erin zit? Check het hieronder! 

Voorlezen aan je baby

Bronnen: Meer voorlezen, beter in taal
Effecten van voorlezen op taalontwikkeling
Mensenkinderen!, Steven Pont
www.boekstart.nl

Saskia Schreurs

Woonachtig in Twente met vriend Niels en zoontjes Mats (2015) en Jisse (2019). Bezig bijtje, communicatiemedewerker, ondernemer (geeft trainingen Babygebaren en Dunstan Babytaal onder de naam MiniTolk) blogger/dichter bij Love2BeMama en SassyMommy.nl, zangeres en muzikant. Attachment parenting, nabijheid, heerlijke chaos met tikkeltje zelfspot, maar vooral veel liefde voor het leven en familie!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 6 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 6 maanden geleden
  • 4 minuten lezen