Wanneer mag je weer in bad na de bevalling?
Wanneer in bad na bevalling? Dat is een goede vraag! Na een bevalling of keizersnede heeft je lichaam de tijd nodig om zich te herstellen. Het is dan ook belangrijk dat je bepaalde dingen even achterwege laat zo na de bevalling. Niet alleen omdat je het risico loopt om teveel van jezelf te vragen, maar ook uit hygiënisch oogpunt. Dingen zoals zwemmen en naar de sauna gaan kan je beter nog niet doen. Zelfs in bad gaan na de bevalling is niet slim en daar moet je ook even mee wachten tot wanneer het weer mag. Wanneer je weer in bad mag na je bevalling kun je hier lezen.
Wanneer in bad na bevalling?
Om te beginnen krijgt je lichaam door een bevalling best een ‘klap’ te verduren. Het vraagt veel van het vrouwelijk lichaam om een mensje te creëren en op de wereld te zetten. Veel vrouwen zijn er echter op gebrand om zo snel mogelijk weer in het oude ritme te komen. Iets wat A. niet nodig is en B. niet bepaald verstandig is als je letterlijk nog aan het helen bent. Laat het huishouden, lijnen en sporten dus even achterwege. Pak de eerste weken vooral je rust en focus je op je baby.
Rusten
Je rust pakken is daarnaast niet de enige reden waarom je sommige dingen beter kan laten. Als je de bekkenbodemspieren na de bevalling teveel belast, dan loop je het risico op incontinentieklachten tijdens de overgang. Je kan wel, indien je een bevalling zonder complicaties hebt gehad, in de eerste week na de bevalling weer beginnen met hele lichte buikspieroefeningen.
Na zes weken kan je ook de zwaardere oefeningen weer gaan opbouwen en ook de zwaardere, huishoudelijke taken weer oppakken. Zes weken is overigens de standaard richtlijn na een keizersnede, maar ook na deze periode geldt: krijg je pijn? Stop dan direct waar je mee bezig bent! Overbelast het litteken niet. Zeker niet na een dergelijke, grote buikoperatie.
Hygiene: Wanneer weer in bad na de bevalling?
Douchen na de bevalling is gelukkig geen probleem. Echter kan je beter wachten om na de bevalling in bad te gaan. Dit geldt ook voor een bezoekje aan het zwembad, de sauna enzovoorts. Dit heeft te maken met de infecties die je kan oplopen. Het advies is dan ook om zeker zes weken te wachten en hier pas mee te beginnen als je helemaal geen bloed meer verliest en je hechtingen volledig genezen zijn.
Waar komt het bloedverlies vandaan?
Op de plek waar je placenta zat, ontstaat er tijdens de bevalling een wond. Deze heeft tijd nodig om te helen. Het bloed wat je na de bevalling verliest is dus niet zoals bij een menstruatie. Je verliest daarnaast ook stolsels. Dit is weer oud bloed wat door baarmoedersamentrekkingen naar buiten komt. Zelfs al verlies je zelfs op momenten slechts een beetje bruin bloed, dan is het nog wijs om te wachten. Als je baarmoeder onverwacht toch (heftig) samentrekt dan kan het zo zijn dat je wond weer even opengaat. Veel vrouwen verwarren dit dan ook met een eerste menstruatie, maar het feit is dat je nog niet compleet geheeld bent op dat moment. Het bloedverlies na een bevalling kan best even aanhouden.
Waarom beter wachten?
Als hier bacteriën bij komen dan kan je een infectie krijgen. Iets wat niet alleen lastig, maar zelfs levensgevaarlijk is. Ook kun je beter even wat wachten met sex na de bevalling.
hoe zit het na een keizersnede?
Ook in het geval van een keizersnede wordt een richtlijn van zes weken aangehouden, maar je mag weer in bad, naar het zwembad of de sauna als je geen bloed meer verliest en je hechtingen volledig genezen zijn. Twijfel je over wanneer het weer veilig is om na een bevalling weer in bad te gaan? Vraag dan tijdens de nacontrole bij de gynaecoloog of het alweer veilig is. Al is het maar voor de zekerheid.
Lekker badderen na je bevalling
Mag je dan eindelijk weer in bad na je bevalling maar heb je geen bad? Dan is daar tegenwoordig een hele goede oplossing voor. Je kunt een opblaasbad in je badkamer zetten. Na het gebruik ruim je deze ook weer makkelijk op. Geniet van je warme bad met heerlijke producten zoals een bruisbal of badolie.
In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.