Waar ben je naar opzoek?

Wanneer kan een baby kruipen?

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Wanneer kan een baby kruipen?

Het eerste levensjaar van je baby bestaat uit een tal van mijlpalen. De eerste brabbeltjes, het eerste lachje en omrollen. En daarna begint het echte werk: je kind blijft niet meer op één plek en wil de wijde wereld in. Dit begint meestal door op de buik te schuiven en hun wereld groter te maken. Al snel gaat het buikschuiven over naar kruipen. Maar wanneer gaat een baby kruipen? Dat is een goede vraag. We gaan daar antwoord op geven in dit blog.

Vanaf wanneer kan mijn baby kruipen?

Laten we voorop stellen dat ieder kind anders is. Elke baby slaapt ook anders. Een baby ontwikkeld zich in zijn eigen tempo, dus we spreken alleen maar in gemiddelden. Toch is het fijn om te weten wanneer je op moet zetten of je kind niet ineens van het speelkleed, op eigen houtje richting de keuken beweegt. Eerst zie je jouw baby nog ongemakkelijk buikschuivers maken, om de volgende dag als de gesmeerde bliksen door de kamer te kruipen. Zo snel kan de ontwikkeling gaan! Je knippert met je ogen en ze zijn groot…

Lifehack voor moeders: welke luiermaat bij welke leeftijd?

Ik loop dus altijd de klooien met luiers. Zit ie nog goed? Niet te strak? Of te groot? Oeh… doorgelekt. Toch een kleinere maat nemen? Die kilo’s op de voorkant zeggen me niet zoveel. Bij het ene merk klopt het…

  • Saskia Schreurs

Hoe begint een baby met kruipen?

Kruipen begint met het simpele ‘liggen op de buik’. Dit zijn de momenten dat je kind onder toezicht tijd doorbrengt op de buik. Deze momenten zorgen ervoor dat je kind sterkere nek en schouderspieren krijgt. Ze leren hoe ze hun hoofd omhoog moeten houden door te steunen op de ellebogen. Dit is essentieel voor het latere kruipen, maar er zijn nog een paar oefeningen die je baby doet als voorbereiding op het beginnen met kruipen. Het is zo bijzonder om te zien hoe baby’s zich ontwikkelen.

Lees verder onder de afbeelding.

Wanneer kan een baby kruipen?
Alle baby’s hebben hun eigen ontwikkeling.

Planken

Je baby staat als het ware op handen en voeten en blijft ook zo even staan. Dit is voor zowel de baby als de ouders vaak heel spannend en een hele mijlpaal. Je baby is als snel geen baby meer.

Heen-en-weer

Waarom kruipt een baby achteruit? Veel baby’s gaan eerst vaak achteruit en pas later vooruit kruipen. Als ze op hun buik liggen, zetten ze zich af met hun handen en gaan daardoor naar achteren. Vaak gaan ze daarna eerst tijgeren, voor ze ontdekken dat het makkelijker beweegt als ze hun buik en billen omhoog doen. Dat zal in dit stadium gebeuren. Je baby gaat op handen voeten heen en weer kruipen. Alsof ze vooruit proberen te komen, maar nog niet begrijpen hoe dit precies moet. Het is grappig om dit te zien, hoe ze heen en weer blijven kruipen en nog niet helemaal snappen hoe het werkt. Ook gaan ze hierdoor vaker achteruit kruipen dan vooruit kruipen.

Tijgeren

Als je baby gaat tijgeren is dat een duidelijk signaal dat het kruipen in aantocht is. Je baby weet hoe hij naar voren moet, later komen hier de handen en knietjes bij kijken en komen ze echt vooruit. Er zijn kinderen die heel lang blijven tijgeren en zich daardoor ook snel kunnen verplaatsen.

Liggen en zitten

Na het tijgeren komt het stadium van liggen en zitten. Je baby wisselt tussen zitten en op handen en knieën staan.

De ultieme babyromper lifehack (als je dit had geweten…)

Lifehacks; je komt er altijd achter als je ze niet meer nodig hebt. Bijvoorbeeld de lifehack van de juiste luiermaat bij welke leeftijd, daar kwam ik pas achter toen ik geen kinderen meer in de luiers had. En al scrollend…

  • Love2BeMama

Veelgestelde vragen leren kruipen

Doen alle baby’s deze dingen voor ze starten met kruipen?

Nee, maar de kans is groot dat je een van deze ‘oefeningen’ voorbij gaat zien komen. Sommige baby’s kunnen nog niet eens zitten voordat ze gaan kruipen en omgekeerd. Er zijn ook baby’s die het kruipen volledig overslaan.

Wanneer gaat een baby beginnen met tijgeren?

De meeste baby’s starten tussen de 5 en 8,5 maand met het buikschuiven. Dit is compleet normaal. De meeste baby’s starten het kruipen met (een vorm) van tijgeren. Als een baby tijgert dan liggen ze plat op de buik. Door te trappen en te trekken komen ze naar voren.

Wanneer gaat een baby op handen en knietjes kruipen?

Het ‘op handen en knieën’ kruipen begint meestal ergens tussen de 6 en 11 maanden. De meeste kinderen kruipen als ze rond de 8 maanden oud zijn, maar dat is dus ook een gemiddelde. Sommige baby’s slaan het tijgeren over, de andere het kruipen op handen en knieën.

De wereld ontdekken door kruipen

Het feit is dat je baby klaar is om de wereld te ontdekken. Deze wordt door het kruipen net een beetje groter. De motivatie om dit te doen is dan ook immens groot en zorgt ervoor dat je een kleine doorbijter om handen hebt. Soms kan je baby zelfs onwijs kwaad worden als het allemaal even niet lukt.

Blijf geduldig en ondersteun je kindje waar nodig in het leren kruipen. Let er ook op dat alles babyproof is voor wanneer het moment eindelijk daar is. Ook kleine dingetjes op de grond worden heel gemakkelijk door kruipende kinderen gevonden. Blijf er dus zoveel mogelijk bij en geniet. Voordat je het weet gaan ze staan en lopen. Dan is het zeker gedaan met de rust. Succes!

Mijlpalen van je baby vastleggen

Wil je alle momenten van je baby vastleggen? Dat is heel begrijpelijk! Want zoals ik al zei, voor je het weet zijn ze groot 🤪

Leg de ontwikkelingen van je baby vast met Milestone Baby kaarten. Je baby’s eerste jaar zit boordevol bijzondere momenten. Het eerste lachje, de eerste stapjes, de eerste woordjes. Leg alle belangrijke momenten vast met de Milestone Baby Cards. 30 geïllustreerde kaarten in een mooie giftbox. Geschikt voor jongens en voor meisjes. Het perfecte kraamcadeau om te geven of voor je eigen babyboek.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.



Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen