Wanneer is het Moederdag en waarom vieren we dit?
Het is alweer bijna Moederdag. Dit jaar op zondag 8 mei, om precies te zijn. We vieren Moederdag ieder jaar op de tweede zondag van mei. Dit is handig om te weten als je (net zoals ik) altijd de neiging hebt om te vergeten wanneer het precies de dag van de moeders is.
Het idee achter deze dag is simpel: Mama’s over de hele wereld in het zonnetje zetten. Toch wordt deze dag niet in ieder land op dezelfde manier gevierd. Sterker nog: het kan, afhankelijk van waar je woont, zelfs verschillen wanneer het Moederdag is.
Wanneer is het Moederdag in Nederland?
Moederdag valt in Nederland op de tweede zondag in mei. Dit betekent dus dat deze dag nooit op dezelfde datum valt. Hoewel het begrip (moeders eren) eigenlijk overal wel hetzelfde is, kan het toch sterk variëren wanneer het precies ergens Moederdag is en hoe het gevierd wordt. Alleen in Duitsland, Denemarken, Italië, Turkije, Australië, België Suriname, Amerika en Nederland is het traditie dat Moederdag op de tweede zondag van de maand plaatsvindt.
Data Moederdag komende jaren
- 2021: Zondag 9 mei
- 2022: Zondag 8 mei
- 2023: Zondag 14 mei
- 2024: Zondag 12 mei
- 2025: Zondag 11 mei
- 2026: Zondag 10 mei
- 2027: Zondag 9 mei
- 2028: Zondag 14 mei
- 2029: Zondag 13 mei
- 2030: Zondag 12 mei
Wanneer in andere landen?
In overige landen vieren ze de feestdag op verschillende data. Zo is het in Rusland, China en Vietnam gebruikelijk dat deze dag samenvalt met de Internationale vrouwendag en is het in Spanje op 15 augustus Moederdag. In het Midden-Oosten wordt er op 21 maart Moederdag gevierd en in Frankrijk en Zweden is deze speciale dag op de laatste zondag van de maand. In plaats van de tweede.
Geschiedenis van Moederdag
De geschiedenis van deze dag gaat veel verder terug dan de meeste mensen denken. Vandaag de dag is het vooral een gezellig, toch een beetje een commercieel feest. Vroeger was dit anders. Zo werd er in het oude Griekenland al ‘Moederdag’ gevierd. Al dan niet voor ‘gewone’ moeders, maar voor de Godin Rhea (de moeder van de goden).
De geschiedenis van hoe en wanneer het vandaag de dag Moederdag is, stamt af uit de 19de eeuw. Anna Jarvis was een vrouw met diep respect voor haar moeder. Zij kwam dan ook op het idee om alle moeders op een speciale dag in het jaar te eren. Zelfs nadat haar eigen moeder overleed, deelde Anna ieder jaar een anjer uit aan iedere moeder die in haar kerk aanwezig was. Vanaf 1910 werd de tweede zondag van mei door de gouverneur van West-Virginia, officieel omgedoopt als ‘Moederdag’. In 1914 werd de dag zelfs erkend als officiële feestdag, hoewel dit in 1928 pas in Nederland zou gaan gebeuren.
Wat geef jij op deze dag?
De ‘anjers’ van Anna Jarvis zien we nog altijd terug in de diverse boeketten die je op deze dag kan kopen. Het is een knipoog naar de rijke oorsprong van de feestdag zoals we hem vandaag de dag kennen. Toch geeft niet iedereen bloemen aan zijn moeder op deze speciale dag. De een geeft chocolade, de ander een lekker luchtje, de kinderen maken graag prachtige knutselwerken om mama mee te verrassen… Het maakt ook niet uit hoe en/of wanneer je het viert. Je moeder eren is altijd een goed idee. Ongeacht welke datum of met welk presentje dit ook is.