Wat is genderneutraal opvoeden?
Genderneutraal opvoeden. Er bestaat slechts een kleine kans dat je nog nooit van deze term hebt gehoord. Ouders die hun kind genderneutraal opvoeden, voeden hun kind op zonder gebruik te maken van dingen die specifiek voor ‘jongens of meisjes’ zijn. Nu kan dit gaan om kleding of speelgoed, maar ook over zoiets als de voornaam. Maar wat is genderneutraal opvoeden precies?
Genderneutraal opvoeden is iets wat je steeds vaker hoort en ziet. Desalniettemin is het nog altijd voer voor discussie. Zo is er een speelgoedfabrikant die veel commentaar kreeg toen deze besloot om een ‘genderneutrale’ catalogus uit te brengen. Dit om gender stereotypering tegen te gaan. Andere mensen vinden genderneutraal opvoeden vooral een overdreven hype.
Wat is genderneutraal opvoeden?
In de regel gaat gender neutraal opvoeden erom dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen een jongen en meisje. Hoe ouders die hiervoor kiezen mee omgaan is heel verschillend. Zo kan het zich beperken tot dat een kind zelf mag uitmaken met welke speelgoed hij of zij speelt (een jongen met poppen en een meisje met auto’s) tot aan de kleding die ze dragen. Een kind krijgt hierdoor de ruimte om zichzelf te zijn, zonder dat ze onbewust rekening gaan houden met eventuele maatschappelijke beperkingen op dit gebied.
Andere vormen van genderneutraal opvoeden
Er zijn ook ouders die neutraal opvoeden uitgebreider toepassen. Deze ouders geven hun kinderen bijvoorbeeld een neutrale naam. Daarnaast kan het zijn dat ze willen dat hun kind de eerste jaren van hun leven niet specifiek als hij of zij wordt aangesproken. Het idee hierachter is hetzelfde. Dit doen ze om hun kind zelf te laten bepalen met welk geslacht deze zich het meest identificeert zonder tussenkomst van de omgeving.
Misvattingen
Veel mensen denken dat genderneutraliteit te maken heeft met het ontkennen van een geslacht. In het overgrote gedeelte van de gevallen is dit echter niet zo. Genderneutraal opvoeden heeft vooral te maken met dat een kind eigen keuzes mag maken. Het gaat om stereotypes doorbreken en een bijdrage aan een maatschappij dat niemand in zijn kunnen wordt beperkt door zijn of haar geslacht.
Genderneutraal opvoeden in 2020
Hoewel er nog veel kritiek is op een gender neutrale opvoeding neemt het fenomeen in populariteit toe. Steeds meer speelgoed- en kledingfabrikanten pakken dit op en brengen gender neutrale lijnen op de markt. Zo heb je ook al genderneutrale poppen en verkopen HEMA en Zeeman genderneutrale en unisex kleding. De meeste ouder berusten zich echter nog op vooral een vrije kleding-, speelgoed- en sportkeuze. Er zijn echter ook steeds meer gezinnen die ervoor kiezen om hun kind ‘geslachtsloos’ op te voeden om de eigen identiteit te kunnen verzekeren.
In deze blogpost staan affiliatielinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.