Waarschuwing: weest je bewust van gevaren open zwemwater
Het is en blijft heerlijk weer en dus trekken veel gezinnen richting het zwembad, strand of naar nabijgelegen zwemwateren. Heerlijk! Echter brengt dit ook de nodige gevaren met zich mee. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat juist deze zwemwateren verdrinkingsrisico’s met zich meebrengen voor onze kinderen.
Het onderzoek liet zien dat sterfgevallen door verdrinking, specifiek bij kinderen, met ongeveer 28 procent is afgenomen. In het geval van de zwemwateren blijft de afnamen steken op 13 procent. Dit maakt dat er vandaag de dag sterven er namelijk meer kinderen door verdrinking in de zee, meren, rivieren, of slootjes dan in zwembaden.
Lees ook: Lieve mama aan het zwembad…
Alerter in de buurt van een zwembad
De onderzoekers denken dat dit probleem te wijten valt aan het feit dat kinderen zwemles krijgen in zwembaden en hierdoor te weinig ‘kennis’ hebben van de gevaren die zwemwateren buiten, met zich meebrengen. Denk hierbij aan: onderstroming, temperatuur, troebel water en zeewier. Daarnaast bestaat het vermoeden dat ouders alerter zijn in de buurt van een zwembad, dan wanneer hun kind speelt in- of nabij open water.
Overigens bleek dat de gevaarlijkste soort zwemwater een meer blijkt te zijn. Verdrinkingsgevallen in meren gingen gaan aan kop met een shockende 38 procent.
Het minst gevaarlijk bleek de zee. Slechts verantwoordelijk voor 4 procent van de verdrinkingsgevallen onder kinderen.
Lees het hele onderzoek hier.
Wat kan je doen om de veiligheid rondom open water te verbeteren?
- Let op je kinderen! Het lijkt een no-brainer, maar in het geval van spelen in of nabij water, is het een vereiste dat je als ouder zo alert mogelijk bent.
- Laat je kind niet zwemmen zonder begeleiding van een volwassene. Zeker niet als het een onervaren, jong zwemmertje betreft. Echter is het zelfs verstandig om zelfs de oudere kinderen enkel te laten zwemmen onder het toezicht van een volwassene.
- Neem een EHBO cursus voor kinderen. Dit klinkt wellicht een beetje dramatisch, maar een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje en wat kennis op het gebied van eerste hulp bij waterongevallen kan nooit kwaad.
- Geef je kind een zwemvest. Zeker in de buurt van water. Het lijkt wellicht overdreven om je kind met een fluoriderend, oranje vest te laten lopen. Echter zit je als ouder een stuk geruster. Plus dat het een gewoon een stuk veiliger is in de buurt van open water. Zelfs al heeft je kind een A, B of C Diploma, want deze zeggen in deze geval dus ook niet alles.
- Maak oudere kinderen bewust van de gevaren die open water met zich meebrengen. Tieners zwemmen namelijk dikwijls zonder volwassen supervisie.
Vertel deze dus over de risico’s die deze zwemwateren met zich mee kunnen brengen. Denk aan zeewier in meren, maar ook de stroming in rivieren, puin, onderstroming in de zee en temperatuurverschillen.